Zo is het belangrijk te weten dat je een granieten aanrecht nooit mag schoonmaken met een allesreiniger of een schuurmiddel. Een eenvoudige manier om een granieten aanrecht te reinigen is met een sopje van groene zeep. Zo leg je er tevens een beschermlaag op en gaat het aanrecht prachtig glanzen.
Gebruik regelmatig een speciale sealer om vlekken zoveel mogelijk te verwijderen. Gebruik geen zure producten zoals zeep, detergent, citroen of allesreiniger om het werkblad schoon te maken. Een werkblad uit graniet kan je wel schoonmaken met een zachte, vochtige microvezeldoek en een speciaal product van de fabrikant.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn of baking soda
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Maak een sopje van CIF Cream en warm water. Gebruik een schone vochtige doek om het blad schoon te maken en spoel na met voldoende warm water. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd door CIF Cream onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlak weg en spoel na met warm water.
- Maak het aanrechtblad vervolgens schoon met een doekje met een zacht reinigingsmiddel, afwasmiddel of een speciale keukenspray. - Bleekmiddel kun je gebruiken maar dan wel in zeer kleine hoeveelheden en zeer verdund. Ditzelfde geldt voor antikalk schoonmaakmiddelen. - Desinfecteer je aanrecht met azijn.
Maak een sopje van CIF Cream en water. Gebruik een zacht schuursponsje om met het sopje de vlekken weg te boenen. Neem tenslotte af met een vochtige schone doek. Droog na indien nodig.
Je krijgt het weer mooi met natuurzuivere zachte zeep (D'Or), een handvol in een halve emmer warm water. Hardnekkige vlekken verdwijnen met Cif Cream, onverdund op een zachte spons. Veeg krachtig op de vlek en spoel na met zuiver warm water. Gebruik nooit schuurmiddelen.
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Keukenwerkblad in graniet
Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een natuurlijk materiaal zoals een werkblad in graniet. Daarmee worden prachtige werkbladen gemaakt, uniek qua kleur en tekening. Voor gebruik als werkblad wordt graniet meestal gepolijst, waardoor het minder poreus is en dus minder vlekgevoelig.
Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Veel mensen associëren een granieten keukenblad met luxe. Dat komt doordat graniet één van de hardste materialen is die er bestaat. Zo is het bestand tegen zuren en bevat het geen kalk waardoor vlekken niet snel zichtbaar zijn.
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Dekton is één van de duurste materialen om een werkblad mee te vervaardigen. Het schommelt tussen €300 en €400.
Impregneren ArteGraniet gepolijst met ArteCare
Het wordt altijd aanbevolen de behandeling op een onopvallende plaats te testen. Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden.
Graniet is van nature licht poreus. Dat betekent dat het gemakkelijk vocht opzuigt. Niet alleen een omgevallen glas wijn, maar ook water kan vlekken veroorzaken. Meestal worden granieten werkbladen behandeld om de poreusheid tegen te gaan.