Geef gericht water in plaats van de hele tuin te besproeien. Met een gieter heb je een beter zicht op de verbruikte hoeveelheid water. Beter één keer per week langdurig water geven, dan elke dag kortstondig. Besproei je gazon niet en zeker niet op de warmste momenten van de dag.
Bij watertekorten kunnen Rijkswaterstaat en de waterschappen het waterpeil tijdelijk verhogen. Bijvoorbeeld door via een gemaal meer water in het gebied te pompen. Hierdoor ontstaan tijdelijke voorraden zoet water. Het waterpeil kan niet onbeperkt worden verhoogd.
Voeg organisch materiaal, zoals compost, toe om ervoor te zorgen dat je bodem vocht beter vast kan houden. Bedek de bodem rond je planten ook met een laag mulch, zoals houtsnipper, stro of compost. Mulchen van je bodem vermindert verdamping en helpt bij het vasthouden van vocht.
Kies voor planten die tegen de droogte kunnen
- Planten met grote bladeren verliezen veel water; geef hen een plekje in de schaduw. - Plant bodembedekkende planten, zoals vrouwenmantel. Zij beschermen je bodem tegen uitdroging. Vooral onder grote bomen kunnen bodembedekkers goed overleven.
Droge zandgrond verbeteren
Om de grond beter vocht vast te laten houden is het belangrijk veel humus toe te voegen. Humusrijk materiaal zoals compost, bladaarde en oude koemest werkt als een spons en houdt vocht en voedsel veel beter vast dan zand.
Het korte antwoord is: ja, die is volgens experts relatief constant gebleven de afgelopen miljarden jaren. De reden daarvoor is de zogenaamde watercyclus. Water verdampt vanaf het aardoppervlak, gaat vervolgens de atmosfeer in, koelt af en condenseert tot regen of sneeuw.
Uit de podcastaflevering blijkt dat we in Nederland uitputtelijke waterbronnen hebben. Wel is het zo dat onze huidige reservoirs ons piekgebruik momenteel bijna niet aankunnen. In een periode waarin erg veel water gewenst is, kan het dus kan op een gegeven moment opraken.
Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort. Bij extreme droogte, zoals de voorgaande (en waarschijnlijk komende) zomers, raden we aan om minimaal 3 keer per week, of zelfs elke avond, voldoende water te geven.
Er is weer voldoende water beschikbaar in Nederland, maar de problemen door droogte zijn nog niet overal voorbij. Op veel plaatsen is de grondwaterstand nog te laag. Sproeiverboden blijven gelden en bij de zeesluis in IJmuiden wordt nog aangepast geschut om verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan.
Droogte ontstaat als er meer water verdampt dan dat er neerslag valt. Men spreekt dan van een neerslagtekort. Vier van de vijf afgelopen zomers waren droog en bij vrijwel alle klimaatscenario's neemt de kans op droogte toe.
Er komt voorlopig dus nog geen einde aan de droogte. De aanvoeren van de rivieren zijn nog steeds laag, het neerslagtekort is verder opgelopen en ook de grondwaterstanden zijn uitzonderlijk laag. De effecten van de droogte zijn voor de scheepvaart, landbouw en natuur nog zeer goed voelbaar.
Op de Europese ranglijst die weergeeft hoe goed landen hun waterkwaliteit op orde hebben, staat Nederland helemaal onderaan. Vrijwel geen enkel water krijgt hier het predicaat 'goed' volgens de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water.
Het gemiddeld 'zachtste' water komt uit de kraan in Zuid-Holland (4,98 dH°) en Flevoland (6,25 dH°). Beide provincies liggen ruim onder het landelijk gemiddelde.
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Dat de waterhardheid per regio verschilt, komt onder meer door waar het water vandaan komt.
Je krijgt vocht binnen via: Drinken: bij voorkeur 1,5 tot 2 liter. Eten: ongeveer 900 milliliter. Oxidatiewater: er komt ongeveer 350 milliliter vocht vrij in het lichaam als eiwitten, vetten en koolhydraten uit eten worden omgezet in energie.
Drink geen water uit bergbeekjes, rivieren of meren
Hoe fris of hoe lekker het water er ook uitziet: drink liever geen water uit rivieren, meren of beekjes in de bergen. Hier kunnen namelijk bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten, en die kunnen ons ziek maken.
Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Maar water bevindt zich ook in de lucht als damp en onder de grond in watervoerende lagen als grondwater. De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.)
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.