Quito, de hoofdstad van een land dat vernoemd werd naar de evenaar, bevindt zich maar nét op het zuidelijk halfrond.
Aan de andere kant van de aarde, gezien vanaf Nederland en België, ligt vooral veel water. Als je een tunnel zou graven naar de andere kant van de aardbol, dan zou je niet uitkomen in Australië zoals veel mensen denken, maar ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland in de Grote Oceaan.
Eeuwenoude theorie van Darwin eindelijk bewezen: hoe dichter bij de evenaar, hoe kleurrijker de zangvogel. Rond de evenaar hebben zangvogels merkelijk meer kleur dan hun soortgenoten die verder leven. Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Sheffield vastgesteld na onderzoek van ruim 4.500 vogelsoorten.
De evenaar loopt over de werelddelen Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Landen die op de evenaar liggen zijn: Ecuador. Colombia.
Curaçao ligt slechts 12º ten noorden van de evenaar en heeft het hele jaar door een warm en zonnig klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27°C (81°F). Aanhoudende passaatwinden vanuit het oosten zorgen voor verkoeling, voornamelijk in de lentemaanden.
Nederland ligt 5.809,94 km ten noorden van de evenaar en ligt dus op het noordelijk halfrond.
Als derde factor geldt de draaing van de aarde die je als het ware wegslingert van de aarde waardoor je minder lijkt te wegen met dezelfde hoeveelheid massa. Dit effect is bij de evenaar het grootst en precies op de pool nul.
Landen die op de evenaar liggen zijn: Ecuador. Colombia. Brazilië
Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h. Bij ons, op de 51-ste breedtegraad, halen we nog altijd een snelheid van 1.050 km/h. Op de noord- en de zuidpool is de snelheid nul.
De zee in. Als je in Nederland begint met graven, kom je aan de andere kant van de wereld in de zee uit. Maar als je in Spanje begint, kom je wel in een ander land uit: Nieuw-Zeeland!
Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is.
Mocht je je afvragen wat er aan de andere kant van Nederland ligt, moeten we je toch teleurstellen. Je komt niet uit in Australië, zoals je misschien zou denken, maar in de Grote Oceaan. Ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland om precies te zijn. Die plek ligt nét aan de andere kant van de datumgrens.
Het is moeilijk om te geloven, maar het allerdroogste gebied ter wereld ligt in het zuidpoolgebied. De Droge Valleien van McMurdo vormen een reeks sneeuw- en ijsvrije valleien in Victorialand op Antarctica.
Wat is er veel te ontdekken boven de evenaar! Vaak is het er warm, maar soms ook heel koud. Als je de kaart er bij pakt ligt midden- en zuid Amerika, het grootste deel van Afrika, het midden oosten en Azië boven de evenaar.
Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook). Waarom verschilt de lengte van de nachten op andere plaatsen op de aarde? Dat komt omdat de aarde niet 'recht' staat. Met zo'n 23,5 graden 'leunt' het noordelijk halfrond in de winter achterover.
De evenaar is een denkbeeldige cirkel over het oppervlak van een hemellichaam die even ver van de twee polen van dat hemel lichaam af ligt. Een andere naam voor evenaar is equator. De equator of evenaar verdeelt een hemellichaam in een noorde lijke en een zuidelijke helft.
Omdat de aarde rond is, schijnen de zonnestralen op een bol oppervlak. Hier bij de Evenaar schijnen de zonnestralen loodrecht op het aardoppervlak. En in Noord-Europa schijnen de zonnestralen schuin op het aardoppervlak.
De keerkringen zijn bijzondere parallellen die de maximale afstand van de evenaar weergeven waar de zon in de middag in het zenit staat; loodrecht boven de waarnemer. De Kreeftskeerkring bevindt zich op ongeveer 23°26' noorderbreedte en de Steenbokskeerkring op ongeveer 23°26' zuiderbreedte.
Als je op Aarde een massa hebt van 80kg, is je gewicht dus 80 x 9,8 = 784N. Op de Maan is je massa ook 80kg, maar je gewicht is 80 x 1,6 = 128N, ongeveer een zesde deel van je gewicht op Aarde. Toch is het feit dat een personenweegschaal een resultaat in kilogrammen geeft niet helemaal fout.
Ook de maan heeft zwaartekracht, maar de maan is kleiner en lichter dan de aarde en als we ons op de maan zouden kunnen wegen, zouden we maar ongeveer één-zesde wegen van ons gewicht op aarde. Maar waarom valt de maan dan niet op de aarde, zoals een appel uit een boom? Dat komt omdat de maan nooit stilstaat.
Uitgebreide route-informatie
Het geografisch middelpunt tussen Amsterdam en Noordpool ligt op 2.091,92 km afstand tussen beide punten bij een peiling van 359,72°. De kortste afstand (vogelvlucht) tussen Amsterdam en Noordpool is 4.183,85 km.
Deze nullijn is van belang bij cartografie, navigatie en landmeetkunde, omdat ze samen met de evenaar de oorsprong geeft van geografische coördinaten voor plaatsbepaling op aarde.
De route Amsterdam-Barcelona is de populairste manier om vanuit Nederland naar Barcelona te vliegen. De afstand tussen Amsterdam en Barcelona is 1240 kilometer en de tijd van de vlucht bedraagt ongeveer twee uur.