Bij het gebruik van een nieuwe of schone kwast doop je deze eerst tot ongeveer de helft van de haren in de verf. Strijk de kwast goed af en doop de kwast daarna telkens max. 1/3 in de verf en breng de kwast, al draaiend tussen de vingers, op het te verven oppervlak.
Schilders adviseren soms om nieuwe kwasten eerst in lijnolie te bewaren. Maar de meest praktische tip is door een nieuwe kwast eerst te gebruiken bij het aanbrengen van een laag grondverf. Na gebruik moet je natuurlijk wel de kwast wassen.
Je houdt de kwast vast met een pengreep. Druk niet al te licht op de kwast; je wil de verf met lange soepele halen in het hout brengen. Dit is een stukje fingerspitzengefühl. Je weet snel genoeg hoe hard je moet aanzetten.
Beginnen met schilderen doe je door eerst een grondlaag of primer aan te brengen. Zeker bij nieuwe muren is het belangrijk om eerst een grondlaag aan te brengen, aangezien de verf dan beter zal hechten aan de muur.
Als u de kwast goed heeft uitgestreken, kunt u daarna de kwast opnieuw in de verf doen tot ongeveer een derde van de kwastharen. Daarna uitstrijken over het oppervlak totdat er een dekkende laag ontstaat: dat is voldoende verflaagdikte. Bij acrylverven brengt u twee lagen aan voor een beter resultaat.
Kwasten die gebruikt zijn in een terpentine verdunbare verf kan je makkelijk een tijdje in een pot met water bewaren. Wel een kunststof pot want metaal gaat snel roesten. Als je weer ga schilderen sla je het water er uit, werk hem goed in de verf en klaar voor gebruik.
Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.
Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag? De kwast en/of roller luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, de volgende dag zijn deze dan weer te gebruiken. Anders de kwasten reinigen, nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
Veeg dan met een doek de verf oppervlakkig van de kwast en zet deze een nachtje in een kwastenbox gevuld met rauwe lijnolie. Lijnolie is te koop bij verfspeciaalzaken. Als je de kwast eruit haalt, is het belangrijk om de overtollige olie er met een niet-stoffige doek af te vegen.
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Die touwtjes, in vakterm de woeling, houden de kwastharen bij elkaar zodat de verf goed uit de pot in de kwast wordt vastgehouden en u met de kwast strakker kunt besnijden. Een kwast zonder woeling transformeert al snel in een bloemkool waar niet mee te schilderen valt.
Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen! Na de eerste laag kun je de deur licht opschuren en dan kun je het beste nog een keer de deur in de grondverf zetten. Na ongeveer 5 uur is deze laag overschilderbaar.
Een verfkwast met dierenharen kan goed worden gebruikt voor het aanbrengen van alkydverf of acrtylverf. De kwast met kunststof haren past beter bij acrylverf. De ronde kwast kun je het beste gebruiken voor kozijnen en deuren. De platte kwasten zijn handig voor grote oppervlaktes en beitsen.
Schilderen met een kwast.
Doop een kwast in tot ongeveer 1/3 van de haarlengte. Strijk de kwast niet af. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet. Houd een kwast vast als een pen, maar druk niet te licht; werk de verf met lange soepele streken a.h.w. in het hout.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Een oplossing voor het behoud van uw kwasten is door ze in de rauwe Lijnolie te zetten. Een laagje rauwe lijnolie in een pot en de kwasten er gebruikt in zetten. Mocht u een volgende keer de kwasten willen gebruiken, veeg deze dan goed schoon met een katoenen doek.
Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Begin bij het deel dat u het eerst geschilderd hebt. Herhaal dat voor elke vierkante meter en rol de verfrol zo ver mogelijk uit over de verschillende stukken. Een laatste tip: schilder uw plafond in één enkele keer. Zo vermijdt u vlekken door twee keer op dezelfde plaats te schilderen.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.