Maak met een mesje een kleine insnijding in elke verse peper. Zo verliest de peper sneller zijn vocht en voorkom je dat het gaat schimmelen. Zet de pepers vervolgens op een droge en warme plaats zodat ze kunnen drogen. Let op dit kan wel een aantal weken/maanden duren, dat ligt aan de soort peper.
Zorg dat je verse pepers hebt, en maak in iedere peper een kleine insnijding met een mes. Zo verliest de peper vocht en voorkom je dat het gaat schimmelen. Leg de pepers op een droge plek in de keuken om te drogen.Als je wilt dat dit sneller gaat, doe ze dan even in de oven of magnetron.
In de zon drogen ze goed, maar ook de oven kan helpen. Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog.
Mocht je geen voedseldroger hebben, dan kun je de pepers ook drogen in een oven op 55-60 graden. Zorg dan dat de pepers goed naast elkaar zijn uitgespreid en steek een lepel of iets dergelijks tussen de ovendeur zodat die op een kier blijft staan en de vochtige lucht zo kan ontsnappen.
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.
De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Gedroogde pepers zijn maandenlang houdbaar. Je kunt de peper ook prima invriezen.
Als je in de best mogelijke omgeving kweekt, heeft deze peper ongeveer 100 dagen nodig om volledig te rijpen. De peper laat je eigenlijk vanzelf weten wanneer je kunt oogsten. Een volledig rijpe serrano chilipeper is ongeveer 7 tot 10cm lang en is donkergroen van kleur, maar staat op het punt rood te kleuren.
Help, mijn pepers zijn nog groen
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Je hebt de sierpepers en de vrijwel allemaal gewone pepers die in tal van gerechten hun plaats vinden. Om deze groente lang te kunnen bewaren gaat men deze best gaan drogen. Drogen is een manier van bewaren die vrij vlot gaat. Je kunt de pepers gewoon aan een touwtje hangen en deze boven een warme plaats laten drogen.
Voor het heel lang bewaren van de gedroogde pepers adviseren we om ze in te vriezen. Het invriezen van je gedroogde chilipepers biedt de juiste omgeving om hun houdbaarheid te maximaliseren. Je vriezer zorgt voor lage temperaturen, duisternis en afwezigheid van circulerende lucht, zolang je een diepvrieszak gebruikt.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt.
Je kunt pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water.
Je kunt pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Door de santen en ketjap is het al zoet genoeg. Het is een gebakken sambal die je kunt ook maken met gedroogde pepers, dat geeft nog meer complexiteit en umamiaan het recept.
Wanneer rijpe en onrijpe pepers oogsten
Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het zaai- en plantmoment. Over het algemeen vindt de oogst plaats van juli tot en met oktober.
Pepers zijn goed rijp als ze de uiteindelijke kleur hebben gekregen, al kan je pepers ook prima groen oogsten. Vaak zijn ze dan iets milder van smaak, minder pittig dus. Rijpe pepers zijn vaak rood, geel of in sommige gevallen bruin (zoals de Chocolate Habanero). De Mexicaanse Jalapeño peper wordt vaak groen geoogst.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
De plant sterft af bij het ingaan van de vorstperiode, aangezien de plant niet tegen vorst kan. Maar je kan steeds pepers laten overwinteren.
Als een peperplant veel water krijgt, zijn de pepers minder heet. Als een peperplant weinig water krijgt zijn de pepers erg heet. Factoren als warmte, koude, voeding, water en gezondheid hebben dus invloed op de heetheid van de pepers.
Gedroogde pepers kun je vaak goed verpoederen. Als de pepers hard zijn kun je ze opbreken en bijvoorbeeld met een koffiemolen vermalen. Op die manier kun je de gedroogde pepers ook goed verwerken in je eigen barbecue rubs of kruidenmix voor je Mexicaanse of Indiase gerechten.
Chilipepers kan je perfect drogen om daarna te gebruiken in een salade, pasta of vis- of vleesgerecht. Leg de pepertjes op een goed geventileerde, warme plaats.Eens ze zijn uitgedroogd, bewaar je ze in een potje.
Je kunt ervoor zorgen dat die energie ten goede komt aan het groeien van jonge vruchten en het rijpen van volwassen vruchten door bloempjes, jonge stengels en overtollig blad te verwijderen. Daarnaast kan na het snoeien/strippen de zon vol op de paprika's en pepers schijnen en ook dat helpt bij het rijpen.
De meest optimale manier om een peper te bewaren is daarom in een goed afgesloten potje gevuld met wat azijn in je koelkast.