Condenswater van je droogkast of koelkast is misschien wel arm aan kalk, maar zelfs na de filtering zitten er in het water nog minuscule deeltjes. En die kunnen de stoomgaatjes van je strijkijzer verstoppen én het ijzer beschadigen. Gebruik dus geen condenswater!
Bepaalde droogkasten sluit je aan op de afvoer, maar een condensatiedroogkast heeft een reservoir waarin het water opgevangen wordt. Dat is gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Water zonder mineralen dus. En dat kun je perfect opnieuw gebruiken.
Water uit een wasdroger bevat dus net zoveel kalk als dat het uit de kraan komt. Kalk is een vaste stof die ook door koken niet verdwijnt. Als water door hitte verdampt dan neemt het de kalk mee in die waterdamp.
Vul je droogkast volledig, zonder het maximum vulgewicht te overschrijden. Droog zwaar wasgoed, zoals jeans en handdoeken apart, zodat alle wasgoed homogeen droogt. Plaats het grote en het kleine wasgoed door elkaar zodat de warme lucht zich beter verspreidt in de droogkast.
Opgepast, niet doen met delicate stoffen zoals zijde en wol. Stop geen delicate kledij samen met jeans, ritsen en knopen in de trommel. Deze versieringen kunnen de andere stof beschadigen. Onderhoud je droogkast zoals het moet.
Oorzaak. Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Gebruik geen onverdund leidingwater
Vul uw strijkijzer dan niet zomaar met leidingwater, zelfs niet als u vrij zacht water hebt. Ook in gefilterd leidingwater zitten er namelijk nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes van uw strijker kunnen verstoppen.
Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden we aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken. U kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken.
Bovendien staat druipend water niet echt stil, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat het water dat op voetgangers neerkomt besmet raakt. Het water dat uit airconditioners druppelt, is waarschijnlijk zelfs veilig om te drinken. (In veel landen is het zeker drinkbaarder dan het drinkwater.)
Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water.
Maak de voorkant van de condensor schoon met een wasdrogerborstel. Hiermee haal je het stof voorzichtig los. Vervolgens zuig je het hardnekkige vuil op met de borstelkop van je stofzuiger. Soms heeft een droogkast een zelfreinigende condensor.
Gedestilleerd water kunt u bij elke supermarkt, tankstation en doe het zelf zaken kopen. Toch is er, ondanks dat de kwaliteit van het water hetzelfde is, een groot prijsverschil. Met name bij de tankstations langs snelwegen moet u flink betalen.
Een droger met een lage vochtuitstoot verliest 6 tot 10% vocht. Dit is het percentage warme lucht dat de droogautomaat je washok in blaast. Het overige gedeelte komt in je condensbak terecht of spoelt weg via de condensafvoerslang. Dit is een condensatie-efficiëntie van 90 tot 94%.
Maak de condensor ieder geval elke 20 droogbeurten schoon. Raadpleeg de handleiding voor de beste manier voor het reinigen van de condensor. En hoe vaak je de condensor het beste kunt schoonmaken. Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop.
Tante Ria heeft een heel kort en simpel antwoord op de vraag, namelijk dat waait weg! Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
Een strijkijzer zonder stoom, ook wel droogstrijkijzer genoemd, heeft enkel een hete strijkzool. Stoom komt hierbij niet aan te pas, je hoeft enkel de kledij wat nat te maken om deze te kunnen strijken. Deze strijkijzers zijn om die reden heel wat makkelijker in gebruik en bovendien ook heel licht.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden we aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken. U kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken.
Strijkwater koop je online bij Blokker.
Hoe wordt demiwater gemaakt? Gedemineraliseerd water wordt hoofdzakelijk op drie manieren geproduceerd: Via ionenuitwisseling met behulp van speciale harsen: positieve ionen worden vervangen door waterstofionen en negatieve ionen door hydroxide-ionen.
Komen er bruine druppels uit het strijkijzer die vieze vlekken in het wasgoed maken? Dan kunnen de gaten van de zool verstopt zijn met verbrande textielvezels. Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat.
T-shirts kunnen in principe in de droger, maar beter is om shirts aan de lucht te drogen. Wil je toch een droger gebruiken, zorg er dan voor dat deze op de laagste temperatuur is ingesteld (40 of 60 graden).
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Een droger lijkt lekker makkelijk, maar is de voornaamste reden van krimp. Tijdens het drogen verdampt het vocht, door de hoge temperaturen die er ontstaan. Die hoge temperaturen laten jouw shirt krimpen. Droog (witte) shirts na het wassen daarom liever aan de waslijn.