De meest droge grond zou je stofdroog kunnen noemen.Daarna volgen tamelijk droog, matig vochtig en constant vochtig.
Minimaal 15% water vereist
Planten met droge potgrond hebben nog maar 10 - 15% vocht over na transport. Ook planten met vochtige potgrond die lang (12 - 15 dagen) zijn opgeslagen hebben minder dan 20% water over in de potgrond.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Hou er wel rekening mee dat potgrond uit kan drogen. Wanneer dit het geval is, wil dit niet zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken. Gooi de zak grond die uitgedroogd is leeg in een grote teil en voeg hier water aan toe met behulp van een tuinslang of gieter.
De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met je plant. De juiste hoeveelheid is zoveel als de grond kan opnemen.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Strooi dikke lagen organisch materiaal als fijngeknipt tuinafval tussen de planten. Het houdt vocht vast en vormt een beschermend dekentje voor de tuinaarde. Eronder stimuleert de laag bovendien het bodemleven; dankzij wormen en andere dieren die het materiaal verteren, blijft de aarde luchtig.
Te weinig water
Zijn blad zal dan eerst geel verkleuren en vervolgens verdrogen. Voel met uw vingers wat dieper in de aarde om er zeker van te zijn dat de plant echt droog staat. Geef vervolgens water en herhaal dit voortaan volgens een vast rooster. Afhankelijk van de waterbehoefte van de plant.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Een plant laat z'n bladeren vallen uit stress. Dat kan door veel te weinig of veel te veel water zijn, maar vaak is een plotse temperatuursverandering of een bruuske verandering van licht de oorzaak. Heb je je plant recent verhuisd? Verhuizingen zijn heel stressvol voor kamerplanten, dan gaan ze even in shock.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Te veel water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De gele bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.