De Sub-Sahara Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van pinda's, gierst, sorghum, cassave, zoete aardappelen, bakbananen, okra en andere groene groenten. De Noord-Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van fruit, knoflook, couscous en bulghur, schapenvlees en olijfolie.
Uiteraard is Afrika ook een gigantisch groot continent, en telt ze ontelbaar verschillende keukens... Er zijn héél veel lokale verschillen, maar ook enkele typische ingrediënten die je vaak ziet weerkeren: kip, melkproducten, cassave, bakbananen, rijst, okra, pittige chilipepers en véél kruiden.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
De Zuid-Afrikaner zijn echte vleeseters, steaks zijn hier erg goed en niet duur. Ook vind je in dit land een grote verscheidenheid aan vis. Er zijn hier veel restaurants die de specialiteiten van een ander land aanbieden, zo kun je hier onder andere Indiaas, Portugees en Chinees eten.
Het ontbijt of fufu bestaat meestal uit granen met melk, brood met ei of vis. De lunch is eerder een snack: sandwich, banaan met pindanoten. Het avondmaal is vaak een grote maaltijd en telt als belangrijkste maaltijd van de dag.
Ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit. Kruiden komen er ook vandaan: peper, kaneel en kerrie. Het komt allemaal uit het regenwoud.
Wat vlees betreft kan je van alles krijgen in Zuid-Afrika. Zebra, impala, buffel en zelfs krokodil! Of je dit wilt eten moet je voor jezelf bepalen, maar het is op tal van plaatsen te krijgen. Over het algemeen is het natuurbeheer in Zuid-Afrika goed en is stropen strafbaar.
Afrika staat bekend om zijn ongerepte natuur, wilde dieren en vriendelijke bevolking. Qua steden heeft het continent een mindere reputatie. Toch zijn er zat leuke, mooie en/of boeiende Afrikaanse steden.
De Afrikaanse nachtschade is een andere populaire bladgroente die voorkomt in de tropische regio's van Afrika. De plant behoort tot dezelfde familie als die van de aardappel, tomaat en aubergine. De bladeren worden geblancheerd en verwerkt in stoofschotels of als bijgerecht geserveerd.
Fufu of foufou is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West- en Midden-Afrika is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.
Één van de bouwstenen van de cultuur in Zuid-Afrika is vlees. Als je ooit wordt uitgenodigd voor een echte, onvervalste Zuid-Afrikaanse braai – en die kans is groot – neem dan vooral je eigen eten mee en zorg dat het geen kip is. Kip telt namelijk niet als vlees en wordt gezien als een vegetarische maaltijd.
Zuid-Afrika heeft veilig drinkwater
Het kraanwater in Zuid-Afrika is drinkbaar. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken bij het spoelen na het tandenpoetsen, ijsklontjes in je frisdrank en gewassen rauwkost bij het diner. In sommige landelijke gebieden is het water minder betrouwbaar.
De Ghanese keuken is pittig en gekruid. Er wordt veelal vis, kip, en vlees gegeten in combinatie met rijst, sausjes en voornamelijk deegballen. Enkele bekende gerechten zijn bakbanaan, pindasoep en vissoep. Maar ook Fufu wordt erg vaak gegeten!
De gezamenlijke omvang van Afrikaanse economieën in 2019 bedroeg 2 271 miljard euro (UNCTAD, 2020a). De grootste economieën in Afrika zijn echter niet per definitie de rijkste economieën. Voor Mauritius was het bbp per hoofd van de bevolking in 2019 met bijna 10 duizend euro het hoogste.
De meeste Afrikanen wonen op het platteland. Meestal verbouwen ze hun eigen voedsel. Zelden komt het voor dat zij genoeg hebben om ook iets te verkopen of te ruilen. Vele families bebouwen al generaties lang dezelfde akkers en wonen met hun hele familie in hetzelfde dorp.
1. Namibië Dit is naar onze mening het mooiste land van Afrika, en hiernaast ook een van de mooiste ter wereld.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Het slachten van honden en katten is bij ons bij wet verboden, het eten niet. Vee mag enkel in een erkend slachthuis geslacht worden.
Maar velen hebben toch al ooit een stukje gerookte aap of antilope gegeten. Het is wildvlees en het staat bekend als uiterst lekker. Net als in grote steden in Afrika wordt het in Europese hoofdsteden steeds meer beschouwd als een delicatesse. Voor sommigen is het zelfs "chic".
Bekende plantensoorten, zoals de vuurpijl, gladiool, fresia, tuber-roos en zelfs de 'oerhollandse' huis-tuin- en keukengeranium komen allemaal uit Zuid-Afrika. exemplaar. Deze bloem is te vinden langs rotsspleten en watervallen en groeit verspreid over de hele West-Kaap.
Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi's en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend.
Navel sinaasappels, mandarijnen, citroenen en perssinaasappels: dit zijn de eerste citrusvruchten die rechtstreeks bij de bron in Zuid-Afrika gekocht worden. Deze vruchten worden per boot naar de haven van Rotterdam vervoerd. Onze Navels en mandarijnen groeien in het plaatsje Citrusdal, een mooi dorpje in de West-kaap.