Maar wel poepen, drukken, kakken, stronten, schijten, afgaan, beren, bouten, een grote boodschap doen, je behoefte doen, zich ontlasten, met andere woorden: mesten.
Dierlijke mestsoorten, zoals paardenmest, koeienmest of varkensmest, bevatten onder andere stikstof en fosfaat. Deze twee stoffen zorgen voor een vruchtbare bodem. Maar overbemesting van de grond en het uitlekken van de voedingsstoffen naar wateroppervlaktes heeft nadelige gevolgen.
Hoe ziet goede mest eruit? Gezonde mest bestaat uit stevige, glanzende mestballen die als ze op de grond komen, wat uit elkaar vallen. Wat normaal is verschilt per paard en is afhankelijk van het rantsoen. Goede mest is in principe bruin, maar wanneer een paard veel gras eet kan deze donkergroen kleuren.
2,5 krui per dag van 4 (grote) 550-700 kg paarden als ze onbeperkt hooi krijgen. In de zomer met 12 uur weidegang per dag meestal 2 kruien.
Ze halen informatie uit de geur van urine en ontlasting. Misschien ontdekken ze zo iets over de gezondheid, dominantie of geschiktheid als partner. ' Voor veel carnivoren geldt trouwens dat de darmen en maag zich hebben aangepast aan de manier van eten.
Volgens de volkswijsheid eten paarden mest wanneer vitamine B en vitamine K onvoldoende worden benut, waardoor deze in de mest terechtkomen. Door de mest op te eten, kunnen paarden hun tekorten weer aanvullen.
VERSTOPPINGSKOLIEK DUURT SOMS ENKELE DAGEN
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Een volwassen paard slaapt namelijk 6 tot 9 uur per etmaal. Bij paarden jonger dan 3 jaar, is dit meer. Een paard slaapt meerdere keren per dag, dit zijn maar korte slaapjes.
17,5 kg poep per dag
Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag, ofwel 6387,5 kilo per jaar. Natuurlijk hangt dat af van hoe groot je paard is en hoeveel hij eet.
In de natuur eet je paard gemiddeld 14 tot 16 uur per dag. De spijsvertering van paarden is daarom ingesteld op het continu eten van een kleine hoeveelheid ruwvoer of gras. Als je paard lekker in de wei kan grazen past dit bij zijn natuurlijke spijsvertering.
De belangrijkste oorzaken van diarree bij jonge en volwassen paarden en pony's zijn worminfecties, salmonellose, colitis-X, zand in de darm, een afwijkend rantsoen en vergiftigingen. Heel zelden kan diarree ook aangetroffen worden bij tumoren in de darm of in de maag.
"Sommige honden zien het als een manier om aandacht te krijgen van hun baas, zelfs als dat negatieve aandacht is." Tot slot zijn er ook nog honden die het eten van poep gewoon lekker vinden. "De ene heeft een voorkeur voor paardenstront, de ander wil het liefst een harde bevroren drol of een zachte."
Zodra een paard gaat bewegen komt de spijsvertering op gang. Daarom moeten veel paarden tijdens het rijden mesten. Ook spanning kan hierbij een rol spelen.
Paarden laten voortdurend winden, zelfs als ze ineens in galop schieten wil er wel eens een ontsnappen. Ze eten dan ook veel moeilijk te verteren plantaardig materiaal, en om dat af te breken hebben ze veel bacteriën in hun darmen. En die produceren daarbij onvermijdelijk gas.
Het is daarom belangrijk om te weten wat voor jouw paard normaal is. Veranderingen – meer of minder vaak mesten per dag- kunnen een aanwijzing zijn dat er een probleem is in de spijsvertering. Merries en ruinen mesten gemiddeld zo'n 8 tot 12 keer per dag, bij hengsten en veulens is dit vaak wat meer.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Een paard dat onbeperkt kan drinken, drinkt zo'n 30 tot 35 liter water per dag. Een paard dat alleen op bepaalde tijden kan drinken, heeft dorst als het water aangeboden krijgt en kan dan achter elkaar een emmer van 8 liter leegdrinken.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Een typische nacht van een paard bestaat uit grazen, staand slapen en korte periodes van diepe slaap terwijl het plat ligt (de REM-slaap). Een paard slaapt tussen de 3-5 uur per dag en gedurende de nacht zal het meerdere keren korte periodes van 20-30 minuten slapen.
De diepe slaapfase van paarden is vergelijkbaar met de REM-slaap (Rapid Eye Movements) bij mensen waarin wordt gedroomd. Het is volgens wetenschappers waarschijnlijk dat paarden ook dromen, maar gedragsspecialisten denken dat de dieren er geen besef van hebben.
Het lichaam van een paard kan een tijdje zonder water, maar uitdroging wordt ze snel fataal. Schakel de dierenarts in als je paard twee dagen niet gedronken heeft. Na drie à vier dagen vallen de organen uit, wat voor blijvende schade kan zorgen.
Rollen wordt gerekend tot zelfverzorgend gedrag, ofwel gedrag om de vacht en huid in goede conditie te houden. Als bijkomend voordeel masseert een paard zijn rug- en halsspieren tijdens een stevige rolbeurt en dus neemt je paard er even uitgebreid de tijd voor.
Paarden die erg veel en graag stro eten moeten in de gaten gehouden worden wat betreft hun vertering. Vaak hebben deze paarden problemen in de vertering, of het hooi of gras heeft (veel) te weinig ruwe celstof.
Een grasbuik betekent simpelweg dat je paard vol zit met vezels en kan absoluut geen kwaad. Wanneer een paard veel stro eet wanneer hij op stal staat, kan dit ook een soort 'grasbuik' veroorzaken.