Tuintegels invegen met inveegzand is heel eenvoudig, maar vergt wat geduld. Je snijdt de zak open en verdeelt de inhoud over de bestrating. Dit gaat het best met droog zand op een droog oppervlak, laat het zand indien nodig drogen in de zon. Veeg daarna het zand heen en weer over de tegels.
Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt U met de aan te vullen hoogte in meters.Vermenigvuldig de uitkomst met 1,1. Dit is nodig voor de inklinking. Zand zakt namelijk nog in als het is aangelegd, dit heet inklinking.
Bij bestratingen zijn schoon zand of split geschikte voegmaterialen (zand 0/2 mm tot 0/4 mm, split 1/3 mm tot 2/5 mm). Vul de voegen vóór en na het aftrillen van de bestrating – uitgezonderd (natuursteen) tegels, deze mogen niet afgetrild worden (zie aftrillen).
Geef onkruid geen kans
Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Met Onkruidvrij voegzand heeft onkruid praktisch geen kans meer. Onkruidarm voegzand is gekleurd met biologische kleurstoffen en is voorzien van een coating, die in grote mate voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Het is geschikt voor alle soorten en maten voegen.
Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Hoeveel brekerzand heb ik nodig en hoe pas ik het toe? De hoeveelheid brekerzand die u nodig heeft om uw bestrating mee in te vegen verschilt per bestrating, maar is gemiddeld gezien vast te stellen op een laag van 5 millimeter per vierkante meter.
De snelste en goedkoopste manier is voegen met Zilverzand. Zilverzand is zand wat gefilterd is, door het filteren zijn alle schadelijke deeltjes die bestrating kunnen aantasten verwijderd.
Verdichten van straatzand doet u door het zand aan te trillen met een trilplaat. Een trilplaat kunt u huren bij een verhuurbedrijf. Omdat het zand door het verdichten inklinkt, kunt u het beste ongeveer 10 procent extra straatzand bestellen.
Inveegzand is het meest bekende materiaal om in te vegen en wordt daarom ook wel voegenzand genoemd. Dit is een zandsoort met scherpe korrel en dus een hoge haakweerstand. Echter, heeft u een donkere klinker of wilt u een contrast creëren, dan is een donkere kleur mooier.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
Eigenschappen voegzand
Het zand moet een solide en dichte zandsoort zijn, met een hoge haakweerstand. Dit betekent dat het blijft liggen wanneer het ingeveegd is, en zelfs tijdens hevige regenbuien niet wegspoelt. De meest geschikte zandsoort is brekerzand.
Brekerzand is gebroken zand om uw bestrating mee in te vegen. Het wordt dan ook vaak inveegzand genoemd. Door het gebruik van brekerzand zorgt u ervoor dat uw bestrating goed op zijn plaats blijft. Dit komt door het hoekige structuur van het zand en de kleine steentjes.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Wat is het aantal scheppen zand dat in de kruiwagen kan? De richtlijn is om zo'n 12 à 13 scheppen zand per kruiwagen te doen.
Bij Bouwmaat vind je zakken zand van 25 kg. In een kuub gaan dus 1000/25= 40 zakken zand.
Weten wat een een kuub zand kost? Eén kuub (M3) zand, ook wel ophoogzand genoemd, kost doorgaans € 146,- inclusief BTW en transportkosten. Het zand kan los (gestort) of in Big Bags geleverd worden. Big Bags kennen een inhoud van 1 M3 (1000 liter) en weegt ongeveer 1500 kilogram.
Veeg met een bezem voegzand over de nieuwe bestrating. Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Meng aanvullend wat cement door de toplaag van het zand;
Dit kan gewoon met een hark. Gebruik ongeveer 1 zak cement per 5 m².
Onkruidwerend zand heeft een bepaalde behandeling ondergaan waarbij de voedingsbodem is weggehaald. Hierdoor kan het onkruid niet meer ontkiemen en wordt de ontwikkeling van onkruid sterk vermindert. Het voegzand is eenvoudig te verwerken en geeft een dichte, maar niet verharde voeg.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Planten kunnen niet tegen zout water, dus wil je onkruid verwijderen, dan is een zoutoplossing een effectieve manier. Let wel op dat je de zoutoplossing heel gericht aanbrengt, anders gaan de planten om het onkruid heen ook dood.