Bewaar je thee op kamertemperatuur en droog.Stop het in een theeblik of een glazen potje en bewaar het in een kast of op een andere donkere plek. Op deze manier zorg je ervoor dat er een lange tijd niks gebeurt met de geur, kleur of smaak van je losse thee.
De kwaliteit van thee gaat achteruit onder invloed van licht, vocht, geur en een hoge temperatuur. Het is daarom verstandig om thee in een luchtdichte en donkere verpakking te bewaren. Ook de plaats waar de thee wordt bewaard is van belang. Kies daarom altijd voor een koele en droge plaats.
Goede vraag, die vaak aan ons wordt gesteld. Thee is een product dat in principe niet over de datum kan gaan, zolang je het op een goede droge plek bewaart.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
(Constante) temperatuur
Een hoge temperatuur laat je thee heus niet schimmelen of gisten, maar het zorgt er wel voor dat de smaak van je thee achteruit gaat en de gezondheidseffecten verloren gaan. Bewaar de thee in een ruimte met een normale temperatuur.
Losse thee is gezonder
Het is bewezen dat losse thee meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen (chemische verbindingen die in planten voorkomen) bevat. In theezakjes uit de supermarkt gaan veel van deze voedingsstoffen verloren door de manier waarop ze worden geproduceerd.
Giet het water uit je voorverwarmde theekopje en doe losse thee in een theezeefje of -filter (1 à 2 theelepels per kopje). Leg het zeefje of je theezakje in het kopje. Overgiet de thee met het water van de juiste temperatuur. Zet je meteen een hele pot thee, reken dan 1 kopje water per theelepel thee (of per builtje).
Thee wordt minder lekker
Zie je een pakje thee in je kast of in je kelder en had je dit al een jaar of 2 geleden gekocht? Drink het nog gerust, want je wordt er echt niet ziek van. De smaak zal echter niet meer helemaal zijn zoals je had verwacht. Bewaar je thee dus liever niet langer dan een jaar.
Thee kan zelfs buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten namelijk tannine, wat zorgt voor de droge smaak die bij thee hoort. Tannine kan schade aanrichten aan je buik en dan specifiek de weefsels in je spijsverteringskanaal.
Je kunt dan de thee beter weggooien. Niet alle soorten thee bevatten overigens looizuur. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld geen looizuur (maar wel tannine). Looizuur zorgt voor de soms wrange smaak van thee, maar is niet direct schadelijk voor de gezondheid.
Witte thee helpt je om gewicht te verliezen dankzij deze eigenschappen: Verbeterde vetverbranding. Net als groene thee bevat ook witte thee bepaalde stoffen die je lichaam helpen om vet af te breken tot kleinere, makkelijk te verwerken stoffen.
Kruidenthee: zonder suiker. Kruidenthee bevat geen calorieën en geen cafeïne. Kruidenthee is officieel geen thee maar een kruidenaftreksel. Het advies is niet te veel, maar bijvoorbeeld maximaal een paar koppen per dag te drinken.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Zoals vele theeën bevat ook Pu-Erh thee cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat je vetverbranding verhoogt tijdens de dag. Daarnaast ondersteunt de thee je spijsvertering, waardoor je extra kilocalorieën gaat verbranden. Pu-Erh thee zorgt er dan ook voor dat je lichaam de extra vetten niet opslaat.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Thee drinken
Onderzoek in de Canadian Journal of Gastroenterology concludeerde dat thee het lichaam hydrateert, de stoelgang zachter maakt en zo de darmen een handje helpt. Daarbij stimuleert de warmte het spijsverteringsstelsel en werkt thee ontspannend op de psyche.
Gelukkig hebben we goed nieuws voor alle hergebruikers: het is niet schadelijk om je theezakjes nog een (paar) keer te gebruiken. Patricia Schutte van het Voedingscentrum vertelt aan Gezondheidsnet (via Happy in Shape) dat theezakjes niet gevoelig zijn voor bacteriën.
Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is niet zo gevoelig voor bacteriën. Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood. Als je het zakje hergebruikt, wordt de thee wel minder sterk van smaak.
In theezakjes zit meestal 2 gram thee. Waarom wegen belangrijk is Soms zie je op theeverpakkingen staan: 1 theelepel per kopje.
Schenk vervolgens voldoende water in de kop of pot en geef de thee voldoende tijd om te trekken. Een groene thee laat je 1 tot 5 minuten trekken. Voor een witte thee wordt tussen de 4 en 15 minuten aangehouden. Het trekken van thee is afhankelijk van je eigen smaak.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Meet de thee af.
Heb je theezakjes, dan ben je al klaar. Maak je gebruik van losse thee dan heb je ongeveer 1 theelepel per kop van 150 ml water nodig. Gebruik een theelepel om de juiste hoeveelheid af te wegen voor je theezakje, thee-ei of mandje. Plaats het in je kopje, beker of theepot die je wilt gebruiken.
Door de hoge kwaliteit heeft losse thee veel smaak. Dit betekent dat je minder thee nodig hebt voor hetzelfde kopje thee. Daarnaast kun je losse thee vaker hergebruiken, met een portie kun je vaak meer dan drie kopjes thee zetten.
Als je theewater te koud is, komen er bijna geen smaken vrij. Is het water te heet dan wordt je thee bitter en gaan de smaaknuances verloren. Elke theesoort heeft een ideale watertemperatuur. Voor kruidenthee zoals deze van Causamatics is dat 95 à 100 C°.