Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
Plaats een transportkooi achterin de wagen of in de koffer (er bestaan ook hekjes om tussen de stoelen te plaatsen) of bevestig hem met een harnas aan een speciale veiligheidsgordel voor dieren. De hond mag in geen geval loslopen in de cabine of vooraan in de wagen zitten. Het gaat om zijn én jouw veiligheid!
Het beste kun je je hond vanaf ongeveer 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het verschilt per hond, maar niet alle honden kunnen even goed tegen een autorit. Een autotrip gaat een stuk beter wanneer je hond voldoende kracht heeft.
Kijk daarom uit met slappe tralies en opvouwbare benches, deze zouden in elkaar kunnen klappen bij een botsing. Een metalen autobench is de veiligste keuze voor je maatje. Ook hier zal je hond aan moeten wennen. Laat je hond daarom thuis alvast comfortabel worden in de bench voordat hij de weg op gaat.
Er zijn in Nederland geen specifieke regels voor honden in de auto. In principe mogen honden dus gewoon in de auto, maar het is wel belangrijk om u te beseffen dat u alsnog een boete kunt krijgen als er door toedoen van de hond een gevaarlijke situatie ontstaat. Hoe hoog deze boete is hangt af van de situatie.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Wanneer uw hond last heeft van reisziekte, is er ook vaak sprake van angstig gedrag. Denk aan rusteloosheid en trillen. Dit kan al beginnen zodra uw hond de auto of de reiskennel ziet. Of de angst voor de misselijkheid komt, of juist andersom – dat misselijkheid tot angstig gedrag leidt, is moeilijk te achterhalen.
Antwoord: Veel honden hebben ervaren dat het ze met een autorit op een leuke locatie komen, bijvoorbeeld het bos of het trainingsveld. Waarschijnlijk gaat uw hond piepen en janken omdat hij enthousiast en opgewonden is, omdat hij weet dat hij iets leuks met u gaat doen.
De reden dat je hond niet in de auto wil, kan bijvoorbeeld zijn: Je hond heeft het nooit geleerd en vindt het (dus) nog spannend. Hij heeft er een slechte ervaring mee opgedaan. Het maakt hem misselijk ofwel wagenziek.
In veel Europese landen is het verplicht om je hond vast te zetten tijdens het autorijden. In België, Duitsland en Frankrijk kan een losse hond in de auto zelfs voor een boete zorgen. Je kunt de hond in een speciale autobench doen of vastklikken in een hondengordel om dit te voorkomen.
Een gewone bench is niet veilig . Ze zijn vrij prijzig en passen niet in iedere auto . Veilig alternatief is dan op de achterbank , tuigje en dat bevestigen met een hulpstuk aan de auto gordel ..
Er is te weinig luchtcirculatie en de temperatuur loopt heel snel op tot gevaarlijke hoogte. Een buitentemperatuur van 22 graden betekent bijvoorbeeld dat de temperatuur in de auto kan oplopen tot 85 graden. Laat geen huisdieren in de auto achter als de temperatuur in de auto boven 25° Celsius kan komen.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
Sommige honden (vooral als ze jong zijn) hebben de pech dat ze wagenziek worden. Wanneer jouw puppy last heeft van wagenziekte zorg er dan voor dat hij minimaal 2 uur voor de autorit geen eten meer op heeft. Dit kan voorkomen dat hij erg misselijk wordt.
Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan piepen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een piep-effect bij de hond.
Als een hond jankt of piept, denken we vaak dat er iets mis is, maar in dit geval is het juist heel positief en grappig. Als je hond zonder duidelijke reden begint te janken, hij geeft verder geen signalen dat hij een plasje moet of vrolijk is, kan dit wijzen op pijn en andere lichamelijke problemen.
Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat uw hond ziek is. Vertrouwt u het niet, maak een afspraak met ons en laat uw hond nakijken. Als uw hond stopt met trillen als u opstaat en naar de voerbak of voordeur rent, uitbundig en blij is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Hij had zin in eten of energie over.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
De ruglengte bepaalt de lengte van de bench en moet voor een juiste berekening met 25% verhoogd worden. Dus heeft jouw hond, gemeten vanaf net achter de kop en tot de staartaanzet een ruglengte van 60 cm dan verhoog je 60cm met 25% = 75 cm. De ruglengte van de hond bepaalt de lengte van de bench.