Een ander woord voor sterrenkijker is telescoop. Het woord telescoop komt uit de Griekse taal.
Is het 'de telescoop' of 'het telescoop'?
Het is 'de telescoop', want telescoop is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die telescoop'.
Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor minder dan 500 euro. Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.
Dan raden wij de sterrenkijkers aan om de sterrenhemel eens goed te bestuderen. De prachtige sterrenkijker telescopen van SkyWatcher en Celestron hebben voor zowel beginners als gevorderde en professionele astronomen de beste telescopen. Meade is voornamelijk geschikt voor de gevorderde astronomen.
De meest interessante objecten die kunnen worden waargenomen voor iemand die voor de eerste keer door een telescoop kijkt, zijn de Maan, de planeten, dubbelsterren, sterhopen, sterrenstelsels en andere nevels.
Het beste antwoord. Een dergelijke telescopische verrekijker staat bekend als een z.g. Hollandse kijker, gepatenteerd door Hans Lippershey in 1608. De kijker moest uitschuifbaar zijn om de combinatie van een objectief met een lange positieve brandpuntsafstand en negatief oculair praktisch bruikbaar te maken.
Je kunt de meeste telescopen indelen in drie typen: de refractor-telescoop, de reflector-telescoop en de catadioptrische telescoop. Deze drie telescooptypen werken compleet verschillend. Een refractor-telescoop werkt met lenzen, net als een verrekijker. Dit type telescoop wordt daarom ook wel lenzentelescoop genoemd.
Een telescoop is een optisch instrument waarmee verre voorwerpen vergroot kunnen worden waargenomen. De naam komt van het Griekse τῆλε (tèle), ver en σκοπεῖν (skopéin), zien, bekijken, en betekent „ver-kijker”.
Een telescoop, ook wel 'sterrenkijker' genoemd, is een optisch instrument waarmee verre voorwerpen of objecten sterk kunnen vergroot worden. Terwijl een verrekijker gemaakt is om voorwerpen op relatief korte afstand uit te vergroten, wordt een telescoop vooral gebruikt voor sterrenkundige doeleinden.
De telescoop maakt gebruikt van een holle spiegel achterin de telescoop die de invallende lichtstralen terugkaatst naar een dubbele holle lens. Op de achterkant van deze holle lens zit een (vang)spiegel die het licht door kaatst naar een gat in de hoofdspiegel waardoor het bekenen wordt met het oculair.
Als je op een heldere nacht naar de sterren kijkt zie je dat sommige sterren lijken te knipperen. Schijn bedriegt. Het knipperen ontstaat wanneer de lichtstraal tussen de ster en je ogen wordt onderbroken, bijvoorbeeld door een hoge luchtvochtigheid of stof en andere kleine deeltjes.
De astrofysica is een specifieker deel binnen de astronomie. Een astrofysicus probeert processen die zich afspelen in de sterren te verklaren. Dit doet een astrofysicus aan de hand van natuurkundige wetten, maar ook aan de hand van waarneembare processen in het heelal.
Sterrenkijker bevalling: hoe gaat dat? Een baby die als een sterrenkijker in de baarmoeder ligt: wat betekent dat eigenlijk? De sterrenkijker houding betekent dat een baby wel met zijn hoofd naar beneden ligt, maar richting je navel kijkt, met zijn rug naar jouw rug toe.
Maan en planeten
Voor het observeren van planeten is een telescoop met een lange brandpuntsafstand en een klein zichtveld de beste optie. Hierdoor krijg je de planeet op de lens zonder te veel zwarte lucht in het zichtveld te hebben.
Zorg ervoor dat je via je oculair (waar je doorheen kijkt) het object goed ziet. Vervolgens kijk je naar je zoeker (kleine verrekijker op je telescoop) en lijn je hem precies zo uit als wat je in de telescoop ziet.
Wil je naast de maan ook nog graag een aantal dichtbijstaande planeten zoals Jupiter en Saturnus observeren? Voor een telescoop met zulke kwaliteiten hebben wij natuurlijk ook een goede tip, namelijk de Bresser Messier AR 90/900 met EXOS1.
Bij dakkant-verrekijkers staan de prisma's achter elkaar. Het licht gaat recht door de verrekijker. Voordeel van deze verrekijkers is dat ze iets kleiner zijn. De meeste verrekijkers bestaan uit twee objectieven waar je met beide ogen doorheen kijkt.
Het eerste getal: de vergroting
Het eerste getal staat voor de vergroting. Bij een verrekijker van bijvoorbeeld 8x42 betekent dat dat het beeld 8 keer wordt vergroot. Een vergroting van 10 keer is het meest gebruikelijk voor op safari of voor de jacht.
Een telescoop is net als een verrekijker een optisch instrument om dingen op afstand goed te bekijken. Telescopen hebben één oculair waar je met één oog doorheen moet kijken. Vaak hebben telescopen een veel grotere vergrotingsfactor dan verrekijkers.
Kort antwoord: Vrijwel tot aan de zogeheten waarnemingshorizon, op 13,8 miljard lichtjaar afstand. Langer antwoord: Hoe groter een telescoop is, hoe meer licht hij opvangt en hoe verder hij in het heelal kan kijken.
De sterrenwachten organiseren geregeld sterrenkijkavonden, lezingen en evenementen. Is het slecht weer, of wilt u eens wat anders, dan kunt u ook terecht bij een aantal musea en planetaria.