Medicijnen als Emeprid® (primperid) of Cerenia® kunnen de misselijkheid bestrijden en het braken tegengaan. Cerenia® kan ook pijnstillend werken.
Kleinere porties drinken, lauwwarm water geven. Medicatie tegen braken toedienen. Maagzuurremmers geven. Bij uitdroging: Intraveneus vloeistof geven.
De meeste honden zijn wel eens misselijk of spugen wel eens. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze schade kunnen aanbrengen. Meestal is het braken een symptoom van een ziekte, virus, bacterie, bedorven voedsel of een plotselinge verandering van het dieet.
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Misselijkheid hond
Als uw hond misselijk is, kan braken een manier zijn om van de misselijkheid af te komen. Naast braken kunt u misselijkheid bij uw hond herkennen aan: minder en/of veel langzamer eten dan normaal. boeren en smakken.
Heeft uw hond last van diarree dan is het belangrijk om licht verteerbare voeding te geven en dit ook frequent in kleine maaltijden aan te bieden. Verder is voldoende vocht belangrijk en moet natuurlijk de oorzaak bestreden worden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.
Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden. Bij meerdere keren per week braken is het verstandig om met de hond naar de dierenarts te gaan. Dat hangt van andere symptomen af die ermee gepaard gaan.
Eens braken of wat misselijk zijn, dat na een dag of wat weer wegtrekt, is dus niet direct reden voor paniek. Een aantal dagen minder of niet eten is voor een hond niet direct gevaarlijk. Niet drinken, zeker in combinatie met overgeven en/of diarree is dat wel! Dat kan leiden tot uitdroging.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Als er sprake is van een galblaasontsteking zal de buikpijn gepaard gaan met koorts. De hond of kat wil vaak niet eten, is misselijk en geeft soms over. Ook kan geelzucht ontstaan. Geelzucht (icterus) is het gevolg van de ophoping van de kleurstof bilirubine in het bloed en de weefsels.
Klachten en symptomen bij gallige reflux
Deze klachten ontstaan met name na het eten. Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd. Door de inwerking van galvloeistof en alvleeskliersap kan de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag onstoken raken.
Waarschuwingssignalen zieke hond
Als je hond eenmalig ziek is en verder actief, alert en geen andere symptomen vertoont, is er niet direct reden tot paniek. Als je hond echter futloos is, meerdere keren overgeeft, diarree, geen eetlust heeft of andere zorgelijke symptomen, bezoek dan direct je dierenarts.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
U hoeft pas weer te gaan eten als u trek krijgt. Eet dan gewoon waar u zin in heeft, het maakt niet uit wat. Bij vaak overgeven en diarree verliest u niet alleen vocht maar ook zouten. U kunt een speciaal drankje maken om dit verlies aan te vullen en uitdroging tegen te gaan.
Ook het geven van speciale honden ORS kan ervoor zorgen dat je hond zich weer wat beter voelt. In ORS zit glucose en een elektrolyten samenstelling. Als je dit geeft treedt er al snel minder verlies van water en Na+ op en glucose kan snel gebruikt worden als brandstof. Pluspunt, veel honden vinden het lekker.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Als een hond gedurende een langere tijd niet wil eten of slecht eet wijst dit meestal op een (medisch) probleem. Zeker als de hond ook afvalt is het verstandig snel een dierenarts te bezoeken voor verder onderzoek.
Acute diarree bij een hond komt vaak voor en deze duurt niet langer dan 7-10 dagen. De 4 oorzaken waarom een hond last kan hebben van acute diarree: Voeding: de vertering van een hond reageert op voeding welke niet goed meer verteerd wordt of wanneer het onbekend is (nieuwe snack of andere voeding).
In de meeste gevallen wordt een maagdarmontsteking veroorzaakt door het eten van iets verkeerds en zal een symptomatische behandeling goed aanslaan. Infectieziektes en het inslikken van vreemde voorwerpen kunnen ook verschijnselen van een maagdarmontsteking veroorzaken.
Kan je een hond Norit geven? Norit is eigenlijk simpelweg actieve kool, en het wordt regelmatig aan honden gegeven. Het geven van actieve kool aan honden kan geen kwaad en wordt in sommige gevallen zelfs door dierenartsen geadviseerd.