De hoogste classificatie die een hotel kan krijgen is 5 sterren. Om deze classificatie te krijgen, dient een hotel te beschikken over verschillende faciliteiten, zoals een zwembad en een spa, 24-uurs receptie en een minibar op de kamer.
Bij 5-sterrenhotels is de receptie 24 uur per dag bemand, geniet je van airconditioning op je kamer en is er een restaurant voor lunch en diner aanwezig. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want er zijn nog veel meer eisen waaraan een hotel moet voldoen om een aantal sterren te kunnen bemachtigen.
In Nederland is dit Hotelsterren, een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland. Hotelsterren toetst Nederlandse hotels na aanmelding en vervolgens wordt deze toetsing elke 4 jaar herhaald. Alle hotels die in Nederland worden geclassificeerd door onze adviseurs ontvangen daarna een sterrenschild.
Vier sterren: deze hotels bieden een eigen zwembad, fitnessruimte, bar/restaurant of parkeerservice. Ze hebben mooiere kamers en grotere lobby's. Snel internet is standaard. Vijf sterren: high-end, luxe hotels krijgen vijf sterren.
De classificatie is gebaseerd op kwaliteits- en servicekenmerken zoals infrastructuur, kamerinrichting, receptie- en loungeruimtes en de geleverde service. De indeling gaat veelal door het toekennen van één tot vijf sterren.
Over het algemeen geeft het aantal sterren wel een goede indicatie van de kwaliteit van het hotel. Simpel gezegd, hoe hoger het aantal sterren, hoe meer faciliteiten en dus hoe meer comfort en kwaliteit. Omdat niet elk land zich aan dezelfde richtlijnen houdt, kan de kwaliteit flink per land verschillen.
Officieel niet! Maar er zijn ook geen officiële instanties die dit in de gaten houden dus in de praktijk zijn er tal van hotels die zichzelf zo goed vinden dat ze claimen 6 of zelfs 7 sterren te hebben. Het meest bekende voorbeeld van zulke hotels is natuurlijk het bekende Burj Al Arab hotel in Dubai.
Je kan als hotel één tot vijf sterren verdienen o.b.v. faciliteiten en services. Als een hotel aangeeft zeven sterren te hebben – zoals Jumeirah Burj Al Arab in Dubai – is dat iets dat ze zelf in het leven hebben geroepen.
Eén van de bekendste symbolen van Dubai is het Burj al Arab hotel. Officieel heeft het hotel 5-sterren, maar het staat alom bekend als het enige 7-sterrenhotel ter wereld.
Het Burj Al Arab hotel in Dubai is het enige zevensterrenhotel ter wereld. Je betaalt er tussen de 820 en 50.000(!) euro per nacht. Voor die hoogste prijs krijgt u een suite van niet minder 780 vierkante meter.
Het meest luxe hotel ter wereld. Het Burj Al Arab hotel is één van de bekendste gebouwen van Dubai en dankzij zijn immense hoogte van 321 meter is het hotel vanuit grote delen van de stad te zien.
Met een prijs van 100.000 dollar per nacht is de suite in 'The Palms Casino Resort' in Las Vegas meteen de duurste hotelkamer ter wereld. De suite heeft een oppervlakte van 9.000 vierkante meter, verspreid over twee verdiepingen.
Het Arresthuis in Roermond heeft als eerste Van der Valk hotel een vijf-sterrenstatus weten te behalen. Op 30 september aanstaande wordt deze status officieel aangenomen door het Arresthuis. De hotelsterren worden afgegeven door de Hotelstars Union, de houder van de Europese Hotel Classificatie.
We hadden het laatst over slapen in een vijf sterren hotel, maar wist je dat er ook één hotel op de wereld is dat maar liefst 7 sterren heeft gekregen? Dit hotel vind je, het kan bijna ook niet anders, in Dubai.
Hou dan rekening met prijzen rond de 1000 euro per nacht voor de kleinste kamers, oplopend tot 50.000 euro per nacht voor één van de koninklijke penthouses.
Kost dat nog? Vanaf € 24.450 kun je een overnachting boeken in de The Mayor's Residence, dat het daarmee het duurste hotelverblijf van Nederland biedt.
In de toren is, naast kantoorruimte en 900 appartementen, ruimte gereserveerd voor een groot hotel. Het hotelinterieur is ontworpen door modeontwerper Giorgio Armani.
Hoe lang de Burj Khalifa de hoogste toren ter wereld blijft, is natuurlijk de vraag. Vooralsnog spant dit imposante bouwwerk in Dubai de kroon met een totale hoogte van 829,84 meter.
Voorheen is de classificatie verplicht, sinds 2015 is deelname vrijwillig. Dat wil zeggen dat hotels zelf een aanvraag moeten doen voor een sterrenclassificatie. Hotelsterren, onderdeel van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is de enige instantie in Nederland die de sterren officieel mag uitdelen.
Het is misschien wel onmogelijk om in dit hotel te overnachten (rond de 12.000 euro per nacht), maar WEGDROMEN kan altijd! Dit bizar luxe hotel is in 1999 geopend en noemt zichzelf dan ook het eerste 7-sterren hotel ter wereld!
Het Burj Al Arab hotel is één van de bekendste gebouwen van Dubai en dankzij zijn immense hoogte van 321 meter is het hotel vanuit grote delen van de stad te zien. Het luxueuze hotel, dat in 1999 is geopend, maakt deel uit van de Jumeirah hotelgroep en staat bekend als het enige 7 sterren hotel ter wereld.
Begin deze maand lanceerde het Waldorf Astoria Amsterdam The Mayor's Residence, de duurste hotelkamer van Nederland. Kost bijna 25000 euro per nacht, maar dan heb je ook wat. The Mayor's Residence van het Waldorf Astoria in Amsterdam.
Een 4-sterren hotel in Egypte is vergelijkbaar met maximaal 3 sterren in Nederland en een 5-sterren hotel in Egypte is 3 a 4 sterren in Nederland. De meest populaire bestemmingen zijn Hurghada, Marsa Alam, El Gouna, en Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee.
Nieuwe Michelinsterren 2023
In 2023 ontvingen één restaurant twee sterren en zeventien restaurants de eerste felbegeerde nieuwe Michelinster. Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.