In Duitsland raadt de consumentenorganisatie Stiftung Warentest aan om niet te veel rucola of veldsla te eten omdat ze veel nitraten kunnen bevatten. Ook volgens onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA bevat rucola vaak te hoge concentraties nitraten.
Rucola (of raketsla) zit namelijk boordevol met vitamine A en C. Zo draagt vitamine A bij tot het in standhouden van een normaal gezichtsvermogen. Ook is rucola een bron van ijzer, kalium en zelfs calcium. Calcium is een echt wondermineraal.
Wie elke dag rucola of veldsla eet, zit al snel aan zijn limiet: met 100 g rucola of veldsla zou men de ADI al overschrijden.
Tip. Van rucola eet je meestal kleine porties. In combinatie met andere soorten sla en groenten, zoals tomaat en komkommer zit je wel snel aan jouw dagelijkse portie van 250 gram.
Rucola is een goede huid,- en leverzuiveraar. Omdat rucola veel zwavel bevat is het een zeer goede huid,- en leverzuiveraar.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Hoe bewaar ik rucola? Rucola is (goed afgesloten) 3-4 dagen te bewaren in de koelkast. Op een koele plek (12-15C) is rucola 1-2 dagen houdbaar.
Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort. Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken.
Niet geschikt om in te vriezen.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Het meest zit ijzer in rucola: 18% van de ADH. Verder mineralen in deze kruidige bladsoort zijn: calcium (16% ADH), mangaan (14% ADH), magnesium (12% ADH), koper (8% ADH), kalium (8% ADH), fosfor (8% ADH) en zink (5% ADH).
Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.
In Duitsland raadt de consumentenorganisatie Stiftung Warentest aan om niet te veel rucola of veldsla te eten omdat ze veel nitraten kunnen bevatten. Ook volgens onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA bevat rucola vaak te hoge concentraties nitraten.
Medische eigenschappen: Rucola werkt vochtafdrijvend en maagversterkend. Volgens kruidenkenners uit vroegere tijden verlicht rucola pijn.
Zoals met alle bladgroente raden we je aan de rucola te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je de sla bijna een week bewaren.
In een ons rucola zit 90% van de ADH vitamine K. Deze vitamine speelt een cruciale rol bij botvorming en herstelt neuronenbeschadiging in de hersenen. Het is goed bij dementie en alzheimer. Deze krachtige bladgroente bevat o.a. de vitamines A en C en is rijk aan B11 (foliumzuur), ijzer, calcium en mangaan.
Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort. Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
Hoe weet je of Rucola nog goed is? Je kunt het beste vaststellen of Rucola niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Rucola slap, verlept of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Bewaar rucola in de koelkast, dan is de sla 3-4 dagen houdbaar.
Hoe lang kun je sla bewaren? Ingevroren sla kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezen. Ontdooide sla kun je eigenlijk alleen direct gebruiken en niet langer dan een paar uur bewaren. Een verse krop sla kun je nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.