Soju drink je in combinatie met eten, in Korea is er zelfs een woord dat in andere talen niet echt bestaat; Anju. Dit betekent zoveel als 'eten dat speciaal gemaakt is om met alcohol te consumeren'. Soju drink je er dan koud bij, en in shotjes.
Net als Japanse sake wordt soju (meestal) gemaakt van rijst. En het is tevens kleurloos en helder. Ook drink je soju eigenlijk altijd neat, oftewel zonder ijs of andere toevoegingen aan het glas. Dus zo hup, uit de fles, in het glas.
Soju is een Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst. Aanvulling maar ook hoofdingrediënten zijn vaak tarwe, zoete aardappel, gerst en maniokwortel. Soju is helder van kleur, het alcoholpercentage varieert van 20 tot 45 procent, waarbij de 20% variant het meeste voorkomt.
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
De heerlijke Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst, ofwel de Koreaanse Soju is ook te koop bij Tjin's toko. Tjin's toko verkoopt verschillende soorten en smaken Soju.
Koreanen zijn praktische drinkers. Ze drinken om dronken te worden, niet omdat het gezellig is. Soju is daarvoor de ideale drank. Het is een destillaat gemaakt van rijst, of van zoete aardappel, met een alcoholpercentage van 20 tot 35 procent.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
Sake is al eeuwenoud en de drank wordt gemaakt van speciale sakerijst. De rijst wordt gepolijst om de buitenkant van de korrels te verwijderen zodat er gemakkelijker zetmeel vrijkomt. Dat zetmeel is nodig om tijdens de gisting alcohol te verkrijgen. Na het polijsten wordt de rijst gestoomd.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Soju, vaak gedestilleerde rijstwijn uit Korea, die meer vergeleken kan worden met wodka of jenever. Shochu, uit voornamelijk Kagoshima, niet alleen gemaakt van rijst maar ook van graan en suikerriet. Ook Shochu kan worden vergeleken met wodka en jenever.
In Zuid-Korea is buigen de traditionele manier om te begroeten. Bij mannen wordt het buigen vaak ook begeleid door een handdruk. Daarbij moet de linkerhand de rechteronderarm ondersteunen. Koreaanse vrouwen schudden elkaar niet altijd de hand en zullen eerder een hoofdknikje geven dan een volle buiging.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 19 jaar.
Het woord Koreaan staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Als je meer wil ondernemen en dus ook moet reizen, entre tickets moet betalen en iets luxer slaapt en eet komt je budget Zuid-Korea op zo'n ₩80.000 (€60) per dag.
Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
In Korea wordt de mogelijkheid dat de taal verwant is aan het Japans, vaak genegeerd; de gespannen relatie tussen de twee landen zorgt ervoor dat een discussie over de verwantschap van hun talen nogal controversieel is.
Het Koreaans is een van de moeilijkste talen om te leren. Ook is het een van de jongste talen ter wereld. De taal werd in de 15e eeuw ontwikkeld door een lokale koning. Hij wilde ervoor zorgen dat meer mensen konden lezen en schrijven.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.