Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Ook röntgenfoto's kan je bij je apotheker binnenbrengen maar je kan hiermee ook terecht op het containerpark bij KGA. Het zilver uit röntgenfoto's wordt gerecycleerd.
In de meeste gemeentes is afvoer in het restafval de juiste en eenvoudigste manier om uw dia's weg te gooien. Natuurlijk geldt dat alleen voor kleinere hoeveelheden die in de vuilnisbak voor restafval passen. Het is echter ook mogelijk dat de recyclingvoorschriften in uw gemeente wat strenger zijn.
Een ordner is veelal van karton en/of plastic met een metalen ringband. Geplastificeerd karton kun je weggooien bij het restafval, een losse metalen ringband ook. Het metaal wordt er na het verbranden van het afval weer uitgehaald met magneten, en alsnog gerecycled. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
lege verpakkingen van verven, lakken, vernissen, lijmen, siliconen, kleurstoffen, toners, inkten en inktcartridges; • lege verpakkingen van smeeroliën, brandstoffen, bestrijdings- middelen en onbekende producten.
Schenk documenten uit de Tweede Wereldoorlog aan het NIOD
Bij een verhuizing, bij de sloop van een woning of bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, films, dagboeken of andere oorloggerelateerde documenten. Gooi deze documenten niet weg, maar neem contact op met het NIOD.
Fotografisch materiaal kan men in het algemeen het best bij een lage temperatuur (T) en lage relatieve luchtvochtigheid (RV) bewaren, in het donker en in de juiste verpakking. Dit artikel legt uit hoe dat kan.
KGA of Klein Gevaarlijk Afval is een verzamelnaam voor heel wat verschillende soorten gevaarlijk afval. We kunnen er op het containerpark steeds gratis mee terecht, want alleen dan kunnen ze op een milieuvriendelijke en veilige manier worden verwerkt.
Waarheen met oude verfresten en verfafval? Giet verfresten die je niet wilt bewaren nooit door de gootsteen of in het riool maar breng ze naar het containerpark. Denk aan het milieu. Doe dit zowel bij solventgedragen als bij watergedragen verf.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Tip. Kringloopwinkels, sommige kledingwinkels en sommige goede doelen – zoals Emmaus – zijn vaak blij met jouw spullen. Mocht je die niet in de buurt hebben of is het helemaal versleten, dan kun je het ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen.
Welk glas in de glasbak
Al het grote en kleine verpakkingsglas hoort in de glasbak. Bijvoorbeeld lege wijnflessen, glazen potten, pindakaas- en jampotten.
Een geluk bij een ongeluk: je mag je kapotte wijnglas of andere glasscherven gewoon bij het restafval doen.
Ovenschalen, drinkglazen en vazen
Theeglazen of ovenschalen zijn namelijk van hittebestendig glas gemaakt. Dit glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en kan dus niet samen gerecycled worden. Ook kristalglas mag niet in de glasbak. Dit soort glas heeft een andere samenstelling dan 'gewoon' glas.
Waarom wordt kga apart ingezameld? Kga moet gescheiden van andere afvalstoffen ingezameld worden om verschillende redenen: • Kga is schadelijk voor u en voor het milieu. Kga kan gevaarlijk zijn voor de werknemers die het huisvuil ophalen of verwerken (kwetsuren, brandwonden, giftige dampen, brand, explosie...)