De ooievaar is dus een echte trekvogel. Ooievaars hebben geen vaste groep waarin zij leven.
Waarom zie je nu zo veel ooievaars bij elkaar? Het is bloedheet, maar voor de ooievaars zit de zomer er al op. De broedcyclus van de meeste ooievaars is intussen zo goed als voorbij. De jongen kunnen vliegen en zijn in staat zelfstandig - of nog met wat ouderlijke hulp - voedsel te vinden.
Aan het eind van de zomer gaan jonge ooievaars in grote groepen op trek om te overwinteren in Zuid-Europa of Afrika. De oudervogels blijven waarschijnlijk wat langer in de buurt van hun nest.
Ooievaar zou letterlijk vertaald, samengesteld zijn uit de woorden 'uda' en 'faran', wat 'moerasganger' of 'loper in drassige weiden' betekent. Een andere verklaring kan komen uit het Oudhoogduits, namelijk 'odobero', dat staat voor 'geluksbrenger' en 'schatdrager'.
Ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) zijn een orde van vogels. De orde telt 1 familie, 6 geslachten en 19 soorten. Traditioneel behoorden vele families tot deze orde, onder andere de reigers.
De spanwijdte – dat is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip – van een volwassen ooievaar kan 2.50 meter bedragen. Ooievaars kunnen vrij oud worden. De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Ook enkele woorden waarvan het woordeinde -aar niet (meer) als een achtervoegsel kan worden beschouwd, hebben een dubbel meervoud: hazelaar (hazelaars, hazelaren), kandelaar (kandelaars, kandelaren), ooievaar (ooievaars, ooievaren).
De ooievaar komt je altijd iets brengen dat te maken heeft met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe JIJ bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook betekenen dat je op reis gaat. Een echte vakantie of een reis naar je innerlijke zelf.
Klepperend verklaren deze ooievaars elkaar de liefde. Fluiten of zingen kunnen ze niet dus door te klepperen met hun snavel communiceren ze met elkaar.
Waar overwinteren onze ooievaars? Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
De 100 dagen van de ooievaar ...
Als het broeden begint, meestal na het tweede ei, dan duurt het nog ongeveer 33 dagen voordat de eerste eieren uitkomen. Daarna duurt het 9 tot 10 weken voordat de jongen uitvliegen. Alles bij elkaar zo'n 100 dagen ...
Ooievaars slapen staand, meestal op 1 poot, maar waarom? Kijk mee op https://www.vogelbescherming.nl/belee...
We weten dat ze (meestal) rond de 9 á 10 weken uitvliegen, maar zoals ook bij ons mensen het geval is, loopt (vliegt) de een eerder dan de ander. Als je 3 mei als geboorte datum neemt, dan waren ze afgelopen weekend (28 juni) 8 weken oud.
Op warme, heldere dagen zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven (door zonnestralen) opgewarmd terrein.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
Indien het eerste vrouwtje toch nog opdaagt, eist ze meestal na veel geruzie haar partner en haar nest gewoon weer op. Wanneer het nest en de partner vastliggen, wordt er gebroed. Er worden 3 tot 5 eieren gelegd, die op zo'n 33 dagen worden uitgebroed. Vaak komen de eieren, met tussenpozen van 1 tot 2 dagen uit.
Een vrouwtje heeft 1 legsel per jaar in april, met per nest 3-5 eieren, meestal in april. Na ongeveer een maand komen de eieren uit. Ooievaars blijven altijd bij elkaar, tenminste ze blijven hun nest trouw. Automatisch blijven hierdoor de paartjes ook bij elkaar totdat een van hen dood gaat.
hun snavel. Ze hebben geen roep zoals veel andere. vogels omdat er geen spieren in hun keel zitten.
Een bekend geluid dat ooievaars maken, is het klepperen. Zij maken samen dit geluid op het nest om elkaar de liefde te verklaren. Ooievaars keren elk jaar terug naar hetzelfde nest, dat noem je nesttrouw.
Ooievaars leggen gemiddeld 3 tot 5 eieren, welke 33 dagen worden bebroed.
Een ooievaar foerageert traag. Hij stapt door het weiland en raapt als het ware de prooien op. Die prooien moeten ook traag zijn. Denk daarbij aan slakken, allerlei larven, meikevers en andere trage insecten.
Een ooievaar op je dak brengt volgens oude volksverhalen geluk, en de kans op nieuw leven. Dat nieuwe leven plukken ooievaars uit vijvers, meren en moerrassen. Want iedereen weet dat daar de zielen van ongeboren kinderen ronddwalen.
Er wordt tussen de borstveren gepikt en de staarten worden zo gedraaid dat de cloaca's tegen elkaar kunnen worden gedrukt.Daarna springt het mannetje van het vrouwtje af. Paringen gaan vaak het hele seizoen door. zij het dat dit minder vaak gebeurt.