Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
Aarding van verlichting
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
De norm schrijft voor dat je de aardmat op minimaal 3 cm diepte in de betonnen vloer moet leggen en met een blanke draad van 6 mm² op de CAP moet aansluiten. Dit is in het voorschrift opgenomen omdat het beton, net als metalen voorwerpen, stroom geleidt.
Er zijn vier manieren van aarding van de elektrische installatie. Dit kan via metalen aardelektrode, waterleiding, netwerkbedrijf of collectief aardnet. Vocht en metaal zijn goede geleiders van elektriciteit. Geaarde stopcontacten zijn daarom verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
Als je geluk hebt, vind je in de centraaldozen (die zich in het plafond bevinden en vaak dienen als lichtpunt) een aardedraad. Dit is normaliter een geel/groene draad. Mocht dit zo zijn, dan kun je vanuit de centraaldoos naar de wandcontactdoos een extra draad (geel/groen) trekken.
De groengele draad is de aarde. Deze bevestigt u altijd in het midden van het stopcontact. De bruine en blauwe draad kunt u zowel links als rechts aansluiten. Het is alleen wel van belang dat zowel de ingaande als uitgaande kabels van dezelfde kleur maar aan één kant zitten.
Door blikseminslag of kortsluiting in de elektrische installatie. Bij een niet-geaard stopcontact komen elektrische apparaten hierdoor onder stroom te staan. Aanraking met deze apparaten resulteert vervolgens in een flinke opdonder. Dit kan ook het geval zijn bij het indrukken van een lichtschakelaar.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Vanaf de aardpen loopt een aarddraad naar de aardrail. Deze aarddraad is met behulp van een aansluitklem bevestigd aan de aardpen, en is meestal 25 mm2 dik.
In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.
Aarding via de meterkast
Tegenwoordig wordt aarding in de meeste gevallen aangebracht door het slaan van een aardpen. De aardleiding wordt verbonden aan de aardrail of aardblokje in de groepenkast. De aardleiding maakt via de aardelektrode contact met de aarde.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Een aarding is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Alle apparaten met een ongeaarde stekker werken op zowel een geaard als een niet geaarde contactdoos. Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Of u nu LED-verlichting moet aarden of niet, hangt dus enkel af op welke spanning uw LED-lamp dient aangesloten te worden: Een LED-lamp die werkt met een armatuur op 230 V dient wel aangeloten aan de aardingsgeleider. Een LED-lamp die werkt met een armatuur op 12 V dient niet aangeloten aan de aardingsgeleider."
U kunt er van uit gaan dat als de pen in een normale grondsoort geslagen moet worden dit rond de 125 tot aan 170 euro kan gaan gaan kosten. Deze gemiddelde prijzen zijn gebaseerd inclusief het materiaal dat wordt verbruikt zoals de koperen pen, koppelstukken, het draad en het installeren in de meterkast.
Hoe een aardpen slaan? Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor aardingsinstallaties. Een aardpen in- of buiten uw woning, zoals uw tuin is zeer veilig en zorgt ervoor dat in het geval van calamiteiten de ontsnappende stroom de aarde in wordt geleid.
Duw het puntige uiteinde van de rode draad in de neutraalopening van het stopcontact, dat is doorgaans de linker opening. Duw dan het uiteinde van de zwarte draad in de faseopening, wat doorgaans de rechter opening is. Lees de meting op de multimeter af en schrijf hem op.
Echter is er één heel belangrijk verschil tussen deze twee stopcontacten. Zo is een stopcontact met aarde namelijk vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem.
Plaats de aardingsonderbreker bij voorkeur dicht bij je teller- en zekeringkast. Schroef deze vast in de muur. Ontmantel het uiteinde van de aardingslus (of de hoofdaardgeleider van 16mm² indien aardingspennen) en sluit deze aan op de onderkant van de aardingsonderbreker.
Je hebt 2 mogelijke oorzaken: 1 de pomp is defect, bv een beschadigde/gescheurde kabelmantel, er staat netspanning op je water --> pomp weggooien, uithuilen en een nieuwe halen.
In principe is er dus nooit gevaar bij het aanraken van een aard-aansluiting, vermits die zich op het zelfde potentiaal bevindt als alle andere voorwerpen in het huis en omgeving.
Een aarddraad is een elektriciteitsdraad met een geel/groen omhulsel die wordt gevlochten van de aardlizte. Het is een draad waarin, in normale situaties nooit stroom wordt doorgevoerd. De draad zorgt voor de afvoer van spanning waardoor installaties en apparaten niet onder stroom staan wanneer deze worden aangeraakt.
Zitten er twee stalen pennetjes aan de boven- en onderkant van het stopcontact? Dan gaat het om een geaard exemplaar. Zijn jouw stopcontacten gewoon rond en hebben ze enkel twee openingen voor de stekker? Dan is het een niet-geaard exemplaar.