Na de geboorteZodra alle kittens zijn geboren, moet je je kat de tijd geven om haar kittens schoon te maken en te voeden. Probeer je er niet te veel mee te bemoeien, maar wees niet bang om ze voorzichtig op te pakken, want dit zal ze socialiseren en moeder een welverdiende pauze geven!
Zorg voor een rustige omgeving voor de bevallende kat, om stress te vermijden, en met een wat hogere temperatuur opdat de kittens niet snel afkoelen. Net als bij de hond verloopt de geboorte in 3 fasen. De eerste fase is de ontsluitingsfase, hierbij wordt het geboortekanaal voorbereidt op passage van de kittens.
De meeste bevallingen kondigen zich aan met het verlies van helder, taai, en soms iets melkachtig wit gekleurd slijm. Als je dit ziet bevalt de poes meestal binnen 24 uur. Uiteraard zijn er altijd gevallen waarin dit zich niet voordoet, dus observeer ook nauwkeurig het gedrag de poes.
Het is dus belangrijk dat een kitten al vrij snel na de geboorte gaat drinken bij de poes. Gezonde kittens zullen al snel nadat ze door de poes zijn schoongelikt op zoek gaan naar een tepel. Het is belangrijk om te controleren of kittens voldoende drinken.
De bevalling van je kat kan tot 12 uur duren. Tussen de geboorte van elke kitten zit ongeveer 10 tot 60 minuten. Vooral bij grotere nestjes kan het iets langer duren vooraleer een volgende kitten geboren wordt. Ook kan je kat in slaap vallen tussen de geboortes, wat heel normaal is.
Het ene nestje met kittens is al wat groter dan het andere. Gemiddeld krijgen katten tussen de 3 tot 7 kittens per keer. Ga langs bij de dierenarts als je op voorhand wil weten hoeveel kleintjes je mag verwachten. De dierenarts voert een echografie uit om het aantal te bepalen.
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
Voor je jouw kitten voor het eerst alleen laat, moet hij aan zijn nieuwe omgeving gewend zijn. Geef je kitten een paar weken de tijd om je te leren kennen en aan zijn nieuwe thuis te wennen. Laat je kitten op verkenning gaan, maar hou een oogje in het zeil zodat hij niets giftigs eet.
Een pasgeboren kitten verliest extra veel warmte zolang het nog nat is van de geboorte en moet daarom zo snel mogelijk afgedroogd worden. U kunt een kitten warm houden met een in doeken gedraaide kruik warm water, met behulp van een elektrische warmtemat of van een warmtekussen dat u in de magnetron kunt opwarmen.
Zet de werp-plaats 1 à 2 weken voor de bevalling op een rustige wat donkere plek, zodat de moederpoes er van tevoren aan kan wennen. Hang de warmtelamp aan de zijkant van de werpkist! Zo kunnen de kittens en moeder zelf kiezen of ze in de warmte bron willen liggen of niet.
Een nest bevat meestal 4 tot 6 kittens, ook al kunnen nesten van slechts één of twee kittens vaak voorkomen.
Ze zijn wild en volledig ongeschikt als huisdier. Als ze in handen komen zijn ze meestal zeer agressief en kunnen zelfs gevaarlijk zijn! Net als jonge pups, gaan ook jonge kittens in hun nieuwe thuishaven op verkenning uit. Ook een jonge kat moet leren wat hij wel en niet moet en mag.
Het controleren of uw kat daadwerkelijk drachtig is kan op verschillende manieren gebeuren: Door het aftasten van de buik tussen 21 en 34 dagen van de dracht. Op deze leeftijd zijn dan ampullen (waar het kitten zich in de baarmoeder nestelt) soms te voelen door de dierenarts.
* Het risico is groter dan bij een dracht van 3 of meer kittens, maar heel vaak kunnen 1 of 2 kittens toch normaal geboren worden. Het gaat overigens relatief vaker goed bij de kat dan bij de hond. De voortekenen van een naderende geboorte zijn bij de kat veel subtieler dan bij de hond.
Geef de moederpoes zo veel mogelijk eiwitrijke voeding. Denk hierbij aan kittenbrokjes, gekookte kipfilet (zonder zout), gekookte koolvis, etc. Tevens is het erg van belang dat de moederpoes veel vocht binnenkrijgt doormiddel van geitenmelk, koffieROOM, bouillon, geitenyoghurt etc.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
Jonge kittens onder de 4 weken kunnen niet zelf plassen en poepen. Normaliter zorgt de moederpoes hiervoor. Zij stimuleert de kittens door over hun genitaliën (anus en geslachtsdeel) te likken.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Wat moet ik een pasgeboren kitten te eten geven
Als de moeder de eerste paar uur na de geboorte geen biest (colostrum) geeft, moet je wellicht ingrijpen om ervoor te zorgen dat de kittens worden gevoed. In de eerste 24 uur na de geboorte nemen kittens de meeste voedingsstoffen op die zij uit de biest binnenkrijgen.
De oogjes gaan ergens tussen de tweede en zestiende dag open, meestal rond dag zeven à tien. Ook het gehoor wordt functioneel na ongeveer twee weken. De tandjes beginnen na ongeveer twee weken door te komen. De kittens beginnen hun ogen te gebruiken om hun moeder te vinden.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
Controleer altijd de navelstreng die aan het kitten vastzit op bloedingen. Bij bloedverlies moet dit afgebonden worden. Blijft de kat onrustig na de geboorte, dan moet je ook de dierenarts raadplegen om te kijken of alle kittens eruit zijn. Sommige poezen zijn al na een paar dagen weer krols.
Naast de rug en schouders zijn er ook andere favoriete plekjes waar katten graag geaaid willen worden. Sommige katten houden er bijvoorbeeld van om achter hun oren geaaid te worden, terwijl anderen graag geaaid willen worden onder hun kin of op hun buik.
Een kitten is gek op spelen samen met een soortgenootje of met de mens. Het is een heel belangrijk onderdeel van de socialisatie en de band die je ontwikkelt tussen mens en dier. Kittens spelen al op vroege leeftijd in het nest met elkaar of met hun moeder.