Fact: champagne is op restaurant in Frankrijk wél goedkoper dan in België of Nederland. Inderdaad. En dat is met de meeste Franse wijnen het geval. Accijnzen, transport, dat valt allemaal weg.
Gemiddeld kost een fles Brut €14, maar afhankelijk van de champagne en het huis waar je bent gaan proeven kan dit duurder of goedkoper zijn. De kleinere champagneboeren buiten de steden zijn bijvoorbeeld over het algemeen een stuk goedkoper dan de bekendere huizen die je in het centrum van Reims en Épernay vindt.
De beste periode om naar de Champagnestreek te gaan is vanaf mei, zodat je de druiven nog ziet groeien, t/m de oogsttijd in september. Net buiten Reims en Épernay zijn er vele champagneboeren te bezoeken. Een traditioneel bezoek duurt ongeveer één uur.
Een bezoek aan Reims, de stad van de champagne en de kroning, betekent het ontdekken van een belangrijk deel van de Franse geschiedenis en de wijngaarden van de Champagne. Met talrijke bezienswaardigheden en in totaal 4 UNESCO-werelderfgoedplaatsen is het een stad die u niet mag missen op uw reis door Frankrijk.
Champagnehuizen bezoeken in Epernay en omgeving
De belangrijkste straat in Epernay, waar veel Champagnehuizen zijn gevestigd zijn, is de Avenue de Champagne. Champagnehuizen in Epernay zoals Moët & Chandon, Boizel, De Venoge en Esterlin zijn hier gevestigd.
Een grote en bekende stad is Troyes. Dit gedeelte van de Champagnestreek is minder populair omdat de grote en bekende Champagnehuizen in en om Reims en Epernay liggen. Hier vind je minder toeristen dan in Reims maar de beleving zal er niet minder om zijn.
Hoeveel tijd heb je nodig in Reims? De titel van de blog verraadt het al: ik adviseer je twee dagen naar Reims te gaan. Uiteraard kun je nog langer blijven als je ook dagtrips wilt maken in de Champagnestreek. Maar als je je tijd vooral in de stad doorbrengt, is twee nachten ruim voldoende.
Reims, de hoofdstad van de Champagnestreek
In de hoofdstad van de Champagnestreek kunt u natuurlijk een champagnehuis bezoeken! Onder de stad liggen honderden ondergrondse champagnekelders, bijvoorbeeld van Veuve Clicquot.
De champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk en is daarbij ook meteen de noordelijkste wijnstreek. De streek staat bekend om de mousserende wijnen die tevens als enige de naam champagne mogen dragen.
Maar wat is nou Le of La Champagne? La Champagne staat voor de Franse regio terwijl met Le Champagne het drankje wordt bedoeld.
Na Reims en Chalons-en-Champagne is Épernay de grootste stad van dit departement. Mede dankzij zijn ligging wordt deze plaats ook wel de hoofdstad van de champagne genoemd. Deze mooie plaats staat bekend om zijn mooie historische centrum met prachtige champagnehuizen.
Champagne Reims: Champagnehuizen in de Montagne de Reims, gelegen tussen Reims en Epernay, kun je het gehele jaar door bezoeken. Bekende Champagnehuizen zoals Pommery (grootste Champagnehuis in Reims), Ruinart en Taittinger heten u van harte welkom. Wij raden je aan om je bezoek vooraf te reserveren.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Pommery Brut Royal is wonderlijk fris en elegant. Een vrolijke en verfijnde champagne. De Royal is goed uitgebalanceerd en heeft een heerlijke afdronk. Een aanrader als je op zoek bent naar een frisse, lekkere champagne.
Gemiddeld kost een fles Brut €14, maar afhankelijk van de champagne en het huis waar je bent gaan proeven kan dit duurder of goedkoper zijn. De kleinere champagneboeren buiten de steden zijn bijvoorbeeld over het algemeen een stuk goedkoper dan de bekendere huizen die je in het centrum van Reims en Épernay vindt.
Een bezoek zeker waard zijn: het Museum der Schone Kunsten, Museum-Hotel Le Vergeur, het voormalige Jezuïetencollege en het Planetarium, het Fort de la Pompelle, het Museum van de Capitulatie, het Automobiel Museum Reims Champagne, de Foujita kapel, de Basiliek en het Museum Saint-Remi, de Cryptoportique, de Porte Mars ...
Om naar Reims te komen kunt u met de trein, de bus, vliegtuig Elke dag komen er namelijk 113, 69 en 1 aan op Reims. Elk van deze vormen van vervoer heeft zijn eigen voordelen.
Het vervoer. De Champagne is voor de Zuiderlingen in Nederland echt appeltje eitje om te rijden, vanuit Maastricht is het zo'n drie uurtjes met de auto. Vanaf het midden des lands doe je daar zo'n 4,5 uur over, wat ook nog prima te doen is. Een andere (leuke) manier is met de trein!