Stel de persoon gerust en zorg ervoor dat de oudere ontspannen is, want vaak vinden mensen dit een oncomfortabele situatie. Gebruik een washandje en zeep om het gezicht en alle andere makkelijk bereikbare plaatsen van het lichaam te wassen.Was daarna met het tweede washandje het lichaam van boven tot beneden.
Bij verzorgend wassen wordt de cliënt met een washandje of -doekje gewassen. Afdrogen is meestal niet nodig doordat de lotion vervliegt. Bij huidplooien kan het nodig zijn om de huid droog te deppen. Er bestaan washandjes en -doekjes van verschillende merken, meestal verpakt in pakjes van 5 à 8 stuks.
Rol een zorgvrager eerst op de zijde om de rug te wassen. Het is nu ook praktisch om meteen door te gaan met het wassen van de billen. Was voorzichtig met water en zeep en was na met schoon water. Let er op dat de huidplooien droog worden anders kan het gaan smetten.
Wassen van cliënt op bed. Aantrekken van (schone) kleding. Sluit deuren en ramen, zorg dat de client niet op de tocht ligt. Draag beschermende kleding (handschoenen en schort) wanneer handen en/of kleding in contact komen of kunnen komen met lichaamsvochten: bloed, ontlasting, wondvocht, urine, enzovoort.
Adviezen als u iemand gaat helpen met douchen
Zorg ook voor een warme ruimte en voldoende licht. Maak zoveel mogelijk werk- en manoeuvreerruimte in de badkamer door overbodige zaken even weg te zetten. Ruim wasgoed en natte handdoeken meteen op om struikelen te voorkomen.
Stel de persoon gerust en zorg ervoor dat de oudere ontspannen is, want vaak vinden mensen dit een oncomfortabele situatie. Gebruik een washandje en zeep om het gezicht en alle andere makkelijk bereikbare plaatsen van het lichaam te wassen. Was daarna met het tweede washandje het lichaam van boven tot beneden.
Om verschillende redenen ontstaan er bij dementie situaties waarin de zorg voor hygiëne verre van vanzelf gaat. Een verminderd besef van hygiëne kan verschillende oorzaken hebben: je naaste kan vergeten dat ze al dagenlang niet is gewassen en denken dat dat onlangs nog is gebeurd.
Op (natte) washandjes blijven namelijk dode huidcellen achter, die een perfecte voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Dit effect wordt versterkt als ze in warme en vochtige ruimtes bewaard worden, zoals een badkamer al gauw is.
Het wasproces verloopt doorgaans grotendeels gelijk als bij wassen op bed: eerst maakt zij het gezicht, de hals en armen schoon. Daarna wordt de voorkant en rug gewassen.
Op die manier koelt de zorgvrager minder snel af dan wanneer het hele bovenlichaam eerst ingezeept en afgespoeld wordt alvorens te drogen. Om tijdsbesparend te werken, wordt het washandje aan voor- en achterzijde gebruikt.
De openingen van het glijzeil zitten bij voorkeur aan de zijkant. Zet het hoofdeinde laag, haal overtollige kussens weg, leg een kussen tegen de hoofdbord van het bed en zet het bedhek aan de andere zijde omhoog. Bij een breed glijzeil legt de cliënt zijn handen naast zich op het zeil, bij een smal zeil op zijn romp.
Aan- en uitkleden, eten, drinken, medicijnen innemen, jezelf wassen, naar het toilet gaan.
“Voorheen was je gemiddeld ruim 20 minuten bezig met één patiënt. Nu duurt het wassen ongeveer de helft korter. Vooral voor zeer kwetsbare patiënten, zoals degenen die een ingrijpende operatie achter de rug hebben of ouderen die extra hulp nodig hebben, is dat prettig.
De huidconditie is sterk verbeterd
Dat komt door de reinigende pH neutrale ingrediënten en de snel intrekkende verzorgende ingrediënten van de washandjes. Omdat Verzorgend Wassen ook veel hygiënischer werkt komen er minder (huid)infecties voor.
Bonte was is gekleurde was waarbij je meerdere kleuren bij elkaar doet. Je kunt paars, rood, blauw en roze bij elkaar wassen. Hierbij gaat het om kleding van katoen, polyester, linnen, nylon, tricot of elastan. Handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes was je apart.
Het wasgoed moet steeds onder water blijven en in beweging. Vooral gekleurd wasgoed moet nooit in het sop blijven staan, omdat het dan kan verkleuren. Om dezelfde reden mag nat wasgoed niet op elkaar blijven liggen. Tenslotte: nooit wringen of wrijven, alleen knijpen tijdens een handwas.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Designradiator voor je handdoeken
Een natte handdoek in de wasmand kan zorgen voor vervelende geurtjes en schimmel in de badkamer. Je wilt de handdoeken daarom eerst laten drogen voordat je ze in de wasmand gooit. Met een handdoekradiator kun je handdoeken op een stijlvolle én snelle manier laten drogen.
Een washandje is met name handig voor wie zich wast aan een wastafel en niet te veel met water wil morsen. Verder is de washand een goed hulpmiddel voor verpleegkundigen en verzorgenden, die zieken en bejaarden in bed wassen.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Wat kun je beter niet doen? Probeer jouw naaste niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Dat confronteert de persoon met dementie met wat hij niet meer weet of kan. Hard praten, snel praten of juist fluisteren.