Je zit goed als je hoofd, schouders en heupen loodrecht boven elkaar staan. Je zit dan mooi in balans. Je hebt de minste belasting op spieren en gewrichten. Laat je gewicht zoveel mogelijk in het bekken zakken.
Je knieën komen lager dan je heupen. Er is best een afstand van minstens een vuist tussen je knieën en je stoel. Steun met je schouders tegen de rugleuning. Leun lichtjes achterover.
Zeker wanneer u veel zit is het belangrijk om een goede zithouding te hebben. Een goede zithouding zorgt ervoor dat de natuurlijk s-vorm van de wervelkolom optimaal wordt ondersteund. Dit voorkomt dat u rugklachten krijgt of last van zenuw- of aderafknellingen.
'Niet te hoog of te laag zitten. Dat kan wel eens een probleem opleveren, want aan uw lengte valt (bijna) niets meer te doen. Kunnen uw voeten niet plat op de grond: dan zit u te hoog. Komen de knieën boven de heupen uit: dat is te laag zitten.
Plaats je voeten op gelijke lijn met je schouders. Buig lichtjes door de knieën. Voorkom een 'ingezakte' houding als je staat. Je hoofd, nek en de rest van je wervelkolom moeten één lijn vormen.
Mensen die met de knieën tegen elkaar zitten geloven dat hun problemen uiteindelijk vanzelf oplossen. Communiceren met mensen die zo zitten gaat heel gemakkelijk; ze zijn niet saai maar juist heel creatief. Het zijn charmante mensen die een tikkeltje kinderachtig zijn en eerst iets zeggen voordat ze erover nadenken.
Vind je het moeilijk om een juiste zithouding aan te nemen of te behouden? Probeer eens een speciale balansstoel zonder rugleuning. Deze stoel prikkelt je om een zithouding aan te nemen waarbij je wervelkolom zich bijna automatisch in een gezonde houding positioneert.
De Fitform vario 570 is de ideale stoel voor rugklachten. Juist de comfort functies van een maatwerk Fitform sta-op stoel kunnen verlichting geven. Door regelmatig de kantelfunctie op de sta-op stoel te gebruiken zulen uw rugklachten in de onderrug verminderen.
Wanneer u onderuitgezakt zit, word uw ademhaling bemoeilijkt, doordat uw longen minder ruimte krijgen. De ademhaling zit dan op de borst en niet op de buik, zoals het hoort. Dus ook voor mensen die astmatisch zijn of kortademig, is een goede zithouding belangrijk om meer lucht te krijgen.
Het kantelen van het bekken is belangrijk om te doen voor de bekkenrand met die honderden peesjes die allemaal spier worden naar de bil of naar de rug toe. Ontzettend belangrijk om dit dus goed te bewegen.
De manier waarop je zit heeft veel invloed op hoe je je voelt. Door rechtop te zitten en een actieve houding aan te nemen komt er meer zuurstof vrij in je bloed en voel je je actiever. Rechtop zitten is dus essentieel voor een ergonomisch verantwoorde zithouding waardoor je de gehele dag comfortabel kan werken.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels. Heeft u een acute fase van rugpijn?
Door (lekker) onderuit te zakken in stoel of bank wordt de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom niet optimaal ondersteund. Dit leidt tot langdurige plaatselijke overbelasting van de rug. In eerste instantie geeft deze manier van zitten de spieren rust, door de korte ontspanning.
Allereerst is zitten vaak problematisch, omdat we vaak in de verkeerde houding zitten: met gebogen rug en ingezakte schouders. Deze houding zorgt voor een langdurige belasting voor de rug die schade toebrengt aan de ruggengraat en de kapsels en spieren die de ruggengraat ondersteunen.
Pijn in de onderrug wordt ook wel spit of lumbago genoemd. De pijn zit onder in de rug tussen de onderste ribben en het stuitje. Meestal ontstaat het door overbelasting van de rug of een verkeerde houding of beweging. De pijn kan heel hevig zijn wanneer je bukt of staat.
Een goede stoel kan rugklachten verminderen
Dat is het makkelijkst op een stoel met een hoge, licht achterover hellende rugleuning en met een lendesteun. De stoel moet hoog genoeg zijn om tegen de leuning te kunnen zitten met de voeten bij de grond.
Oorzaak rugpijn bij opstaan
Dan komen jouw spieren eerder onder spanning te staan, met slechte nachtrust tot gevolg. Als jouw bekken, wervelkolom en nek tijdens het slapen niet voldoende ondersteund zijn, rust je 's nachts niet voldoende, waardoor schade rond de wervelkolom kan ontstaan.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.
Met je benen over elkaar zitten: niet meer doen!
Zo zorgt het ervoor dat de zenuwen van je benen afgekneld worden. Daarnaast belemmer je de bloedtoevoer van een heel groot deel van je lichaam: van je onderbuik tot in de puntjes van je tenen. Op de lange termijn kan dit spataderen veroorzaken.
Dus niet alleen je hielen op tafel leggen. Het beste zit je eigenlijk als de knieën iets gebogen zijn, door de vorm van de stoel of door een kussentje onder de knieën. Dan staat er minder rek op de hamstrings, de spieren die aan de achterkant van je benen lopen.
Lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is de taal die we spreken met ons lichaam. Mensen communiceren onbewust en bewust via dat wat ze zonder woorden met hun lijf doen. Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat mensen voelen of denken zonder dat ze het zeggen.