Gips aanbrengen: Het gips wordt aangebracht op de muur. Gyproc platen plaatsen: De gyprocplaten snijdt men 1cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Vervolgens plaatst men ze in de juiste positie tegen het gips aan de muur. Aangeraden is om aan te drukken tot het gips nog 0,5 tot 2,5cm dik is.
Snij de eerste gipsplaat op maat
Snij de Gyproc® platen ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond. Bevestig de eerste Gyproc® plaat tegen het eerste MSV50-profiel tegen de muur. Duw de plaat tot tegen het plafond zodat ze 1 cm van de vloer komt en schroef ze vast op het profiel. Tip!
Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Gyproc platen plaatsen: De isolatie wordt volledig afgeschermd door gyprocplaten langs de tweede kant te bevestigen op dezelfde manier als aan de eerste kant. Het isolatiemateriaal komt m.a.w. tussen de 2 gyproc lagen terecht.
Dankzij de afgeschuinde kanten sluiten de verschillende platen goed op elkaar aan en kunnen ze met voegenvuller of gipspleister goed afgewerkt worden. Snijd gipsplaten in aan de zichtzijde; dit zorgt ervoor dat eventuele ruwe randjes aan de onzichtbare onderzijde blijven.
Om Gyproc® A platen vast te schroeven moet je de speciale Gyproc® schroeven gebruiken: Ze zijn gefosfateerd tegen roestvorming. Ze zijn zelftappend en kunnen dus zonder voorboren in Metal Stud® profielen geschroefd worden. Ze zijn voorzien van een speciale, perfect te voegen trompetkop.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
Bij een houten vloer: bevestig onder de houten balklaag droge geschaafde houten rachels van minimaal 24 x 48 mm, op afstanden van maximaal 0,40 meter. Bij een steenachtige vloer: bevestig aan de vloer eerst houten latten van minimaal 30 x 50 mm op afstanden van maximaal 0,75 meter.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
Hoe gyproc plaatsen? Het plaatsen van gyproc platen is op zich niet zo heel moeilijk. Toch is het belangrijk om bepaalde stappen niet te vergeten, indien je in de toekomst graag grote herstellingskosten wil vermijden.
Het is belangrijk dat je schroeven juist diep genoeg in de gipsplaat zitten: de juiste schroefdiepte is bereikt wanneer de schroef mooi verzonken is en de blote gipskern niet zichtbaar is. Als ze niet diep genoeg ingeschroefd zijn, kan je de voeg niet glad afwerken.
Je kan de gipsplaten horizontaal of verticaal bevestigen. De verticale methode is de meest handige en biedt meer stevigheid.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
Hoeveel schroeven gipsplaat plafond
Voor het bevestigen van de gipsplaten op het regelwerk van een plafond zijn per plaat gemiddeld 20 tot 30 gipsplaatschroeven nodig. De afstand van de schroeven onderling bedraagt 25 – 30 centimeter. Dit komt overeen met de hart op hart afstand van de latten (30 centimeter).
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.
Met een dubbele laag gipskartonplaten kan je de geluidsisolerende eigenschappen van een wand al flink verbeteren. Door een dubbele laag gipsplaten aan te brengen tegen een wand, verhoog je de massa. En voldoende massa is erg belangrijk als je de strijd wil aanbinden met lawaaihinder.