Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Kan je het douglas hout ook onbehandeld laten? Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
Wanneer je buitenhout niet behandeld verkleurt het langzamerhand grijs, althans de meeste houtsoorten. Dit is zeker het geval voor de houtsoorten azobé, basralocus, cederhout, douglas, eiken, grenen en vurenhout.
Van zichzelf hebben Douglas- en Lariks hout een warme rood, roze tekening. Door de invloed van wind, zon en regen zal dit hout extreem snel verkleuren (vergrijzen) waardoor die warme uitstraling verloren gaat.
In dit geval is het verstandig om na aanschaf het douglas hout direct te behandelen met bijvoorbeeld beits. Zo kan je grijs douglas hout voorkomen. Ook kun je het douglas hout met een kleurloze UV-beschermer behandelen om vergrijzing tegen te gaan.
Douglas vergrijst onder invloed van Ultra Violette straling (UV-licht) ontzettende snel naar een blauw grijze kleur. Ook is het Douglas hout onbehandeld vatbaar voor blauwschimmel, algen en houtrot.
Wil de je originele Douglas hout kleur behouden? De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Het behandelde Douglas hout kan in de toekomst eenvoudig worden schoongemaakt met de Osmo Terrasreiniger en of de Osmo Power-Gel voor het ontgrijzen. Het aanbrengen van een nieuwe laag met Osmo kan zonder schuren. De producten gaan namelijk niet afbladderen of scheuren.
Douglas hout is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dit wil zeggen dat het hout ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving.
Zoek je naar een product dat een betere bescherming biedt? Dan is beits waarschijnlijk beter geschikt dan olie voor het Douglas hout. Je verlengt hiermee de levensduur van het materiaal, terwijl je de oorspronkelijke kleur daarvan kunt behouden.
De douglas is één van de snelst groeiende en productiefste houtsoorten in het Nederlandse bos. De boomsoort kan in Nederland hoogtes bereiken van meer dan 40 meter. Douglas wordt veelal geteeld in omlopen van 40 tot 100 jaar. Tussen de 10 en 20 jaar wordt veelal paalhout geoogst.
Tannine-houdende houtsoorten zullen zeer snel reageren. Gebruik hiervoor een zeer verdunde oplossing. Dit geldt voor eiken, douglas, larix etc. Bij tannine-arme houtsoorten zoals grenen en vuren zal de werking bij vers hout niet snel zijn.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Je kunt hout vergrijzen met soda. Of je kunt hout vergrijzen met azijn. Kies een speciaal vergrijzingmiddel. Of vergrijs je houten meubelen met boenwas, vernis of verdunde verf.
Douglas hout is erg geschikt voor de tuinen in Nederland. Het hout is namelijk goed opgewassen tegen de natte weersomstandigheden die we gewend zijn. Wanneer je ook goed zorgt voor het Douglas hout, is de kans groot dat je er langer dan 20 jaar van kunt genieten.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen. Probeer hier rekening mee te houden wanneer je beits gaat kopen.
Deze straling laat het hout vergrijzen. Het hout dat vrij blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren. Of de originele kleur van het hout nu paars (Padouk), geel (Bilinga en Garapa) of rood (Massaranduba) is; uiteindelijk krijgt elk stuk hout een grijze tint.
Als u het Douglas hout helemaal effen zwart wilt beitsen dan kunt u het beste een dekkende beits kiezen. De meeste beitsen zijn in alle RAL kleuren te mengen en zwart is een vaak gekozen kleur. De meest gekozen zwarte beits kleur is RAL 9005. U kunt naast de kleur ook kiezen uit de glansgraad.
Alle hardhout soorten zullen vergrijzen naar een potloodgrijze kleur binnen gemiddeld een jaar. Hout vergrijst onder de omstandigheden van licht en water. Wie houdt van de oorspronkelijke kleur van hardhout moet 2x per jaar fanatiek met hardhoutolie aan de slag om de kleur te behouden.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.
Alle bezaagde balken en planken worden geleverd uit onze voorraad waarbij de partijen gemiddeld 2 maanden zogezegd “aan de lucht” hebben kunnen drogen. Vooral voor de bredere afmetingen zoals bijv. 25x250mm en 25x300mm is het belangrijk dat de delen niet te vers verwerkt worden.