Proeven. Je kunt de zilversulfide ook proeven, en hoewel er maar heel weinig bij deze reactie vrijkomt is zilversulfide niet gezond voor je. Laat dat zilveren bestek dus maar lekker in de kast als je een eitje gaat eten.
1e Gehalte zilver ook wel sterling zilver genoemd of 925/000, bestaat voor 92,5% uit puur zilver en 7,5% uit een ander metaal. Al vele eeuwen worden zilveren voorwerpen en bestekken voorzien van keuren, zilverkeuren die garanderen dat een voorwerp gemaakt is van door en door zilver.
Ga opzoek naar de keurtekens
Nederlands zilver is van eerste gehalte (925/1000) of tweede gehalte (835/1000) zilver. Het keurteken kan bestaan uit een grote of kleine keur, zoals bijvoorbeeld vanaf 1815 een staande leeuw met het cijfer 1 (925/1000) of een kleine keur met een lopende leeuw met het cijfer 2 (835/1000).
Dat zilver zwart wordt, heeft te maken met zwavelverbindingen uit de lucht en de vochtige deeltjes die daarin zijn opgelost en die zich als zwavelzilver op het metalen oppervlak afzetten. Dit kun je voorkomen door enkele schoolkrijtjes in de besteklade te leggen die het vocht opnemen.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Geen echt zilver? Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Niet alles wat glanst is zilver
Alle glanzende voorwerpen met op de achterzijde merkjes waar 60, 90, 100 of 200 in voorkomt zijn verzilverd. Het getal betekent dat er 60, 90, 100 of 200 gram zilver is aangebracht over 12 couverts dus 24 stuks.
Handige manier om je oude bestek te recyclen! Buig een aantal lepels om en schroef ze vast aan de muur of op een plankje. Ideaal als amuselepel, als kandelaar (met een theelichtje) of om je sleutels te bewaren.
Wat is een goudmerk of zilvermerk? Gouden en zilveren voorwerpen die in Nederland binnenkomen, worden eerst onderzocht op echtheid. Wanneer de echtheid van dit goud of zilver bewezen is, wordt er een goudmerk of zilvermerk in het voorwerp aangebracht.
Het meeste bestek voor thuis wordt gemaakt uit edelstaal, messen zijn vaak deels of geheel van molybdeenlegeringen, die beter scherp blijven. In de horeca wordt ook roestvast staal gebruikt, dat voordeliger maar minder glanzend is dan edelstaal.
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
Bewaar het bestek op een donkere, afgesloten plek. Leg het bij voorkeur in een besteklade met alleen zilver. Je bewaart het beter niet samen met aluminium of rvs. Op die manier kunnen er minder snel vlekken ontstaan.
Zilver is een natuurproduct en kan na verloop van tijd gaan oxideren. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt. Zoals ijzer kan gaan roesten, is een verkleuring van een metaal als zilver ook te wijten aan oxidatie.
Er is geen vaste termijn voor hoe vaak je zilver moet poetsen. Poets het als het zwart is. Je kunt het zilver het beste donker en zuurstofvrij (bijvoorbeeld in een bak met deksel) bewaren. Hierdoor zal het aanzienlijk minder snel zwart worden.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Keltum gebruikt voor de productie van het bestek, hoogwaardig edelstaal en zilver van het zuiverste gehalte. De edelstaal besteksets worden gemaakt uit 18/10 edelstaal (combinatie van nikkel en chroom dat zorgt voor een roestvast & vlekvrij bestek).
Reiniging van Keltum verzilverd bestek
Bij goed onderhoud kan dit bestek een leven lang mee. U dient goed op de volgende punten te letten: Spoel uw bestek na gebruik direct af. Ook moet u het bestek na de reiniging afspoelen en direct drogen.
Leg je bestek in een bak en vul de bak met een laag cola of citroensap. Laat een tijdje staan, ongeveer een half uur tot een uur, totdat je bestek er al een stuk glanzender uitziet. Door het zuur komt de aanslag namelijk makkelijker los waardoor je het bestek na het colabadje makkelijk oppoetst.