Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. Kleine dingen kunnen bij het restafval, grote dingen (zoals tuinstoelen en groot speelgoed) kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Er mag geen piepschuimverpakkingsmateriaal, landbouwfolie, kunststof speelgoed, kunststof tuinmeubelen, metaal (anders dan verpakkingsmateriaal) en chemische verpakkingen waar restanten inzitten, bij het PMD.
Niet-recycleerbaar is: samengesteld materiaal dat niet volledig bestaat uit hout, metaal of harde kunststof, spiegels, plexiglas, vervuild serreglas, glazen siervoorwerpen, pyrex- of Arcopalproducten, roofing, keramiek, WC-potten, lavabo's, cementgebonden asbestproducten (Eternit), lichtbeton/cellenbeton, tegels, ...
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Metalen verpakkingen zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD).
Piepschuim hoort niet bij het PMD
Er bestaat vulmateriaal dat biologisch afbreekbaar is en geschikt is voor de GFT kliko, maar dit geldt niet voor piepschuim. Grote stukken piepschuim en isolatiemateriaal van piepschuim levert u in op het recyclingstation.
Plakband is ander afval dan papier
Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.
Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand. Zonde! Want piepschuim is een kunststof die heel geschikt is om te recyclen. Bovendien raakt uw prullenbak voor restafval nu minder snel vol!
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Wat is keukenafval:
koffiedik en papieren koffiefilters. noten, pitten en zaden. broodresten. etens-, vlees- en visresten.
GRATIS AFVALSOORTEN
Huishoudafval dat gerecycleerd of hergebruikt moet worden, of uit de vuilniszak gehouden moet worden: KGA (Klein Gevaarlijk Afval - meer info vind je hier) (Let op: enkel in de Siemenslaan) matrassen (Let op: enkel in de Siemenslaan) batterijen.
Rijkswaterstaat stelt dat het geotextiel een functie vervult en daarom geen afval genoemd kan worden. Er is hooguit sprake van achterstallig onderhoud. Rijkswaterstaat erkent wel dat worteldoeken op den duur afbreken en stukjes plastic in het milieu achterlaten.
Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv. een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons. Als u twijfelt of het in de PMD-zak mag, zijn er twee belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen: - Is het verpakkingsafval? - Is het van plastic, metaal of een drankkarton?
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk.” Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
Sinds kort mogen drankenkartons bij de plastic verpakkingen. In het verleden gooiden mensen ze vaak bij het oud papier, maar daar horen ze niet. Drankenkartons zitten erg slim in elkaar en bestaan uit verschillende laagjes en materialen waaronder kunststof. Hierdoor zijn ze waterdicht.
Knijp restjes er zo goed mogelijk uit, dat maakt de recycling van drinkpakken gemakkelijker. Een papieren rietje bij een klein drankenkarton kun je terugduwen in het pakje, dan wordt het mee gerecycled. Een leeg pak weggooien is simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen.