Mangohout heeft in het algemeen weinig onderhoud nodig en is behandeld tegen vocht en vlekken. Om het hout mooi en levendig te houden raden wij aan om het hout één keer per jaar heel licht op te schuren en te behandelen met Natural Woodsealer (van het merk Oranje Furniture Care).
Mangohout heeft eigenlijk weinig tot geen onderhoud nodig. Wil je het hout levendig houden, dan raden wij het aan om hiervoor bijenwas te gebruiken. Dit is een natuurlijk product op niet-chemische basis.
Voordat je het hout bewerkt, dien je het oppervlak lichtelijk op te schuren. Hierdoor blijft het hout levendig, blijven de nerven mooi zichtbaar en oogt het minder dof. Je kan mangohout behandelen met blanke lak. Dit beschermt het hout tegen vuil en vocht, hierdoor voorkom je kringen.
Een goede keuze is dan Natural Wood Protector 2K. Dit is een kleurloze 2-componenten hardlak op waterbasis en geeft een onzichtbare beschermlaag zonder dat het hout verkleurt. Als er krassen op lak komen zijn deze niet tot nauwelijks weg te werken waardoor lak, anders dan olie of was, “lelijk oud” wordt.
Mangohout is vrij goed bestand tegen water, maar toch raden we aan om niet te vaak gebruik te maken van een spons en water. Houd de volgende richtlijnen in je hoofd als je meubels gaat schoonmaken die van mangohout zijn: Vermijd schoonmaakspullen met een ruw oppervlak.
Verwijder waterkringen van hout met zout en water. In een kommetje maakt u een mengsel van één theelepel zout en één eetlepel water, en dit brengt u met een schone doek aan op het hout. Wrijf hier voorzichtig overheen, net zolang totdat de watervlekken volledig verdwenen zijn. Let op!
De voorkeur gaat natuurlijk al snel uit naar een eettafel die lang mooi en goed blijft. Mangohout is dan een goede optie, mangohout is namelijk een relatief hard hout. Daardoor heb je minder last van krassen en deuken, daarnaast gaat het hout niet rotten.
Mangohout heeft in het algemeen weinig onderhoud nodig en is behandeld tegen vocht en vlekken. Om het hout mooi en levendig te houden raden wij aan om het hout één keer per jaar heel licht op te schuren en te behandelen met Natural Woodsealer (van het merk Oranje Furniture Care).
Mangobomen groeien in tropisch Azië, vooral India en ook op Hawaï, hoewel er ook mangobomen in o.a. Spanje staan, maar op veel kleinere schaal. Ze bereiken sneller grote hoogtes dan andere vergelijkbare hardhoutsoorten, wat mangohout goedkoper maakt dan de rest van deze hardhoutsoorten.
Mangohout kun je herkennen door de vele kleurschakeringen in het hout, waardoor geen enkel meubelstuk hetzelfde is. De kleuren in mangohout kunnen van licht- tot donkerbruin gaan, met soms een rode gloed of juist een gelige ondertoon. Door de warme kleuren en zwarte accenten heeft het hout een robuuste uitstraling.
- Mangohout is zeer betaalbaar. Betaal daarom altijd de beste prijs voor massief hout.
Teakhout heeft een warme kleur, maar is daarnaast ook vrij effen wanneer u het vergelijkt met mangohout. De nerf is minder duidelijk aanwezig, en ook de kleurverschillen zijn minder dan bij een mangohouten plank.
Mangohout kan zelfs buiten gebruikt worden door zijn waterafstotende eigenschappen, heeft het geen last van de regen.
Het is mogelijk mangohout te verven met een beits. Let wel op dat je mangohout goed ontvet en licht schuurt van tevoren. Daarna kun je aan de slag met de behandeling.
Met een score van 1070 op de Janka-schaal is mangohout een sterke houtsoort. Dit zorgt ervoor dat je mangohouten meubels tegen een stootje kunnen, en dus lang meegaan. Mangohout is waterbestendig.
Mango hout is een bijzonder ecologisch verantwoorde houtsoort. Deze boomsoort staat niet op de IUCN lijst voor bedreigde boomsoorten. IUCN (International Union for Conservation), soms ook The World Conservation Union genoemd, staat onder meer voor duurzaam telen van hout met respect voor de natuur.
Mangohout is, zoals de naam al doet vermoeden, het hout dat afkomstig is van een mangoboom. Dit hout heeft een zeer warme uitstraling en heeft zeer wisselende structuren. Het hout is massief en heeft een robuuste uitstraling.
Voor het lichter maken van mangohout kan je producten gebruiken die lichter van kleur zijn. Denk hierbij aan een licht gekleurde beits of lak. Of gebruik hele lichte olie of wax.
Mangohout heeft een lichte tot donker goudbruine kleur. Door het hout te beitsen krijgt deze een bepaalde kleur. Om het hout te beschermen tegen vuil en vocht wordt het hout blank afgelakt.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.
Azijn en olijfolie: Neem een deel witte azijn (een kwart kopje) voor vier delen olijfolie (een vol kopje) olijfolie. Deze huismiddelen vormen samen een uitstekend schoonmaakmiddel. Het mengsel werkt ook goed om krassen in hout op te vullen en je hout een frisse uitstraling te geven, als een natuurlijke boenwas.
Om een tafelblad kaal te schuren is een schuurmachine sterk aan te raden. Ook zonder schuurmachine is het kaal schuren van het tafelblad te doen, maar dit zal een stuk meer tijd kosten. Wanneer je een tafel gaat schuren kun je met een grof schuurpapiertje (bijvoorbeeld korrel 80) beginnen.
Deze populaire houtsoort is een stuk goedkoper dan eikenhout maar vertoont ook andere eigenschappen. Zo is Mangohout een stuk lichter in gewicht dan eikenhout en is het moeilijker meubels te bewerken. Mangohout heeft daarentegen ook een unieke uitstraling en is een stuk goedkoper dan eikenhout.
Kruidvat Protect Bijenwas beschermt je meubels tegen houtworm, herstelt de kleur en geeft je meubels een diepe, langdurige glans. Hoe gebruik je Kruidvat Bijenwas?
De verschillende houtsoorten moeten qua ondertoon bij elkaar passen. Het maakt niet uit of de ene houtsoort onbehandeld is, en de andere geschuurd, het gaat erom dat ze qua ondertoon goed in elkaar overlopen. Zo past een houten meubel met een warme toon minder goed bij een lichte houten vloer.