Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
Apple USB-C-lichtnetadapter van 20 W
Opmerking: Om de iPhone 12, iPhone SE (3e generatie) of een nieuwer model snel op te laden, heb je een lichtnetadapter nodig met een minimaal vermogen van 20 watt, zoals de Apple USB-lichtnetadapter van 20 W.
Laad je telefoon niet op tot 100%
Wist je dat het minder goed voor je batterij is als je 'm in één keer oplaadt tot 100%? De batterij die nu in je iPhone wordt gebruikt, slijt veel sneller als je deze van 0% naar 100% laadt.
Bij elke iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max krijg je géén lichtnetadapter (ook wel stekker genoemd) meer. Dat betekent dus dat je de huidige stekker van je iPhone moet gebruiken of een nieuwe moet kopen. Ook de bedrade Lightning-EarPods krijg je er niet meer bij.
In het najaar van 2020 kondigde Apple één van de meest controversiële veranderingen sinds lange tijd aan: het bedrijf lanceerde de nieuwe iPhone 12-generatie zonder oplader en koptelefoontje in de doos en stelde dat het dit deed omwille van het milieu te beschermen en het voorkomen van elektronische verspilling.
Volledig volladen duurt bijna twee uur. Draadloos laden kunnen de iPhone 12 en 12 Pro nu voor het eerst met maximaal 15W, waar de vorige generaties bleven steken op een magere 7,5W.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Niet te warm.
Want dan loop je het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast. Dat betekent dat je device na het opladen minder lang blijft werken dan de specificaties aangeven. De gevolgen zijn mogelijk nog groter als je je device bij hoge temperaturen oplaadt.
Wanneer ik mensen vertel over snelladen is er bijna standaard dezelfde vraag: "is snelladen slecht voor mijn iPhone?", of "gaat de batterij van de iPhone sneller kapot door snelladen"? Het korte antwoord: nee, snelladen is niet slecht voor de iPhone.
MagSafe (alleen iPhone 12 en nieuwer): met de MagSafe Charger kun je magnetisch je iPhone opladen, maar dit werkt alleen bij de nieuwste iPhone 12- en iPhone 13-serie. Dit gaat met een snelheid van 15W. De lader werkt ook als gewone Qi-lader met andere iPhones die draadloos opladen ondersteunen, maar dan op 7,5W.
iPhone blijft werken met bestaande lichtnetadapters en USB-A-naar-Lightning-kabels, zoals die bij eerdere modellen zijn meegeleverd. iPhone-modellen bevatten nu een nieuwere USB-C-naar-Lightning-kabel die snel opladen ondersteunt en compatibel is met USB-C-lichtnetadapters en computerpoorten die u mogelijk al hebt.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Omdat ieder voordeel zijn nadeel heeft, denken veel mensen dat snelladen slecht is voor de batterijgezondheid van hun smartphone. Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, dat is niet zo. Dit heeft te maken met de manier waarop de techniek in elkaar steekt.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Snelladen werkt als u een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel en een van de volgende adapters gebruikt: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W, 20 W2, 29 W, 30 W, 61 W, 87 W of 96 W. Een vergelijkbare USB-C-lichtnetadapter van een andere fabrikant die USB-PD (USB Power Delivery) ondersteunt.
De goedkoopste manier om je iPhone sneller op te laden, is met de adapter die Apple met de iPad standaard meelevert. Wie een iPad 2020, iPad Air 2020 of iPad Pro 2021 koopt krijgt hier een adapter met 20 Watt aan vermogen bij. Dit is genoeg power om de nieuwste iPhone, de iPhone 12, van kracht te voorzien.