Kleine ingrepen in de huid geven meestal weinig of geen pijn. Soms kan het wondje wat branden of kunnen de hechtingen trekken. Zo nodig kunt u de paracetamol dan innemen. Houd er rekening mee dat u pas 24 uur na de ingreep weer mag douchen.
Voor het verwijderen van goedaardige moedervlekken uit cosmetisch oogpunt, kunt u terecht op het cosmetisch spreekuur van de dermatoloog. Er is geen medische reden om een goedaardige moedervlek te verwijderen. Maar moedervlekken die goedaardig zijn kunnen soms wel als ontsierend worden ervaren.
Het verwijderen van een moedervlek duurt ongeveer 15 minuten. De ingreep vindt onder lokale verdoving plaats. U kunt direct na de ingreep weer naar huis. Soms zijn er hechtingen nodig maar in de meeste gevallen niet.
Excisie van een moedervlek
Tijdens de behandeling wordt de huid eerst ontsmet en verdoofd. Vervolgens snijdt de dermatoloog de moedervlek ruim uit. Daarna wordt de wond gehecht en verbonden. Het weggesneden weefsel kan worden onderzocht in het laboratorium.
De meeste moedervlekken kunnen verwijderd worden door ze af te schaven (shave-excisie) met behulp van een mesje, soms wordt er gebruikt gemaakt van warmte (electrochirurgie). Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje dat afgeplakt wordt met een kleine hechtpleister.
- Bij het verwijderen van moedervlekken door de afschaafmethode kan een klein restje van de moedervlek achter blijven. Deze rest kan later weer wat gaan groeien en dan wordt de moedervlek weer zichtbaar.
Diameter (doorsnede)Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten. De grootte alleen is echter niet genoeg om op te varen.
Na een plaatselijke verdoving, verwijdert dermatoloog Feenstra de moedervlek. Dit doet zij door de moedervlek eraf te knippen. Hierdoor wordt de huid eronder nauwelijks beschadigd, waardoor Iselle geen litteken krijgt.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
als een moedervlek verandert; groeit, of verandert van kleur of van vorm; als een moedervlek jeukt; als een moedervlek bloedt; als er een zweertje of korstje op de moedervlek zit.
Dat is niet meteen reden tot zorgen. Soms jeukt de huid rondom een moedervlek en kunt u niets anders doen dan eraan krabben. Door het krabben kan de moedervlek opengaan en een beetje gaan bloeden.
Als een moedervlek uitdroogt ten gevolge van een droge huid kan deze ook jeuk geven of zelfs wat gaan steken. Is er geen duidelijke oorzaak voor de jeuk- en/of pijnklachten dan is het altijd raadzaam om de moedervlek aan uw dermatoloog te laten zien.
Een moedervlek verwijderen gaat doorgaans gepaard met weinig tot geen complicaties. Na het wegsnijden van een moedervlek loop je het risico op een wondinfectie of een nabloeding. Bij het laseren van een moedervlek kunnen er oneffenheden in het gezicht ontstaan.
Gewone moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes. Meestal zijn ze vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol of hobbelig. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn.
U mag 24 uur na de ingreep weer douchen. Sporten. Het advies is om na de operatie twee weken rustig aan te doen en dus niet te sporten of zware dingen te tillen.
Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek ? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
Een gezonde moedervlek heeft gelijkmatige grenzen. Dit betekent dat de randen schoon zijn en cirkelvormig of ovaal. Gezonde moedervlekken hebben allemaal dezelfde kleur, meestal bruin. Een ongezonde moedervlek kan zwart zijn of veel verschillende kleuren hebben.
Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. De meeste pigmentcellen – die onze huid beschermen tegen uv-straling – zijn gelijkmatig over de huid verspreid, maar door een onschuldige stoornis hopen ze zich op met een vlekje als resultaat.
De meeste moedervlekken ontstaan tussen uw 3e en 20ste jaar. Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op.
Een KTP/Yellow/Iridex vaatlaser of de CO2 laser zijn het meest geschikt om moedervlekken zonder littekenvorming effectief te verwijderen. Het kenmerk van deze laser soorten is dat het laserlicht de huid verwarmen, waardoor het huidweefsel gecoaguleerd wordt.
Soms ziet men daarin kleine bloedvaatjes, en op den duur ontstaat in het midden een kratertje met daarom heen een rand, die een parelachtige glans heeft. Dit kratertje kan incidenteel ontstoken raken, het gebied is dan wat nattig en er ontwikkelt zich een korstje op dat er makkelijk af te halen is.
Goedaardige moedervlekken zijn meestal rond of ovaal en hebben een symmetrische vorm. Wordt uw moedervlek in een korte tijd groter of dikker hoeft er niets aan de hand te zijn. Moedervlekken worden vaak groter en dikker door hormonale invloeden, bijvoorbeeld bij opgroeiende kinderen en bij vrouwen die zwanger zijn.
Maar het uittrekken van een haartje uit je moedervlek kan geen kwaad. Dat het kankerverwekkend zou zijn is een fabel! Wanneer je een haar uit je moedervlek trekt, verandert er niets aan de structuur van de moedervlek. Ook de kans op infecties is heel klein.
Huidletsel of moedervlek, liever kwijt dan rijk
Doorheen de jaren ontstaan op onze huid bruine plekjes en andere huidafwijkingen. Deze zijn doorgaans goedaardig, maar kunnen toch ook een kwaadaardig karakter hebben. Indien dit het geval is, bestaat de eerste behandeling uit het verwijderen van het letsel.