Hoe groot moet mijn regenwatertank zijn? Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput. Per m2 is dat namelijk ca.650 liter.
Volgens het KNMI valt er gemiddeld 800 liter per m2 per jaar. Dit betekend dat een dak van 25m2 goed is voor 25 x 800 = 20.000 liter water. Dit valt natuurlijk niet in 1 keer maar verdeeld over 365 dagen, dit zou betekenen dat er 55 liter water valt per dag op een dak van 25m2.
De hoeveelheid neerslag wordt gemeten met een regenmeter. Dit is een trechtervormig instrument dat de neerslag in een verzamelbak opvangt. De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter.
In Nederland valt in totaal elk jaar ongeveer 800 millimeter regen. Dat is dus 800 liter per vierkante meter per jaar.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.
Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Maar de meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan kraantjeswater. Gebruik dus kraantjeswater om te drinken, te koken en om je te wassen.
Regenwater dat je opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen, als je dit water ook gebruikt voor andere doeleinden zoals het wassen van de auto. Hiermee bespaar je jaarlijks tien euro op uw waterrekening.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Het gemiddelde waterverbruik per persoon is 52.000 liter (52 m³) per jaar. Hierbij is uitgegaan van een eenpersoonshuishouden. Bij een huishouden met meerdere personen is het gemiddeld waterverbruik per persoon lager doordat op een aantal zaken water kan worden bespaard.
Een liter water, uitgespreid over een opperv1ak van 1 vierkante meter geeft een laagje van 1 mm dikte. Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm. Bij een stortbui van 40 mm, valt er dus op elke vierkante meter 40 liter.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen.
“Het maximum toegelaten volume is 10.000 liter. Een betonnen put van 10 m³ komt gemiddeld op 1.120 euro, in kunststof is dat 2.360 euro. De prijzen zijn exclusief btw en transport, inclusief de verhoging van de put en het deksel.”
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput. Per m2 is dat namelijk ca. 650 liter.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Regenton Harcostar antraciet
Deze regenton is gemaakt van mooi kunststof en komt in een antraciete kleur. Daarnaast heeft de waterton een handig kraantje, een mooie inhoud van maar liefst 227 liter en bestaat deze ook nog eens voor 75% uit gerecycled materiaal! Een echte winnaar dus.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp. Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water.
Voordelen van een regenton
Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater.
Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen. Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
In principe mag je in grote delen van Nederland zelf grondwater oppompen. Maar om een pompsysteem aan te leggen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De overheid en de drinkwaterbedrijven staan er trouwens niet om te springen dat we dit massaal gaan doen.