Goed onderhoud van uw sloot betekent: -begroeiing en bagger van de bodem van de sloot verwijderen; -wallen en taluds maaien; -vuil en begroeiing bij eventuele aan- wezige duikers (een buis voor het water onder de weg door) verwijderen, zodat het water er doorheen kan stromen; -eventuele kaden en dammen bij de sloot in ...
Iedere eigenaar van een perceel aan een sloot, zowel instanties als bedrijven en particulieren, is voor zijn helft van de sloot onderhoudsplichtig. Als een perceel aan een grote, brede sloot ligt (een hoofdwaterloop), hoeft de perceeleigenaar vaak alleen de helling (het talud) te onderhouden.
Het onderhoud van sloten en oevers is in veel gevallen de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de grond langs de sloot. Als eigenaar moet u er voor zorgen dat het water en de oevers worden onderhouden.
Baggeren is meestal ongeveer 1 keer in de 7 tot 15 jaar nodig. Maar u kunt ook vaker baggeren. Dan hoeft u minder bagger in 1 keer te verspreiden. Het waterschap kan controleren of de sloot diep genoeg is.
De kosten van baggeren bedragen tot 0,20 euro per strekkende meter. Bij smalle percelen kan dat al gauw oplopen tot 50 euro per ha. Baggeren is veelal eens in de 4-5 jaar nodig. De jaarkosten bedragen max 10 euro per ha per jaar.
Hoe diep moet mijn sloot zijn? De meeste sloten moeten minstens 60 cm. diep zijn. Welke diepte voor uw sloot geldt kunt u raadplegen in de legger.
Bent u eigenaar van een stuk grond aan zo'n sloot, dan bent u verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Denk aan het maaien van de oevers. Of het open houden van duikers en het verwijderen van maaisel, planten en rommel uit de sloot. Ook zorgt u ervoor dat de bodem van de sloot breed genoeg is.
Uw overbuurman (rood) is voor de hele breedte van de sloot, de hele oever aan één kant en een gedeelte van de oever aan uw kant eigenaar. U (groen) bent slechts voor een gedeelte van de oever kadastraal eigenaar. Dit betekent dat u de halve sloot en het talud aan uw zijde dient de onderhouden.
Een onderhoudsstrook is een obstakelvrije strook die als beschermingszone in de Legger wateren van het waterschap wordt opgenomen. Er gelden regels op grond van de Keur. In stedelijk gebied krijgen sloten in de regel een A- of B-status.
Riet verwijderen.
Omdat ook riet gewoon een plant is die wortelt in de bodem van de sloot kan het verwijderen hiervan vaak beginnen het riet op wortelniveau los te steken met een scherpe schoffel. Verwijderen uit de sloot kan dan verder met een hark of slootschep.
Heb ik een schouwsloot? Controleer op onze pagina Onderhoud en schouwen van watergangen de online schouwkaart of jouw sloot een schouwsloot is.
Sloot die geen poldersloot is, wat wil zeggen dat de sloot niet door het waterschap wordt onderhouden, maar door de eigenaren van het land rond de sloot. Elk najaar controleert het waterschap of de sloot goed schoon is. Dit noemt men schouwen en de sloot heet daarom schouwsloot.
Heb je een stuk grond langs een sloot die belangrijk is voor aan- en afvoer van water? Dan controleert het waterschap of u de sloot goed onderhoudt. Dit doen we 1 keer per jaar en noemen we de 'schouw'.
Soorten watergangen
B-watergangen. Dit zijn watergangen met een lokale water aan- en afvoerende functie. Vanwege het beperktere belang van deze watergangen dienen ze door de eigenaren van de aangrenzende gronden te worden onderhouden.
Ad 1: Buitengewoon onderhoud zorgt ervoor dat oppervlaktewaterlichamen voldoen aan de afmetingen (leggerdiepte en minimale diepte) uit de Legger Wateren.
Bij een kleibodem is de minimale breedte van een nieuwe sloot 2 meter. Bij een zandbodem is de minimale breedte van een nieuwe sloot 2,5 meter. Bij een veenbodem is de minimale breedte van een nieuwe sloot 4 meter. De minimale diepte van een nieuwe sloot is 50 cm.
Bij hekkelen wordt de begroeiing (waterplanten) uit de sloten gehaald, zodat de watergangen vrij worden gehouden en overtollig water goed kan worden afgevoerd.
Waarom moet ik mijn sloot baggeren? Om ervoor te zorgen dat water goed aan- en afgevoerd kan worden. Als de sloot niet wordt onderhouden loopt deze langzaam vol met bagger.
Een beek onderscheidt zich op zijn beurt weer van een rivier, doordat het een 'doorwaadbaar' water is. Je kunt er dus doorheen lopen, een rivier is daarvoor meestal te groot en diep. Een sloot is smaller dan een kanaal of wetering.
Sloten van dit type zijn jaarrond watervoerend en het peil is, indien mogelijk, natuurlijk. Het water is helder met doorzicht tot op de bodem. De sloot wordt gevoed door kwel- en/of regenwater. De oevers zijn niet beschoeid en hebben over minimaal de helft van de lengte flauwe taluds.
Bagger bestaat uit onder andere bladafval wat naar de bodem zakt. Dit stapelt zich in de loop der tijd op en daardoor is er minder ruimte voor water in de watergangen. Bij het baggeren halen we het slib van de bodem en is er weer voldoende ruimte voor water. Daarnaast hebben vissen en andere dieren weer meer zuurstof.
De kosten bij gebruik van een 'milieuvriendelijke' snijkopzuiger worden geraamd tussen de € 3,– en de € 4,50 per situ m3.