Lak is een verzamelnaam voor glanzende verf of vernis die door verdamping van een oplosmiddel opdroogt. In lakken of verven worden verschillende materialen verwerkt, zoals oplosmiddelen, pigmenten, additieven en bindmiddelen.
Verf en lak betekenen in principe hetzelfde. Hiermee wordt de hechtende en beschermende kleurcoating bedoeld voor op hout-, metaal- of kunststof ondergrond. De vakschilder gebruikt meestal de term “lak” of “aflak”.
Antwoord: Blanke lak overschilderen kan, maar de kans is groot dat het mis gaat. Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak.
Verschillende soorten verf: muurverf & speciale verf. Overige verfsoorten. Het verschil tussen vernis en beits.
Lakverf is de laatste laag van het schilderwerk. Het wordt ook wel de eindlaag van het opgebouwde verfsysteem genoemd. Lakverf is letterlijk de 'finishing touch'. Een goede lak geeft een gladde afwerking.
Nee, helaas niet!Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Een lak voor hout en bijvoorbeeld kunststof of aluminium is niet bedoeld voor op de muur, en andersom. Het lijkt soms de makkelijkste keuze, maar houd er rekening mee dat het sneller zal afbladderen of al meteen niet goed zal hechten.
Daarom mogen tegenwoordig professionele schilders binnen alleen nog acrylverf gebruiken. Een ander voordeel van acrylverf is dat het sneller droogt en minder verkleurt. Acrylverf is een waterverdunbare verf waardoor de verf wat moeilijker aan te brengen is.
De beste verf om binnen mee te schilderen is een watergedragen verf, ook wel te vinden als acrylverf. In tegenstelling tot een terpentinegedragen verf, of alkydverf, is een watergedragen verf beter voor de gezondheid tijdens het schilderen en heb je ook geen last van een verfgeur.
Welke verf gebruik je als beginner? Één van de makkelijkste verfsoorten om mee te werken is acrylverf. Aquarelverf vinden veel mensen door de transparantie vaak wat lastiger. En ook olieverf is voor veel mensen lastig door de lange droogtijd en wat ingewikkeldere technieken met olieverf mediums.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Sikkens en Sigma zijn allebei al jaren dé verfmerken die vaak gekozen worden in Nederland voor binnen en buiten schilderen. Deze merken zijn populair en bekend bij professionele schilders, maar ook zeker bij de doe-het-zelver. Daarnaast is Flexa ook veel verkocht.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Wanneer gebruik je geen grondverf? Ondergronden die al eerder geschilderd zijn en geen gebreken vertonen op hout en kunststof. Als de aflaklaag een eenpotsysteem is. Bijvoorbeeld Sikkens Rubbol EPS voor op hout, als het kaal nieuw hout is adviseren we wel om toch om eerst een grondverf te gebruiken.
Een andere optie voor hout buiten is lak. Hierbij wordt een dekkende laag aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat het hout afgesloten wordt. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen alle invloeden van buitenaf, van neerslag tot aan de UV stralen van de zon.
Als je goede verf hebt, zal een enkele laag vaak goed zijn. Bij slechte verf kun je vaak met twee lagen een betere dekking krijgen. Ook kan buitenschilderwerk het beste een tweede laag verf gebruiken. Zo hoef je minder snel opnieuw te schilderen en kan het schilderwerk beter tegen een stootje.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is. Goedkoop kan dus duurkoop zijn als je meerder spuitbussen moet gebruiken voor je klus.
Daarom kiezen we voor de afwerking van kozijnen van deuren en ramen binnen een satijnglanzende lak als beste koop: de Flexa zijdeglans uit de reeks Strak In de Lak. Deze verf is bovendien heel interessant qua prijs. De Flexa verf behoudt jarenlang zijn kleur en geeft kozijnen een oerdegelijke bescherming.
Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak. Toch blijft lak ook gevoelig. Als er later toch vocht binnendringt via een beschadigde plek, zoals een krasje, dan zet het hout uit en barst de laklaag.
Over het algemeen kun je met 1 liter verf ongeveer 6 tot 10 vierkante meter verven. Een emmer van 10 liter is dus goed voor ongeveer 70 m². En met een emmer van 5 liter kun je ongeveer 35 m² verven.
De beste A-merken zijn Sigma, Sikkens, Wijzonol en Koopmans. Histor en Flexa zijn voorbeelden van B-merken.
Chroom-6 in verf(lagen)
Dat is sinds de jaren negentig verboden. Bij het bewerken van oude verflagen kun je nog wel steeds in aanraking komen met chroom-6. Bijvoorbeeld als je geverfde materialen met chroom-6 in de verflaag schuurt, slijpt of zaagt. Je kunt niet aan een verflaag zien of die chroom-6 bevat of niet.
Lak gebruik je voornamelijk op hout, muurverf op muren en beits is ook voor hout geschikt.
In principe is er dus niet aan te geven hoe lang u verf kunt bewaren, maar als u de verf bij de verfwinkel gekocht heeft is de regel dat het ongeveer 2 a 3 jaar later nog wel goed te gebruiken is. Bewaart u het langer houd er dan rekening mee dat de verf tijdens de verwerking en tijdens de droging problemen kan geven.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.