Het regenboogvlies (iris) is het diafragma van het oog en ligt om de pupilopening heen. De pupil, het zwarte rondje midden in de gekleurde iris, is de opening van het diafragma. Het diafragma staat onder invloed van het licht: bij veel licht wordt de pupil kleiner en bij weinig licht groter.
We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht. Bij het ouder worden verandert het glasvocht en komt dit vaker voor.
Het netvlies (retina) is de binnenbekleding van het oog. Het netvlies zet beelden om in elektrische signalen die via de oogzenuw naar de hersenen gaan. Het netvlies bestaat uit wel tien lagen, met elk een eigen functie. De bekendste laag is die waarop de staafjes en kegeltjes liggen.
Het oog bestaat uit het eigenlijke oog, de oogbol, en de omliggende structuren.(oogspieren, oogleden, traanklieren, traanbuisjes, traanpunten). De oogbol bestaat (van voor naar achteren) uit een tamelijk harde witte schil, de sclera of harde oogrok. Hierin is een helder gedeelte opgenomen, de cornea (het hoornvlies).
Onder de conjunctiva ligt de sclera (het oogwit), ook wel harde oogrok genoemd. De conjunctiva en sclera zijn vrij stevig en beschermen het oog. Aan de voorkant bolt het oogwit iets naar buiten. Dit deel noemen we het hoornvlies (cornea).
De iris (het regenboogvlies) geeft onze ogen kleur. De hoeveelheid pigment (melanine) in de pigmentrijke cellen aan de achterkant van de iris, bepalen de oogkleur. Bruine ogen hebben veel pigment, blauwe ogen weinig en groene ogen zitten daar tussenin.
Een chalazion (ook wel 'hagel” en soms gerstekorrel genoemd) is een pijnloze zwelling of bultje van een talgklier in het ooglid. Chalazion is afgeleid van het Griekste χάλαζα (hagel). Het is een verstopt geraakt kliertje aan de binnenzijde van het ooglid. Een chalazion ontstaat geleidelijk en kan lang blijven bestaan.
De pupil kan het diafragma van het oog worden genoemd. Het is een ronde opening in de iris (het regenboogvlies). Wij kijken door de pupil. Van buitenaf is de pupil zichtbaar als een zwarte opening doordat het binnenste van het oog een donkere kamer is.
De pupil is het kleine zwarte rondje in het midden van het oog. De pupil lijkt zwart omdat het een gaatje is in de gekleurde iris. Hierdoor komt er licht in het oog. De iris bepaalt de kleur van je ogen, bijvoorbeeld bruin, blauw of groen.
Meestal is dit zand of stof.Het kan ook een stukje steen, een insect of een verplaatste contactlens zijn. Soms voelt het alsof er een vuiltje in je oog zit, terwijl dat niet zo is. Dat kan komen door een infectie, een ontsteking of een klein wondje aan je oog of ooglid.
Het hoornvlies (cornea) is de voorste laag van het oog. Een erg belangrijke beschermlaag. Een gezond hoornvlies is doorzichtig en laat licht door in het oog. Samen met de ooglens zorgt het hoornvlies ervoor dat u scherp ziet.
Het hoornvlies (cornea) ligt aan de voorkant van het oog. De hoornvliezen van onze ogen zijn doorzichtig, ongeveer een halve millimeter dik en bevatten geen bloedvaten. Een dicht netwerk van zenuwvezels maakt de hoornvliezen erg gevoelig. Het bestaat uit vijf lagen.
Een kwart van de mensen tussen de 60 en 70 jaar en meer dan de helft van de mensen boven de 70 krijgt er mee te maken: mouches volantes. Letterlijke vertaling: vliegende vliegjes.
Oorzaak hordeolum
In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. De uitgang van zo'n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking veroorzaken. Een ontsteking van het ooglid heet ook wel blepharitis.
Als mensen vlekjes in of voor hun oog of ogen zien bewegen, is dit vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Het glasvocht (of glasachtig lichaam) is een gelei die het achterste gedeelte van het oog, de ruimte tussen ooglens en netvlies, opvult.
Je pupillen verraden je gevoelens
Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook. De hoeveelheid licht speelt eveneens een rol. Overdag in helder licht zijn de pupillen klein, 's avonds en 's nachts veel groter.
Wijde pupillen, energiek, praterig, snelle ademhaling. De dagen erna: down, leeg, lusteloos, oververmoeid en geïrriteerd. Wijde pupillen (niet altijd), vaak naar het toilet gaan (om te snuiven), opgewekt, energiek, praterig (vooral over zichzelf), overmoedig, rusteloos, geïrriteerd, opvliegend.
Voor een betrouwbare oogmeting van de sterkte van de ogen krijgt uw kind oogdruppels. Deze druppels verwijden de pupil waardoor de orthoptist de ogen beter kan bekijken.
Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens die het scherp zien vermindert. Als de ooglens troebel is treedt er lichtverstrooiing op in uw oog. Hierdoor lijken voorwerpen en landschappen waziger en grauwer van kleur.
De functie van de oogbol lijkt op die van een fototoestel. In de oogbol zitten lenzen (de ooglens en het hoornvlies dat door zijn bolling werkt als een lens), een diafragma (de pupil) dat bepaalt hoeveel licht het oog binnenvalt, en de lichtgevoelige plaat (het netvlies) waar de beelden op geprojecteerd worden.
Normaal is uw oog zo rond als een voetbal, maar bij astigmatisme heeft uw hoornvlies een vlakke en een kromme as. Daardoor lijkt uw oog op een rugbybal. Dat zorgt voor een vervorming van de beelden. Bij astigmatisme is het oogoppervlak niet bolvormig zoals een voetbal, maar ovaal zoals een rugbybal.
In de volksmond bestaan er verschillende synoniemen voor deze aandoening: naast het officiële 'strontje', wordt een hordeolum ook padzeiker, padschijter, wijnoog, kwijn, kween of pisoog genoemd. Het volksgeloof wil dat je het krijgt als je je behoefte doet in het paadje naast de kerk.
Onthoud dat strontjes meestal ontstaan door blootstelling aan bacteriën. Daarom is volgende belangrijk: – Raak het strontje niet aan, knijp er niet in, wrijf er niet over en probeer het niet uit te duwen. Je zou de infectie namelijk kunnen verspreiden of je traankanaal of zelfs je oog kunnen beschadigen.
Deze kliertjes kunnen dicht gaan zitten en gaan ontsteken. Het bultje lijkt op een puistje. Het gaat vaak binnen 2 weken vanzelf weg. Artsen noemen het een hordeolum of een strontje.