Leg de folie rondom iets omhoog tegen de muren, zodat deze bij de bevestiging onder de plinten valt. Snijd de folie met een stanleymes af op een hoogte onder de plinten van zo'n 1 cm. Vervolgens is het belangrijk dat u de randen cq. naden van de ondervloer goed vastplakt met aluminiumtape.
Aluminium tape gebruiken voor het afdichten van ondervloeren. Aluminium tape (Gemetalliseerd aluminium laag) met lijmlaag voor afdichten van ondervloeren tegen vocht en voorkomt dat de ondervloer gaat schuiven.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
Rol eerst een stuk ondervloer uit en duw het omhoog tegen de muren. Let erop dat je de ondervloer in dezelfde richting als de vloer legt.
De platen zijn evt. ook te gebruiken als plaatselijke verhoging van de ondervloer. Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt. De ondergrond moet stofvrij, blijvend droog en goed dragend zijn.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren. Deuren aanpassen is niet nodig.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Dampremmende folie zorgt ervoor dat er minder condensatie ontstaat en dat het isolatiemateriaal en de constructie niet vochtig worden. Deze folie wordt aan de warme zijde (binnenzijde) aangebracht, meestal bij een schuin of plat dak.
De betonvloer is de meest voorkomende vloer waar laminaat op geplaatst wordt. Een vochtscherm is vereist. Een aangehecht vochtscherm in combinatie met een ondervloer is ook geschikt. Elke ondervloer kan hierop geplaatst worden en is de AluPLus ondervloer de voordeligste keus.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen.
Met deze rol aluminium tape van 50 meter kunt u de naden van ongeveer 20m² kleine isolatieplaten aftapen (60x120 cm). Bij grote platen (120x240 cm) doet u ongeveer 40m² met een rol.
Het dicht kieren tussen PIR-platen, glaswol met aluminium cachering of steenwol met aluminium cachering en nog veel meer isolatiemateriaal. Of het nu gaat om dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie; deze alu tape zorgt dat uw constructie dampdicht is en dat de isolatie z'n isolatiewaarde behoudt.
Kies de juiste ondervloer voor je tapijt
Een egaliserende, isolerende ondervloer mag daarom niet ontbreken! Een vochtwerende en dampdichte ondervloer verlengt de levensduur van je tapijt. De geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen zorgen tegelijkertijd voor meer woonplezier.
Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Leg het ondertapijt in de ruimte. Zorg ervoor dat het strak ligt en zet het met nietjes vast. Hiermee voorkomt u dat het ondertapijt na het leggen gaat schuiven waardoor oneffenheden zoals bobbels kunnen ontstaan. Voor het opmaat snijden van het ondertapijt kunt u een stanleymes gebruiken.
De groene ondervloer platen zijn er in verschillende diktes te krijgen. Zo zijn er ondervloer platen van 4 millimeter dik maar ook van 7 millimeter dik. Er zijn zelf ondervloer platen van 10 millimeter dik. Deze hebben ook het extra voordeel dat ze 10db tuv gekeurd zijn.
Groene viltplaten zijn geschikt voor laminaat, hout, pvc maar ook voor vloerbekleding. Echter zijn ze door de hoge warmte-isolatie niet geschikt voor vloerverwarming.
Leg de ondervloer
Teken bij lastige hoeken, cv-leidingen enz. de te verwijderen vorm af met potlood en snij deze met een afbreekmes weg. Ondervloer van de rol: rol de ondervloer op rol af, om te beginnen langs de lange muur. Snij de banen op maat met een afbreekmes.
Soms wordt er over een eis van 12 dB of 15 dB (van de VvE of in een huurcontract) gesproken, maar de norm volgens de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) is 10dB. Ook ontstaat er verwarring rond de vermeldde geluidsreductie per ondervloer. Sommige ondervloeren bieden 23 dB geluidsreductie en andere 10 dB.
In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.