Maar welke pasta uit de supermarkt is dat eigenlijk? Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Let op dat je pasta koopt dat gemaakt is van 100% durum tarwe. Deze tarwe is eigenlijk de enige goede tarwe waarvan er (lekkere) pasta gemaakt kan worden. Let op dat de pasta een mooie en constante kleur heeft en dat er geen luchtbelletjes inzitten of dat de pasta donkere plekken heeft.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Vezels dragen bij tot een vlotte stoelgang én ze doen het risico op hart- en vaatziekten dalen. Samengevat: Als je pasta koopt, let dan op de hoeveelheid vezels. Verse of gedroogde pasta maakt niet uit, als je de gezondste keuze wil maken kies dan volkoren pasta.
Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum. Maar hoe zit het qua calorieën? Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Bovendien verzadigt volkorenpasta langer.
Je kunt het beste volkoren macaroni, volkoren penne en volkoren spaghetti op tafel zetten als je gezond wilt leven. Zoals ik hierboven al zei, het bevat meer vezels, vitamines en mineralen doordat de hele graankorrel is gebruikt bij de productie.
Durum tarwe wordt ook wel harde pasta genoemd vanwege de grote, harde tarwekorrel. De eigenschappen en voedingswaarden zijn vergelijkbaar met die van gewone tarwe, maar de producten die van durum tarwemeel zijn gemaakt zijn extra stevig. Ideaal dus voor de pasta bereiding, want je kookt hem niet stuk.
Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
We beginnen met de hoeveelheid calorieën. De waarden wijken niet zoveel van elkaar af. Atkins Penne (329 kcal) en AH Rode linzen penne (335 kcal) zijn de 2 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Grand' Italia Penne glutenvrij (359 kcal), AH Penne spelt (355 kcal) en AH penne (355 kcal).
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Verschillende diktes van spaghetti
Elke pasta producent heeft zo zijn eigen manier om de dikte van de spaghetti aan te geven. Er zijn producenten die nummer gebruiken om de dikte van spaghetti aan te geven. Je ziet dan op de verpakking staan: spaghetti #1,#2, etc.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.
Gezond? Speltpasta bevat meer eiwitten en mineralen dan pasta van tarwe. Het graan bevat ook meer voedingsstoffen, aangezien die zich enkel in de korrel zelf bevinden en niet in de zemelen en de kiem (die verwijderd worden), zoals bij tarwe. Spelt is bovendien goed voor de spijsvertering.
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan kun je gnocchi beter overslaan, net als pasta. Ben je niet zo met een koolhydraatarm dieet bezig, maar wil je toch wel een beetje aan je koolhydraatinname denken, dan kun je overdag wat minder koolhydraten eten en tijdens de avondmaaltijd gnocchi.
De spaghettie van Nutriwell is volgens onze studie de beste pasta met de minste koolhydraten, het minst aantal calorieën en tot 3 maal meer eiwitten! Dreamfields pasta bevat weinig eiwitten en best veel koolhydraten!
'Uit onze studie blijkt dat het eten van pasta niet bijdraagt tot gewichtstoename of een toename van lichaamsvet', aldus Dr. John Sievenpiper. 'In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, kan pasta wel deel uitmaken van een gezond dieet. '
Rauwe pasta is niet giftig en niet slecht voor je. Dat rare gevoel in je buik komt waarschijnlijk omdat het moeilijk verteerbaar eten is. Als je dit gevoel in je buik wil voorkomen moet je er dus niet te veel van eten per keer.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
– De pasta is vaak gezonder. Uit onderzoek blijkt dat er in biologische producten meer antioxidanten, mineralen, vitamines en vezels aanwezig zijn. – Tot slot: pasta's van biologische afkomst zijn vaak gezonder en lekkerder!