Windstoten kunnen auto's van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning. De WA beperkt– en volledig casco verzekering bieden vaak dekking voor stormschade, maar het is aan te raden om niet te rijden tijdens een hevige storm.
Houd tijdens het rijden in een storm het stuur goed vast maar blijf flexibel. Dat is de beste manier om bijvoorbeeld het wegvallen van de zijwind (of juist het weer voelen) als je voorbij een vrachtwagen, gebouwen of geluidswal rijdt. Ook op een brug of viaduct zul je meer last hebben van windvlagen.
Fietsers, bromfietsers en motorrijders kunnen van hun rijrichting worden afgeweken vooral wanneer de windrichting haaks op de rijweg staat. Bij een harde wind of meer (windkracht 7 of hoger) moeten ook bestuurders van auto's en vrachtauto's op hun hoede zijn.
Niet alleen voor gebouwen kan windkracht 9 gevaarlijk zijn, maar ook voor ons. Kinderen kunnen met windkracht 9 moeite hebben om te blijven staan en in sommige gevallen zelfs omwaaien.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Vanaf windracht 6 wordt werk gevaarlijk
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken.
Het KNMI gaat uit van storm als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt.
Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Werken vanaf windracht 6 gevaarlijk
Hoewel windkracht 5 al voor extra risico's op de werkplek kan zorgen, staan in het Arbobesluit alleen grenswaarden voor werken in koud en warm weer en niet voor werken in harde wind en storm.
De mogelijke schade die een orkaan kan aanrichten wordt gemeten met behulp van de Schaal van Saffir-Simpson. Een orkaan van de zwaarste categorie is maar liefst 250 keer verwoestender dan een orkaan van categorie 1. De ene orkaan is gevaarlijker dan de ander.
Misschien wel het allerbelangrijkste voor jou als fietser zijn de wind en temperatuur. Een matige tot vrij krachtige wind, windkracht 3 tot 5, maakt jouw fietstocht al gauw tot een bikkeltocht.
Wanneer je auto toch wordt getroffen door de bliksem, zit je dus veilig. De stroom wordt door de kooi van Faraday-constructie al heel snel naar de grond geleid. Deze blijft dus niet in de auto zitten, ondanks het feit dat een auto rubberen banden heeft die slecht stroom geleiden.
Tip 1. Verminder snelheid en houd afstand
Een tak die van een boom afwaait of een obstakel dat de weg op slingert. Je medeweggebruikers hebben ook last van het weer. Zeker motorrijders en fietsers kunnen onverwacht uit de koers raken door een sterke rukwind. Houd daarom afstand en voorkom een ongeluk.
Storm Poly raasde over ons land, met name in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Polly is officieel de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Het treinverkeer, vluchten op Schiphol en (snel)wegen moesten er allemaal aan geloven.
Windkracht 6: dikke takken bewegen, paraplu's waaien kapot en hoeden waaien af. Windkracht 7: hele bomen bewegen, vlaggen staan strak. Windkracht 8: Takken breken van bomen, voortbewegen moeilijk.
Aan zee meer dan twee keer zoveel wind
Als gevolg van allerlei objecten op het land en natuurlijk het land zelf, ondervindt de wind een zekere weerstand als gevolg van wrijving. Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait.
Een zomerstorm duurt gemiddeld ongeveer 9 uur, terwijl een winterstorm gemiddeld 15 uur woedt, maar soms ook enkele dagen kan aanhouden. Heel zware stormen duren in het algemeen het langst omdat het een tijd duurt voor de storm zijn maximum bereikt en de wind meestal maar langzaam afneemt.
"Bij windkracht 9 à 10 wordt vaak een snelheid gemeten van 110 kilometer per uur, dat is bij een constante wind." Maar, vertelt hij, er kunnen zelfs windstoten van 130 tot 140 kilometer per uur gemeten worden.
Waar waait het in Nederland het hardst? De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt. Hier wordt de wind het minst geremd door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. Op jaarbasis waait het in Nederland aan zee gemiddeld twee keer zo hard als in het diepe binnenland.
Doordat deze zo populair is weten we ook hoeveel wind een thule luifel kan hebben: tot windkracht 6 zit u veilig. Komt de windkracht boven de 6 uit, dan is het verstandig om de luifel in te rollen. Een thule luifel kan dus aardig wat wind aan.
Een storm is een zeer harde wind over een gebied zo groot als Nederland. We spreken officieel van een zware storm bij een windsnelheid van 90 kilometer per uur.