Een wrap lijkt een gezonde alternatief te zijn voor brood, maar helaas. Vaak bevatten wraps zelf namelijk al zo'n 300 calorieën. Voeg nog meer verschillende ingrediënten toe aan je wrap en je komt al snel op net zoveel calorieën als een flinke (avond) maaltijd.
Een wrap bevat meer calorieën dan twee sneetjes brood. Eén grote wrap bevat ongeveer 220 calorieën, terwijl twee sneetjes brood gelijk staan aan ongeveer 160 calorieën. Een wrap bevat daarnaast veel meer zout dan brood. Let hier mee op.
Conclusie. De AH Tortilla wraps volkoren en de Jumbo Tortilla volkoren zijn wat mij betreft de beste keuze. Beide zijn gemaakt van volkoren tarwemeel. Hierdoor bevatten ze voldoende vezels.
Zowel een wrap als een boterham bevat meer vezels als je voor de volkoren variant gaat. Ook bevatten wraps en brood beide verschillende vitamines en mineralen. De verschillen zetten we voor je op een rij: Calorieën Een wrap levert meer energie dan twee sneetjes brood.
De voedingswaarde
Er vallen me eigenlijk twee dingen direct op. Ten eerste is de hoeveelheid vezels in volkoren wraps vrijwel gelijk aan de normale AH huismerk wraps. Ze bevatten zelfs iets minder vezels dan de AH meergranen wraps. Daarnaast zit er veel meer suiker in de volkoren wraps, dan in de andere varianten!
De uitslag
Op nummer één is geëindigd: Tex Mex Santa Maria Tortilla with Whole Wheat! Volgens Fitbeauty zitten in deze wraps de minste calorieën, geen toegevoegde suikers en de meeste vezels. De tweede plek is voor de Loriana Tortilla.
Een hele simpele broodvervanger is groente met een gekookt ei en een handje nootjes. Snijd een paprika in reepjes, wat plakjes komkommer, een paar worteltjes, prak een avocado met 2 eitjes door elkaar met wat zout en kruiden. Zo maar een paar ideetjes om een gezonde en vullende lunch te maken zonder brood.
Er zitten 673 kilocalorieën in 1 portie (325 gram) gevulde wrap. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gevulde wrap'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De Keuringsdienst van Waarde vergeleek de verpakkingen, en ontdekte dat in de gemiddelde groentewrap (zonder beleg) zo'n 306 calorieën per 100 gram zitten. De wrap gemaakt van tarwe maar zónder groente, bevat daarentegen 288 calorieën per 100 gram. Niet echt gezonder dus, als je let op de calorieën.
Een wrap (Engels voor wikkel, waarin iets opgerold is) is een dunne pannenkoek waarin soms vlees en verder allerlei groenten en andere ingrediënten worden gerold. Het basisbestanddeel van een wrap is meestal maïs- of tarwemeel.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Wanneer je op je koolhydraatinname let dan is eveneens de tortilla van Mama Lupe's de beste keuze met 7 gram koolhydraten per wrap. De koolhydraatarme tortilla van Joseph's en de wortel tortilla van No Fairytales zijn een goede 2e en 3e keuze.
Er zijn 332 calorieën in een portie Kip Rucola Wrap.
,,De wrap bestaat voor 35 procent uit groente, dat is omgerekend bijna 22 gram aan groenvoer per wrap.
Er zit 34,8 gram vet in 1 portie (325 gram) gevulde wrap, waarvan 18,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
1 groot (70 gram) tortilla bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Pas wel op dat je brood niet helemaal weglaat. Want naast een tekort aan vezels, ligt een tekort aan jodium op de loer. Aan brood wordt namelijk meestal jodiumhoudend zout toegevoegd. Dat gebeurt omdat wij in Nederland weinig jodium binnenkrijgen.