Nadat je de boilies uit de vriezer hebt gehaald voeg je je favoriete vloeibare additief toe. Zorg ervoor dat de vloeistof goed over de boilies is verdeeld en laat deze 24 uur buiten de vriezer soaken.
in ieder geval als je griesmeel in je mix verwerkt worden je bollen ook goed hard. als karpervissen je passie is . wat ook goed werkt is ze na het koken direct in een wegnet en ze een paar dagen lucht drogen. gewoon in de schuur hangen en dan na een paar dagen uit het droog net halen, kei en kei hard worden ze dan.
Heb je eierproducten gebruikt, dan kan je de Boilies het beste in de koelkast of in de vriezer bewaren. Ook in de koelkast of vriezer is het verstandig om de Boilies in een vacuümzak te verpakken. Zo voorkom je dat de Boilies geur of smaak verliezen en dat ze geuren of vocht opnemen.
Met een boilienaald prik je door de boilie heen, deze haak je vervolgens achter de lus waardoor je de boilie op de hair kan schuiven. Aan het uiteinde van de hair/lus doe je een stoppertje waar je vervolgens de boilie weer tegen aan drukt. De boilie zit nu bevestigd aan de onderlijn.
Giet een goede scheut liquid over je boilies. Dit masseer je even goed in de boilies en vervolgens laat je dit een half uurtje intrekken. Tijdens het intrekken van de liquid, voegen we de Up&Down toe aan het grondvoer.
Leg je boilies na het koken ongeveer 12 uur te drogen op een theedoek. Dit mag ook iets langer zijn (bijv. 24 uur), maar let er wel op dat hoe langer je ze laat drogen, hoe harder ze worden. Na het drogen leg je je boilies in de vriezer waardoor je ze lang kunt bewaren.
Doorgaans zijn onze boilies anderhalf tot twee jaar houdbaar.
Freezerbaits, zijn vers gedraaide boilies zonder conservering (E-nummers). Boilies hebben we in vele verschillende maten, ze zijn in veel vormen, dan hebben we het nog niet over al die kleuren die verkrijgbaar zijn, vervolgens kan je ook nog eens na gaan denken over freezerbait of readymade.
Shelf life boilies zijn ready made boilies die een beperkte houdbaarheid hebben door toevoeging van een kleine hoeveelheid conserveermiddel. De exacte houdbaarheid verschilt per merk, en is vaak een jaar of zelfs langer houdbaar.
met 8 eitjes en 3 eetlepels zonnebloemolie kan je een 1kg boiliemix aanmaken. Indien het deeg te droog is, kan je nog altijd kleine hoeveelheden water toevoegen.
Stoom je met een gewone stoompan, en bedek je alleen de bodem dus geen bollen op mekaar, dan maakt het niet veel verschil qua tijd dan dat je je boilies kookt. Dus ongeveer 3a 3.5 minuten voor een 16mm 3,5 a4 min voor een 18mm en 20mm en een 22of 24 mm bol stoom je ongeveer 4a5min.
Over het algemeen werken boilies tussen 15 mm en 20 mm prima voor het vissen op karper. De diameter van de boilie wordt voornamelijk bepaald aan de hand hoeveel brasem er op een water zwemt. Op een water met weinig witvis zijn 15 mm boilies een uitstekende keuze.
Het kiezen voor toplood is op sommige wateren een persoonlijke voorkeur maar op een kanaal kun je bijvoorbeeld bijna niet vissen zonder het gebruik van toplood. Dit handige loodje bevestig je na het inwerpen aan je lijn en laat je langzaam voor de top van je hengel in het water zakken.
Als de witvis het toelaat kies ik vaak voor het kleinste formaat boilie aan mijn rig, 15mm in mijn geval. Vis ik echter gericht op de grotere vissen of wil ik witvis uitschakelen, dan pak ik een 24mm of zelfs een 28mm. Vaak is de 20mm boilie diegene die ik het meest vermijd aan de deur.
Aminol is een puur vis proteïne extract dat bomvol essentiële en stimulerende aminozuren zit. Het lost erg snel en gemakkelijk op in water wat zorgt voor een optimale verspreiding van de aantrekkelijke smaak door de waterkolom, ook in koud en diep water.
50/50 mix is een basis mix van 3 ingrediënten die in bijna alle boilies verwerkt zitten. Je kan uiteraard zelf een zak 50/50 mix kopen, maar het is ook mogelijk om deze zelf te maken. Hieronder hebben wij de ingrediënten weergegeven welke in de 50/50 mix zitten.
Waar je zonder problemen 20 a 30 procent vismeel, vleesmeel, of vogelvoer aan kan toevoegen. Je kunt met mais goed karpers vangen maar ze zijn er ook heel snel weer op uitgekeken.
Uitgebalanceerd haakaas speelt een grote rol bij de inhaking van onze karper rigs! Een wafter is een zwevende boilie die het gewicht van de haak opheft. Uitgebalanceerd haakaas zal altijd invloed hebben op de mechanische werking van onze karper rigs.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Meestal vis ik met boilies van 15 tot 20 mm groot. Een kilo 20 mm boilies bestaat grofweg uit 200 boilies.
Afgezien van de mix, gebruiken we verse eieren of eipoeder voor het maken van het deeg. Als eivervanger kan er eventueel bloedplasma gebruikt worden. Zelf gebruiken we voor onze eigen boilies altijd verse eieren van de boer. Bij het gebruik van verse eieren, moeten er 7 of 8 eieren per 1 kilo droge mix gebruikt worden.
Vitamealo - een melkpoedersoort - is wateroplosbaar en heerlijk volromig van smaak. Het bevat een eiwitpercentage van ruwweg 20% en een vetgehalte van 15%. Een mooie attractor en smaakmaker. Vitamealo bevordert een gezonde werking van de darmflora.