„In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn.Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Volgens Noijen merken we dat onder andere aan de grootte van het glas waarin de drank in de horeca geserveerd wordt.
Wodka en gin: de gezondste alcoholische drank
Doorzichtige sterke dranken zoals wodka of gin bevatten de minste calorieën en suikers. Ze kunnen makkelijker door ons lichaam worden verwerkt. Pas alleen op voor mixers met siroop of frisdrank, want dan stapelen de suikers al snel op.
Zwak-alcoholhoudende dranken zijn dranken met een percentage van minder dan 15 procent pure alcohol, bijvoorbeeld bier, wijn en mixdrankjes. Sterke dranken zijn dranken met een percentage van meer dan 15 procent pure alcohol, bijvoorbeeld jenever, whisky of wodka.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Veel mensen associëren drinken met de welbekende bierbuik. Niettemin heeft het drinken van whisky (met mate) geen directe invloed op je gewicht. Deze overheerlijke drank bevat geen vetten, heeft een zeer laag natriumgehalte en de kleine hoeveelheid suikers die de drank bevat worden snel afgebroken door het lichaam.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
„In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn.Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Volgens Noijen merken we dat onder andere aan de grootte van het glas waarin de drank in de horeca geserveerd wordt.
De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseren zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag [1]. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcoholhoudende dranken.
Nadelen en risico's als u regelmatig te veel alcohol drinkt
U kunt ook last krijgen van oprispingen, brandend maagzuur, diarree, dikker worden (overgewicht) of juist afvallen. U kunt een vitaminetekort krijgen, als u elke dag te veel alcohol drinkt en ook weinig of ongezond eet.
Dagelijks alcohol drinken kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals leverproblemen, hart- en vaatziekten en verslaving.
Alcohol zelf is geen kankerverwekkende stof maar bij de afbraak van alcohol ontstaat de zeer giftige stof aceetaldehyde. In de mond, keel en strottenhoofd wordt onder invloed van enzymen en bacteriën de alcohol al voor een klein deel afgebroken tot aceetaldehyde. Deze stof beschadigt de cellen.
Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt. Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt.
Veel drinken in één keer? 10 glazen in één keer drinken is schadelijk en is totaal iets anders dan 10 glazen drinken gespreid over 5 dagen. Meer dan 6 glazen in één keer drinken op korte tijd (2 uur), wordt 'binge drinken' genoemd en kan lichamelijk zeer schadelijk zijn.
Het positieve effect zou worden veroorzaakt doordat: Alcohol leidt tot een toename van de zogenaamde goede cholesterol (HDL-cholesterol).Deze verwijdert het teveel aan slechte cholesterol (LDL-cholesterol) uit het bloed en de vaatwanden.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): aangeschoten
Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie (bijvoorbeeld evenwicht) verminderen en je kunt situaties minder goed inschatten. Je ziet steeds minder aan de randen van je gezichtsveld (tunneleffect) en je rijvaardigheid is zichtbaar minder.
Een alcoholist kan zoals eerder genoemd last hebben van een bleke of grauwe huidskleur.Een ander uiterlijk symptoom van een alcoholist zijn een opgezwollen gezicht, handen en voeten.Een alcoholist kan ook last hebben van roodheid van de huid. Dit wordt ook wel een 'alcohol flush' genoemd.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Langdurig, overmatig alcoholgebruik leidt bij meer dan 90% van de drinkers tot leververvetting en bij 30% tot ernstiger leveraandoeningen [1, 2, 3]. Bij het ontstaan van schade aan de lever worden vier stadia onderscheiden, deze worden hieronder besproken.
Matige bierconsumptie kan goed zijn voor hart en bloedvaten. Het is vooral de alcohol in bier die voor dit positieve effect zorgt. Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat de consumptie van 15–30 g alcohol per dag samenhangt met een 25% lagere sterftekans door hart- en vaatziekten vergeleken met niet-drinkers.
Op je nieren heeft alcohol het effect dat je meer vocht gaat uitscheiden.Je kunt echter de afvalstoffen minder goed kwijt, waardoor je nieren beschadigd raken. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.