Wat gebeurt er met de overwaarde op het huis na een scheiding? Als jullie allebei voor 50% eigenaar zijn van de woning en ieder van jullie moet de helft van de hypotheek aflossen, dan hebben jullie ook allebei recht op 50% van de eventuele overwaarde bij de verkoop van het huis.
In het geval van een overwaarde zal degene die in de woning wil blijven wonen de vertrekkende partner de helft van de overwaarde moeten betalen. Dit bedrag noemen we de uitkoopsom. Zou er bij een verkoop echter sprake zijn van onderwaarde, dan dient de partner die vertrekt de achterblijver een uitkoopsom te voldoen.
Kan je partner uitkopen weigeren? Als je het niet eens bent over de waarde, dan kun je een taxatie laten doen en de rechter vragen om een overname voor dat bedrag te “bevelen”. Daarvoor heb je een taxateur, een advocaat, een rechter en een notaris nodig. Het is dus altijd beter om er in onderling overleg uit te komen.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW.Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen.
Gemeenschap van goederen
En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden?Dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als een van u het huis kocht vóór het huwelijk. U bent ook allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
Er kan een kort geding (voorlopige voorziening) gestart worden.Je kan dan aan de rechter vragen wie in de woning mag verblijven.De rechter kan je ex dan dwingen om de woning direct te verlaten. Als de partner nog steeds niet gehoorzaamt, krijgt hij mogelijk een dwangsom opgelegd.
Je hebt het recht om je kind(eren) te zien, ook als ze niet bij je inwonen.Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding niet in staat bent om zelf in je levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van een vergelijkbare levenstandaard als tijdens het huwelijk, voor beiden.
Verkoop afdwingen via de rechter
Wil jij de woning verkopen, maar wil de ex niet meewerken en kan hij/zij de hypotheek ook niet overnemen? In dat geval kan je de verkoop van de woning afdwingen via de rechter. Je vraagt de rechter dan om vervangende toestemming te geven voor de verkoop van de woning.
Nee, dit is niet verplicht. Als geen van jullie de ander wil uitkopen, kan het huis worden verkocht. Uitkopen is alleen van toepassing als een van jullie in het huis wil blijven wonen.
Onderhoudsplicht na scheiding
Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Na de echtscheiding
Vanaf het moment waarop de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven bij de gemeente, kan je ex een alleenrecht hebben voor de duur van zes maanden om in de woning te verblijven zonder dat jij daar mag komen. Dat kan de rechter toewijzen.
Zelfs als je dat vrijwillig met elkaar afspreekt, mag dit maximaal voor 5 jaar. De hoofdregel is dat iedere deelgenoot altijd verdeling mag eisen. Natuurlijk wil je proberen om een rechtszaak hierover te voorkomen.
Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen.
Je partner uitkopen is dus niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning mogelijk verkocht worden.
Uitkopen van de ex-partner
De ex-partner die in de woning blijft wonen, betaald de andere een vergoeding voor zijn/haar deel van de woning. De berekening van de vergoeding gebeurt door middel van de woningwaarde minus de openstaande hypotheek. Het bedrag dat overblijft is voor de helft van beide ex-partners.
Als u in het huis blijft wonen, koopt u het aandeel van uw ex-partner in de eigen woning. In dat geval gelden alle normale belastingregels voor de koopwoning. U moet vanaf dat moment het volledige aandeel in uw woning opgeven bij uw aangifte. Over dit deel wordt voor u het eigenwoningforfait berekend.
Antwoord: Als de hypotheek nog op uw naam staat kan de bank inderdaad bij u komen aankloppen voor de betalingen. Ook al woont u niet meer in het huis, u bent nog steeds mede aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Zo komen de betalingsproblemen van uw ex-partner op uw bordje.
De berekening van een uitkoopsom gebeurt door de resterende hypotheek van de woningwaarde af te trekken. Is jullie woning meer waard dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. De partner die in de woning blijft wonen betaalt in de meeste gevallen een deel van die overwaarde aan de partner die de woning verlaat.
De rechter heeft de mogelijkheid om de ex-partner te dwingen de woning te verlaten. De rechter kan bijvoorbeeld een dwangsom opleggen voor iedere dag dat de ex-partner het huis niet verlaat. Als beiden partners eigenaar van de woning zijn, kan de een niet zomaar uit het huis worden gezet.
Ja, het is mogelijk om na een echtscheiding samen eigenaar te blijven van de voormalige echtelijke koopwoning. Dit noemt men het in onverdeeldheid laten van de woning.
Je kan hem dwingen
De rechtbank zal dan een notaris aanstellen. Die wordt belast met het vereffenen en verdelen van de goederen waarvan jullie beide eigenaar zijn. Kijk wel na of er in de aankoopakte geen beding van aanwas of tontine staat. Die zal namelijk allicht eerst moeten beëindigd worden.
De rechtspraak definieert de zware fout ex artikel 301, § 2, tweede lid BW als een ernstige, zwaarwichtige, eenmalige of opeenvolgende tekortkoming door een echtgenoot, die aan de basis ligt van de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk.
Na de scheiding kun je mogelijk aanspraak maken op verschillende toeslagen en andere regelingen of kunnen deze in bedrag verhoogd worden. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, kinderbijslag en zorgtoeslag. Het is fijn dat je na de scheiding financiële ondersteuning kunt krijgen.