Het binaire getallenstelsel bestaat maar uit twee cijfers, namelijk 1 en 0. Een 1 of een 0 wordt ook wel een bit genoemd. Een reeks van acht 1-en en 0-en wordt een byte genoemd. Een halve pagina met tekst op een computer is hetzelfde als 1 KB (KiloByte), 1.000 bytes.
7 = 0111. De BCD-code van 167 is dus 0001 0110 0111.
Een binaire code wordt gebruikt om tekst, instructies aan de computer of andere gegevens te symboliseren met behulp van slechts twee tekens. Meestal worden hiervoor de cijfers "0" en "1" gebruikt, waardoor het binaire talstelsel gebruikt kan worden om met de binaire code te "rekenen".
Maar goed: wat is binair? Volgens Van Dale: een bijvoeglijk naamwoord dat 'tweevoudig, tweeledig, zich in tweeën verdelend' betekent. Binair gaat over tweetallen, en daar hebben we meteen de biologie al, want biologisch gezien is de intrede van tweetallen bepalend geweest voor het ontstaan van soorten.
BCD code. BCD staat voor Binary Code Decimal; deze code vertaalt twee decimale digits 'rechtstreeks' naar twee binaire getallen. Voor het getal 15 schrijft men bijvoorbeeld: 1 → 0001.
Bijvoorbeeld: Is het binaire getal 1101, dan staat er een 1 op de plaats van de achttallen, zodat de waarde 8 is. Dus het binaire getal 1101 is dan gelijk aan het decimale getal 13, omdat er 1 acht, 1 vier, 0 tweeën en 1 één staan: 8 + 4 + 0 + 1 = 13.
Advocatenkantoor elfri.be
Binair betekent denken en rekenen met een getallenstelsel dat slechts 2 getallen werkt, 0 en 1 in plaats van het gebruikelijke 10-tallige stelsel of met tweedelige waarden in logica, alwaar waar en onwaar worden bewerkt in reeksen logische operatoren.
Door de transistoren handig te combineren kunnen eenvoudige berekeningen worden gedaan. We kunnen bijvoorbeeld makkelijk getallen optellen. Het binaire rekensysteem helpt ons bij het rekenen middels transistoren, en is daarmee belangrijk bij het gebruik van computers.
Het 10-talig stelsel dankt zijn oorsprong aan het feit dat we met tien vingers worden geboren. Dit stelsel heeft een tientallige opbouw met eenheden, tientallen, hondertallen, duizendtallen, ... De nul wordt gebruikt om een lege plaats aan te geven. De nul in het getal 10 geeft aan dat er 0 eenheden zijn, ..., enz.
Computers rekenen alleen met enen en nullen, en dat wordt met een moeilijk woord binair genoemd. Achter een binair getal wordt een 'b' gezet, zodat het makkelijk te zien is dat het om een binair getal gaat, en niet om een decimaal getal.
In de computerwereld wordt de hexadecimale voorstelling van getallen veel gebruikt, omdat deze manier van representeren goed aansluit bij de binaire representatie in de computer. Het woord 'hexadecimaal' wordt vaak afgekort als 'hex', hoewel dit 'zes' betekent.
De cijfers achter de komma noem je decimalen. Je kunt nullen achter een decimaal getal zetten om erachter te komen of een getal groter of kleiner is dan een ander decimaal getal met meer decimalen.
Een bit is de kleinste eenheid die er is op de computer. Een bit kan aan of uit zijn (0 of 1) Een byte is ook een eenheid, en bestaat uit 8 bits. Een byte kan een waarde hebben tussen de 0 en 255.
Omdat de hexadecimaal 16 als grondtal heeft, komen de 'plaatswaarden' overeen met machten van 16. Om naar een decimaal om te zetten vermenigvuldig je elke plaatswaarde met de overeenkomstige macht van 16. Begin dit proces met het opschrijven van de machten van 16 naast de cijfers van een hexadecimaal getal.
Een getallenstelsel met als grondtal 8 wordt het octale stelsel genoemd. Het octale stelsel gebruikt de eerste 8 getallen van het decimale stelsel. Er wordt dus gebruik gemaakt van de cijfers 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7. Het woord octaal is afgeleid van het Latijnse woord voor acht: octo.
Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.
Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
Probeer mee te leren wat non-binariteit net betekent voor jouw kind en waar je kind zelf informatie vindt. Ook wanneer je kind zichzelf als non-binair identificeert, kan je de adviezen op deze pagina rond 'transgender' gebruiken. Daarnaast kan je ook terecht bij zorgverleners met expertise rond het transgenderthema.
Het deeltal wordt gedeeld door de deler, en het antwoord is het quotiënt. Vergelijk de deler met het eerste cijfer in het deeltal. Als de deler het grootste getal is, blijf dan cijfers toevoegen aan het deeltal tot de deler het kleinste getal is.
In een computer zitten miljoenen kleine schakelaars. Zo'n schakelaar kan twee posities aannemen: stroom doorlaten of juist niet. En die twee mogelijkheden geven we aan met 1 en 0.