Een chocoladeletter is chocolade in de vorm van een letter. Het is een typisch Nederlandse lekkernij die rond Sinterklaas wordt gegeven. Men krijgt meestal de eerste letter van de voornaam.
De oeroude traditie van de chocoladeletter begon in de middeleeuwen. Kinderen in kloosterscholen leerden namelijk met brooddeeg letters te maken, die ze mochten oppeuzelen zodra het ze was gelukt om een goede letter te kneden. Wat brooddeeg te maken heeft met chocoladeletters wordt duidelijk rond 1890.
M, P en S zijn de meest populaire letters
Er zijn veel Nederlandse voornamen die met een M beginnen, maar ook omdat moeder/mama met een M begint. Andere reden: er zijn nog steeds genoeg mensen die geloven dat in “M” de meeste chocolade zit. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet (en Papa) zijn populair.
De letter M is veruit de meest verkochte chocoladeletter, omdat hij niet alleen geschikt is voor Maaikes, Maxen, enzovoort, maar ook voor alle moeders. Alleen al bij Verkade zorgt de M voor 14% van de miljoenenproductie. Ook de S ('Sinterklaas') en de P ('Piet', 'papa') doen het goed.
De populairste chocoladeletter is de letter M. Waarschijnlijk omdat deze vaak aan “mam” of “moeder” wordt gegeven. Een andere reden van de populariteit is hebzucht: veel mensen denken (onterecht) dat de letter M het grootste is. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet zijn populair.
Kijk maar eens naar het gewicht op de verpakking van de letter. Je zal zien dat ze allemaal even zwaar wegen. De letter I is veel dikker dan de W, ondanks dat die wat kleiner is. Zo heeft iedere letter dezelfde hoeveelheid chocolade.
De S is van Sinterklaas, daarover zijn de meeste mensen het wel eens. De M is vermoedelijk afkomstig van Moeder ; een veel gebruikte en toepasselijke 'beginletter' van een vrij algemene groep ontvangers van dit gebak.
Elk jaar worden er zo'n 14 miljoen chocoladeletters verkocht, waarvan 70% uit melkchocolade bestaat. De M, P en S zijn de populairste letters.
Lisa laat zien hoe dit heerlijk snoepgoed wordt gemaakt. Verrassend: ze begint in de haven van Amsterdam, daar liggen enorme bergen cacaobonen. Ze eindigt uiteraard in de chocofabriek waar voor elke letter een mal te vinden is waar vloeibare chocolade in gegoten wordt.
Jaarlijks kopen de Nederlanders zo'n 22 miljoen chocoladeletters. Zo'n 80 procent van de letters is van melkchocolade, 12 procent is puur en 8 procent is witte chocolade. Sinds een aantal jaren hebben ook kinderen als Quirine en Zoë hun eigen letter.
Maar dat zit natuurlijk gewoon tussen je oren. Elke letter van het alfabet bevat namelijk gewoon evenveel chocolade. De Y wordt bijvoorbeeld dikker gemaakt, zodat deze even veel weegt als de letter M. Hema heeft ooit eens een onderzoek gedaan naar chocoladeletters.
De letter M is de dertiende letter in het moderne Latijnse alfabet. De M geeft de klank /m/ weer, zowel in de klassieke als in de moderne talen. De vorm is afkomstig van de Griekse letter Mu (Grieks) (Μ, μ) die zelf is gebaseerd op de Semitische letter Mem.
Er zitten 137 kilocalorieën in 1 stukje (25 gram) chocoladeletter.
Chocolademunten: voer uit een legende
Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.
Chocoladeletters bestellen | Albert Heijn.
Een andere mogelijke oorsprong is te vinden in de gewoonte uit de 19e eeuw om sinterklaascadeaus onder een kleed te leggen. Om aan te geven voor welk kind de cadeaus waren, lag er een letter van brooddeeg bovenop.
Met de bonen uit de cacaoplant bereidden de Maya's een bittere drank met de naam 'xocoatl'. De cacao werd pas echt populair nadat de Mayacultuur was verdwenen.
De oorsprong van chocolade reikt terug tot de Maya's en de Azteken in Zuid-Amerika. Zij brouwden reeds een soort van chocoladedrank die voor hen een goddelijke drank was met mystieke eigenschappen.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Waar komt de banketletter vandaan? De banketletter komt van origine van de Nederlandse Antillen, dit was vroeger een Nederlandse kolonie. De vorm van de banketletter hing altijd af van de initialen van familie leden. Tegenwoordig worden de O, S en M het meest gemaakt en de M het meest verkocht.
Een boterletter, ook wel banketletter genoemd, is een letter, meestal een O-, S-, M- of (op de kop) W, van bladerdeeg, gevuld met spijs. Dit product wordt in Nederland doorgaans rond het sinterklaasfeest en kerst gegeten. Banketletters worden reeds vermeld in het boek Max Havelaar uit 1859.
De grote winnaar! Volgens de jury is de pure chocoladeletter van Jamin 'de spannendste van het stel' en een 'waar dooretertje'. De chocoladeletter heeft 'een duidelijke cacaosmaak en een mooie balans tussen zoet, bitter en zuur'. De finishing touch bestaat uit een 'frisse echo van tropisch fruit'.
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt). De tekens van een alfabet kennen een vaste volgorde.