Ontwormen kan op meerdere manieren: met een tablet, injectie, pipet, pasta of in korrelvorm. Vraag bij de dierenarts of uw lokale Dierspecialist na welk middel het beste bij uw huisdier past.
Voor jonge honden is maandelijks ontwormen nodig.Voor volwassen honden is dit elke drie maanden. Daarnaast is in deze situaties extra ontwormen noodzakelijk: Als je hond regelmatig rauw vlees eet, prooien vangt of dingen buiten opeet.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Het beste is namelijk uw hond vier keer per jaar een wormenkuur te geven. Het kan zijn dat uw dier meer risico heeft op een wormbesmetting, en daarom vaker dan vier keer per jaar een behandeling nodig heeft.
Een wormkuur werkt alleen als er daadwerkelijk wormen zijn. Teveel ontwormen, zonder noodzaak, kan echt schadelijk zijn voor het lichaam! Symptomen als diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk of lusteloosheid komen veel voor na een wormkuur.
Natuurlijke ontworming kan ook worden ondersteund door voeding, bijvoorbeeld met kokosvlokken, pompoenpitten of wortels. Er zit laurinezuur in kokosvlokken en ook in koudgeperste kokosolie, wat wormen kan afschrikken.
Wanneer uw huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen(eitjes). Via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kunnen wormen bij uw huisdier naar binnen komen. Wormen kunnen ook gezondheidsklachten geven bij de mens. Het is daarom belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen.
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen.
De wormen houden zich op in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. Ze hebben een levensduur van circa acht weken en zijn kommavormig. De eitjes bevinden zich op de huid van de anus.
De mijnworm is ongeveer 1 cm lang en leeft in de dunne darm van mensen. De eitjes komen met de ontlasting van de mens in het milieu 1. De ontwikkelingscyclus van de mijnworm in de mens duurt ongeveer 7 weken. Volwassen wormen sterven vanzelf binnen enkele jaren, als de besmette patiënt niet behandeld wordt.
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.
Een wormmiddel heeft een korte werkingsduur (gemiddeld 24-48 uur). Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken.
Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden. Bij longworm staat hoesten op de voorgrond, bij hartworm hartfalen. Bij Franse hartworm kunnen dieren ernstig ziek zijn (zie onderaan dit artikel).
Het advies luidt om te ontwormen op 2, 4, 6, 8 en 12 weken leeftijd, daarna maandelijks tot een leeftijd van zes maanden en vervolgens elke 3 maanden gedurende de rest van het leven om uw hond gezond te houden. Wanneer je je pup bij de fokker gaat ophalen, is hij rond de 7 weken oud.
Pas als de besmetting erg heftig is kun je wormen terugvinden in de ontlasting of het braaksel. Soms zie je diarree of vermageren. Pups hebben eerder last van een spoelworminfectie. Zo kunnen ze er flinke diarree van krijgen, achterblijven in de groei of je ziet een opgezette buik.
Wanneer je je kat niet ontwormt, zal je dier uiteindelijk serieuze gezondheidsproblemen ontwikkelen.Daarnaast krijgt je kat steeds meer wormen. Dit is niet alleen onhygiënisch, ook kunnen mensen geïnfecteerd raken. Kittens kunnen een levensgevaarlijke darmafsluiting krijgen.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Preventief ontwormen kan niet. Je kunt alleen je hondhelpen om van wormen af te komen, niet voorkomen dat hij ze krijgt. Soms vinden eigenaren het daarom niet prettig om een ontwormingskuur te geven, terwijl ze niet eens zeker weten of de hond wel wormen heeft.
Daarnaast kunnen de kosten ook nog flink verschillen per wormenkuur en merk. Het is dus erg lastig om te zeggen hoe duur het zal zijn voor iedere hond. Toch moet je gauw rekenen op €100,- tot €150,- per jaar.
Er zijn veel soorten wormen die in de darmen kunnen zitten. Meestal zijn het wormpjes (aarsmaden), vooral bij kinderen. Die geven vaak jeuk. Deze wormpjes kunt u zelf behandelen met 2 pillen mebendazol van de apotheek of drogist.