Een tandimplantaat kost rond de 320 euro. Daar komen de kosten voor röntgenfoto's, het plaatsen ervan en kronen nog bovenop. Het plaatsen van het implantaat kost ongeveer 227 euro. De totale behandeling komt uit op een gemiddeld bedrag van 1300 euro.
Elke tandarts die zich bekwaam voelt en deze bekwaamheid aan te tonen is in Nederland bevoegd om implantaten te plaatsen.
De behandeling van een implantaat
Veel tandartsen kunnen een implantaat plaatsen. Voor een complexere behandeling kunt u doorverwezen worden naar een tandarts-implantoloog. Deze tandarts is gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten.
De kaakchirurg is de tandarts-specialist op het gebied van mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. De kaakchirurg werkt, mede door zijn/haar medische achtergrond, meestal in het ziekenhuis. Een NVOI-erkend implantoloog is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van de implantologie.
Voor de meest gebruikelijke implantologie is de behandelperiode tussen de 2 en 4 maanden. In het geval van een implantaat in de bovenkaak is dat 4 tot 6 maanden, omdat het bot hier poreuzer en daardoor minder hard is. De implantaten hebben tijd nodig om stevig vast te groeien in het kaakbot.
Nadat de verdoving is ingebracht, maakt de tandarts op de plaats waar het implantaat moet komen het tandvlees los. Hij boort een gaatje in het kaakbot, waar het implantaat in wordt geplaatst. Vervolgens hecht hij het tandvlees. Bij plaatsing van meerdere implantaten herhaalt hij deze handelingen.
Implantaten worden slechts beperkt vergoed door je basiszorgverzekering. Je krijgt alleen de kosten van de behandeling vergoed indien je in aanmerking komt voor bijzondere tandheelkundige zorg. Je hebt bijvoorbeeld een ernstige ontwikkelingsstoornis of afwijking aan je gebit.
Vaak wordt dan drie tot zes maanden gewacht met de operatie, maar mocht de situatie gunstiger zijn dan zal deze periode korter kunnen zijn, ongeveer tussen de zes weken en drie maanden. In sommige gunstige situaties is het implantaat ook direct met extractie te plaatsen (immediate placement).
Implantaten zijn in tegenstelling tot natuurlijke wortels gelukkig niet vatbaar voor cariës of zenuwontsteking. Wel kunnen implantaten in de loop van tijd een ontsteking ontwikkelen in het omliggende bot (peri-implantitis), vergelijkbaar met ontstekingen rond natuurlijke gebitselementen (parodontitis).
Een alternatief voor een implantaat, dat vaak wordt gebruikt bij het vervangen van een ontbrekende tand of kies, is een kroon of een brug. Een implantaat biedt een basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen natuurlijke tand of kies meer aanwezig is.
De kosten van kronen en implantaten zijn aftrekbaar als zorgkosten, aldus het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Volgens het hof zijn het namelijk kosten voor hulpmiddelen en komen daarom voor aftrek in aanmerking.
Zien lachen doet lachen. En dat doe je liefst met een gezond gebit. Daarom krijg je als CM-lid een tegemoetkoming tot 1.050 euro op orthodontie voor jongeren, tandprotheses en implantaten.
Na het plaatsten
Ga geen hard voedsel afbijten.Ook uw prothese mag u twee weken niet dragen. Daarna mag u uw aangepaste prothese dragen voor de esthetiek echter niet met eten. U moet dus uw prothese laten aanpassen bij de tandarts.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller.
Een implantaat kan tientallen jaren meegaan. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kwaliteit van het implantaat, de positie en de stand van het implantaat, de materialen die gebruikt worden op het implantaat en de type kroon, brug of prothese.
Kosten klikgebit: € 2500-2650 - Klikgebit vergoeding 83% (van basisverzekering). Uw eigen bijdrage is 17% : € 425-450-. Wel moet u rekening houden met het eigen risico. Maak vrijblijvend een afspraak voor een offerte op maat.
Om het klikgebit voor u mogelijk te maken, kunnen onze implantologen 4 implantaten in de bovenkaak voor u plaatsen. De kosten hiervoor bedragen circa 2.250 euro.
Een klikgebit zit vast in de mond en maakt het makkelijker om op een normale manier te eten.De implantaten zorgen ervoor dat ook tijdens het praten en lachen het gebit goed blijft zitten. U heeft niet tot nauwelijks last van drukplekken en de kaak (het kaakbot) zal dankzij de implantaten niet verder slinken.
Een gebitsimplantaat is een titanium schroefje dat als kunstwortel in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat neemt de functie over van de tandwortel en kan gebruikt worden als solide basis voor kronen, bruggen of protheses. Implantaten worden al meer dan 50 jaar professioneel gebruikt.
Hoewel de klachten na het plaatsen van implantaten over het algemeen erg meevallen, kunt u de eerste dagen pijn en een zwelling ervaren. Deze verschijnselen nemen meestal na een week af. De pijn en zwelling zijn met rust, ijscompres en de voorgeschreven pijnstillers goed te onderdrukken.
Eet niet zolang de verdoving nog niet is uitgewerkt om verslikken of bijten op de tong of lip te voorkomen. Prikkelende stoffen:Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
In principe moet gezegd worden dat iedereen een klikgebit kan nemen. Er moet wel voldoende bot zijn om de implantaten te plaatsen. Waar te weinig bot aanwezig is, kan worden bijgeplaatst. Hoewel het dus een extra ingreep vereist, is ook in dergelijke gevallen het plaatsen van een klikgebit mogelijk.