Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Ontstaan. Mongolenvlekken worden veroorzaakt door hoopjes pigmentcellen, diep in de huid. Pigmentcellen die oppervlakkig in de huid liggen geven een bruinige kleur, terwijl pigmentcellen die diep in de huid liggen een blauwe kleur geven.
Hoe ziet een mongolenvlek eruit ? De vlek kan verschillende grootte en vorm hebben. Vaak gaat het om onscherp begrensde ronde, ovale tot grillig gevormde, grijze, blauwe of blauwzwarte vlekken met een glad oppervlak. Meestal zijn er meer dan 1 vlek aanwezig.
De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen). Een moedervlek kan al bij 1 op de 100 pasgeborenen bij de geboorte te zien zijn. Meestal zijn moedervlekken pas tussen de 10e en 30ste levensjaar te zien.
Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.
Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Deze afwijking is al bij de geboorte zichtbaar en wordt gekenmerkt door uitgezette, paars-rode bloedvaatjes. Er is geen sprake van groei door celvermeerdering. Wijnvlekken worden ook wel capillaire malformaties genoemd.
Een ooievaarsbeet op het voorhoofd wordt ook wel een engelenkus genoemd. Daarnaast kunnen ze op het hele lichaam voorkomen. Rondom de ooievaarsbeet zou de huid niet opgezwollen of dik moeten zijn, en je kindje heeft er dan ook geen last van.
Een moedervlek (naevus) is een bruinzwarte huidvlek. Zo'n vlek ontstaat wanneer een bruine kleurstof (pigmentcellen) zich ophoopt in je huid. De meeste mensen hebben wel een paar moedervlekken. Gemiddeld zo'n 20 à 30, maar het kunnen er ook honderden zijn.
Gewone moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes. Meestal zijn ze vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol of hobbelig. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn.
Een aardbeivlek is een rode, paarse, blauwe of huidkleurige bult. In de bult zitten bloedvaatjes. De vlek wordt na een paar jaar vanzelf minder. Een behandeling is meestal niet nodig.
Een blauwe baby (ook wel bekend als het blauwebabysyndroom) is in de volksmond een term gebruikt voor pasgeboren baby's met cyanotische verschijnselen zoals hartkwalen, methemoglobinemie en het respiratory distress syndrome. De blauwe huid wijst erop dat het kind niet genoeg zuurstof krijgt.
Een “blue nevus” is de engelse benaming voor letterlijk een blauw(grijs) kleurige moedervlek die in de huid of soms in de slijmvliezen zit. Het openbaart zich meestal niet bij de geboorte, maar pas op kinder – of op jong volwassen leeftijd.
Een café au lait macula (afgekort CALM) betekent letterlijk: “koffie met melk vlek “. Dit is in feite precies hoe de aandoening eruitziet. Het is een veel voorkomende goedaardige “moedervlek” die al tijdens de geboorte zichtbaar is, maar die soms ook pas na enkele weken of maanden na de geboorte manifest wordt.
Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Bel direct je huisarts wanneer je kind: Een veel snellere ademhaling heeft dan normaal. Door zijn snelle ademhaling niet kan drinken of (bij een ouder kind) nauwelijks kan praten. Zijn neusvleugels bewegen bij het ademen.
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.
Wat is de overleving van melanoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 90 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Normale moedervlekken zijn vaak rond of ovaal en hebben 1 of 2 kleuren, bijv. donkerbruin en lichtbruin. Ook is de kleurverdeling van een normale moedervlek symmetrisch en egaal te noemen.
Sproeten zijn goedaardige, familiair voorkomende pigmentvlekken op zonbeschenen huiddelen. De latijnse benaming is “ephelides”; in het Engels heten ze “freckles”. Sproeten worden al op jonge leeftijd gezien, met name wanneer het kind aan buitensporten (zoals zwemmen) begint mee te doen.
Een gezonde moedervlek heeft gelijkmatige grenzen. Dit betekent dat de randen schoon zijn en cirkelvormig of ovaal. Gezonde moedervlekken hebben allemaal dezelfde kleur, meestal bruin. Een ongezonde moedervlek kan zwart zijn of veel verschillende kleuren hebben.
Een ooievaarsbeet is een plek van onschuldige roze/ rode vlekjes, die vaak in de nek zit. Het is een aangeboren aandoening waarbij er sprake is van vaatverwijding in de nek. De aandoening die gepaard gaat met vlekjes, komt bij ongeveer 40% van de geboren baby's voor.
Iedereen kent wel iemand met het fenomeen ''ooievaarsbeet''. Dat is niet gek, want de ooievaarsbeet komt bij 50% van de baby's voor. Je herkent deze vlekken aan roze/lichtrode kleur op de oogleden, op het voorhoofd, tussen de ogen, op de bovenlip en in de nek.
U kunt een ooievaarsbeet herkennen aan: Roze en/of rode vlekken op of rond het gezicht van uw baby. Bij veel baby's zitten de vlekken in de nek, oogleden of het voorhoofd, maar in principe kunnen de vlekken over het hele lichaam voorkomen. Als de plek op het voorhoofd zit, wordt dit ook een 'engelenkus' genoemd.