Volgens de volkstellingsgegevens van 2001 wonen er meer dan 130 nationaliteiten en etnische groepen in de stad Kiev. Etnische Oekraïners vormen de grootste etnische groep in Kiev: met 2.110.800 personen vormen ze ongeveer 82,2% van de totale bevolking.
Inwoners van het land: Oekraïner
Een mannelijke inwoner van Oekraïne heet een Oekraïner. Een vrouwelijke inwoner heet een Oekraïense (met een e na de i).
Van 1917 tot 1919 was Kiev de hoofdstad van de Volksrepubliek Oekraïne. In 1922 werd Oekraïne een sovjetrepubliek, maar de hoofdstad werd Charkov, tot in 1934 Kiev weer de hoofdstad werd.
In veel landen, waaronder in Nederland, worden Oekraïense steden geschreven met de Russische spelling. Zo schrijven wij de hoofdstad als 'Kiev' en spellen de Oekraïners het zelf als Kyiv.
Neem bijvoorbeeld de Oekraïense hoofdstad Kiev. Die stad is ouder dan Moskou en het middeleeuwse 'Kiev-Rus' (882 - 1240) wordt beschouwd als de voorloper van Rusland.
De officiële taal van Oekraïne is het Oekraïens.
De spelling van de hoofdstad van Oekraïne is daarom voortaan Kyiv, in plaats van Kiev. De krant volgt daarmee internationale media, zoals The New York Times, AP News, BBC en The Guardian. Kiev is namelijk de Russische spelling, Kyiv de Oekraïense.
Eerst heette het de Oekraïense Volksrepubliek (1918-1922), tussendoor nog de Oekraïense Staat (29 april 1918 - 14 december 1918) en vervolgens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1922 - 1991). Intussen was er ook nog de Pools-Oekraïense Oorlog (november 1918 tot juli 1919).
Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten. De meeste maaltijden zijn stevig en sober. Zowel Rusland als andere Slavische culturen claimen borsjtsj als nationaal gerecht, maar de oorsprong van deze befaamde rode bietensoep ligt in Oekraïne.
Oekraïne is een grote Europese staat en een grote markt met 42 miljoen consumenten. Het land is rijk aan grondstoffen (vruchtbare gronden, steenkool en erts mijnbouw (mangaan, titanium, ijzer). Het Oekraïense BNP is bij huidige prijzen bijna 131 miljard USD.
'Rus' Het woord 'Rus' in Rusland heeft een niet onomstreden herkomst. Het woord, als aanduiding van zowel het land als het volk van het Kievse Rijk verschijnt rond de tijd van de stichting van Kiev voor het eerst in de bronnen. Oud-Slavische bronnen spreken van 'het land van Rus' (Рѹ́сьскаѧ землѧ).
De Russen (Russisch: русские, roesskië) zijn een Oost-Slavische etnische groep, die vooral leeft in Rusland (116 miljoen) en de Russische buurlanden: Oekraïne (8,3 miljoen), Kazachstan (4,5 miljoen), Wit-Rusland (1,1 miljoen) en de Baltische staten (> 1 miljoen).
Oekraïne (BBP €2.669)
De strubbelingen rondom de kans op een E.U. Lidmaatschap, het verlies aan vertrouwen in de post Euromaiden regering en de Russische interventies zorgen ervoor dat er weinig kans is (geweest) op economische groei.
Drinken in Oekraïne: In Oekraïne wordt veel thee gedronken. Koffie is vaak oploskoffie. Bier is er volop en in veel soorten, Oekraïne kent wel 40 verschillende merken. Wijn is ook goed verkrijgbaar, maar is duur en meestal vrij zoet.
Het aantal etnische Russen in Oekraïne ligt veel lager: ruim 17%.
Het werd de Z van 'za' – wat 'voor' betekent. Het ministerie publiceert er een reeks aan leuzen mee: voor de overwinning, voor onze soldaten, voor Rusland, voor onze helden, voor Poetin en zelfs: voor vrede.
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
1991–2004 Onafhankelijkheid en opbouw
Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit, los van de Sovjet-Unie. Eerder die dag had het zich hernoemd tot Oekraïne, zonder het lidwoord 'de'.
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.
Ondanks dat bestaat het Oekraïense woordenboek voor ongeveer twee-derde uit Russische woorden, waardoor ook Russen Oekraïens goed kunnen begrijpen. Omgekeerd spreken en verstaan bijna 95% van de Oekraïners Russisch, wat vooral te maken heeft met het Sovjetverleden van Oekraïne.
In 2021 importeerde Nederland voor ruim 2 miljard euro aan goederen uit Oekraïne. Het merendeel van de import bestond uit granen en graanproducten, zoals maïs, en plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie.
Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen.
De grootste populatie Oekraïners buiten Oekraïne woont in Rusland, waar ongeveer 1,9 miljoen Russische burgers zich Oekraïens noemen, terwijl miljoenen anderen (voornamelijk in de Kaukasus en Siberië) een Oekraïense afkomst hebben.