Leestekens zijn tekens die bij het schrijven worden gebruikt om een tekst beter leesbaar te maken of om aan te geven hoe een woord moet worden uitgesproken. Alle leestekens samen worden "interpunctie" genoemd. Sommige leestekens worden in een woord gebruikt en andere aan het begin of einde van een zin.
@, uitgesproken als at of apenstaartje, is een symbolische afkorting van at of at the cost of (uit het Engels). Oorspronkelijk werd het gebruikt voor rekeningen, bijvoorbeeld: "7 widgets @ £2 ea. = £14". Het staat dus eigenlijk voor het Latijnse ad of het Franse à.
De Nederlandse vertaling van parentheses is haakjes. Vaak wordt de Engelse term parentheses gebruikt als wordt gesproken over een zin(sdeel) dat tussen haakjes staat. Een tekst kan tussen haakjes worden gezet om extra informatie aan een zin toe te voegen of om correct naar bronnen te verwijzen in een academische tekst.
Een apostrof, ook wel afkappingsteken of weglatingsteken genoemd, is een leesteken dat de uitspraak van een woord verduidelijkt of aangeeft dat een of meerdere letters van een woord zijn weggelaten. De apostrof ziet eruit als een hoge komma (').
Apenstaartje is de Nederlandse term voor het @ symbool, een karakter dat geen deel uitmaakt van het alfabet maar wel vaak gebruikt wordt voor internet toepassingen. De Engelse uitspraak is 'at' of fonetisch 'et' waarmee de betekenis als karakter in e-mailadressen duidelijk wordt.
Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma's enzovoort) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctum = punt).
Alternatieve benamingen voor dit teken zijn: aapje, apenklootje, at-sign, at-teken, slinger‑a en slingeraap. Vormgevers vinden het nog weleens leuk om met het apenstaartje te spelen.
Antwoord. De schuine streep wordt meestal gebruikt om een keuzemogelijkheid aan te geven. Daarnaast komt de schuine streep voor in breuken en in sommige afkortingen. Ook heeft het teken enkele specifieke toepassingen, zoals het gebruik in internetadressen.
Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Het halflange liggende streepje (–) wordt onder andere gebruikt als gedachtestreepje (Dat was wel heel bijzonder of – zoals mijn zoon zou zeggen – 'vet cool'). Ook de underscore (_) is een soort liggend streepje. In de praktijk wordt liggend streepje dikwijls als synoniem van koppelteken gebruikt.
Een weglatingsstreepje geeft aan wanneer een deel van het woord is weggelaten. Als er dus geen deel is weggelaten hoef je het streepje ook niet te plaatsen. Met andere woorden alleen als het oorspronkelijke woord aan elkaar werd geschreven schrijf je een streepje, waren het losse woorden, dan komt er geen streepje.
Een bijzin in een bijzin hoort tussen twee komma's. Een beknopte bijzin hoort ook tussen twee komma's. Als de zin erg lang is komt tussen een beknopte bijzin en een hoofdzin een komma. Dit is ook het geval als het werkwoord uit de bijzin naast de persoonsvorm van de hoofdzin komt te staan.
Een komma is een leesteken, ook wel interpunctie genoemd. Er zijn verschillende leestekens, zoals: de punt, het vraagteken, het uitroepteken, de komma, de dubbele punt en de puntkomma.
De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt.Elk onderdeel van de opsomming begint met een hoofdletter en eindigt met een punt (of vraagteken).
Een arrestatieteam wordt ingezet bij levensbedreigende situaties of situaties die levensbedreigend kunnen worden. Denk aan een gijzeling, een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of het aanhouden van een gevaarlijk, verward persoon.
Het teken @, ook wel at genoemd. Dit teken wordt gebruikt voor het engelse woord at bij computers, ofwel 'op' of 'bij', onder andere in e-mailadressen. [email protected] bet...
Volgens de wetenschapper komt het teken @ al voor in een brief van 4 mei 1536, van de Florentijnse handelaar Francesco Lapi. Die zou het apenstaartje hebben gebruikt als afkorting van 'amfora', een oude inhoudsmaat gelijk aan ongeveer 26 liter.
Een spatie is de ruimte die in geschreven tekst vrijgehouden wordt tussen twee woorden. Strikt genomen is de spatie geen leesteken, maar de lege ruimte tussen de woorden maakt een tekst wel leesbaarder. In een computerbestand wordt een spatie wel gerepresenteerd door een teken.
Traditioneel wordt aangeraden om dubbele aanhalingstekens te gebruiken bij een letterlijk citaat, en enkele aanhalingstekens in alle andere gevallen. Tegenwoordig wordt er steeds meer de voorkeur aan gegeven om alleen enkele aanhalingstekens te gebruiken.
Enkele aanhalingstekens worden het meest gebruikt. Ze hebben verschillende functies: ze kunnen onder andere citaten weergeven, ironie aangeven en woorden in zelfnoemfunctie markeren. Dubbele aanhalingstekens worden vrijwel alleen gebruikt om citaten weer te geven.