Een knarsbitje laten aanmeten door de tandarts is een effectieve manier om te voorkomen dat je gebitsschade oploopt door tandenknarsen. Een knarsbitje wordt ook wel een splintje genoemd, wat helpt bij het ontspannen van de kaak. Hierdoor is de kans groot dat je geen last meer hebt van hoofdpijnklachten in de ochtend.
Omdat de echte oorzaak moeilijk te behandelen is kun je voor een tandenknarsen bitje gaan. Dit is een speciaal bitje dat je tijdens de slaap draagt. Het bitje beschermt je tanden en kiezen tegen beschadigingen. Je hoeft het tandenknarsen bitje overigens niet elke nacht te dragen.
Voor slechts €120,- maken we uw bitje op maat van uw gebit. We geven u daarbij ook instructies over het dragen en schoonhouden. U bent verzekerd van een knarsgebitje dat goed en comfortabel zit en helpt tegen het knarsen van uw tanden. Raadpleeg uw zorgpolis of een knarsgebitje door uw zorgverzekering wordt vergoed.
Luister eens naar ontspannende muziek of neem een warm bad. Het klikt wellicht een beetje zweverig, maar dit kan u wel helpen om het tandenknarsen te verminderen. Het uitvoeren van ontspanningsoefeningen helpt vooral bij het voorkomen van knarsen overdag, bijvoorbeeld als gevolg van stress.
De gevolgen van tandenknarsen zijn slijtage van de tanden, kaakpijn en disfunctie van het tand- en kaakstelsel. Er bestaat geen oorzakelijke behandeling voor tandenknarsen. Een opbeetplaat leidt niet tot vermindering van het tandenknarsen, maar geeft wel goede bescherming tegen gebitsslijtage.
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
SSRI's, waaronder citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline, worden vaak voorgeschreven voor angst en depressie. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaken deze geneesmiddelen bruxisme vanwege hun antiserotonerge en antidopaminerge werking.
De fysiotherapeut kan helpen bij de gevolgen van knarsen of klemmen. Hierbij moet je vooral denken aan pijn in de kauwspieren en bewegingsbeperking. Ontspanningsoefeningen, massage en het bewustmaken van het knarsen/klemmen, met als uiteindelijk doel een gedragsverandering.
Als u 's morgens wakker wordt met pijnlijke kaakspieren of hoofdpijn, lijdt u mogelijk aan tandenknarsen (bruxisme). Bruxisme kan ertoe leiden dat tanden en kiezen pijn gaan doen of los gaan zitten en soms raken delen van de tanden letterlijk versleten.
Bij hevig tandenknarsen gaat een knarsbitje gemiddeld 3 tot 4 maanden mee.
' Tandenknarsen slaap, ook wel bruxisme genoemd, is het hevig over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen wat een schurend of knarsend geluid geeft. Over het algemeen gebeurd dit tijdens het slapen.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.
Ben jij iemand die met de kaken klemt? Dan merk je dat ongetwijfeld als je gaat eten. Je mond gaat niet ver genoeg open. Je kaakspieren doen pijn bij het kauwen en soms zelfs bij het praten.
Erfelijkheid is een mogelijke oorzaak van tandenknarsen. Er zijn echter nog vele andere factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van bruxisme, waaronder: Stress. Slaapproblemen.
Tandenknarsen komt vooral voor bij kinderen en in de slaap. De oorzaak ligt in de stand van het gebit, maar tandenknarsen wordt soms ook als slaapstoornis gezien. Bijkomende symptomen zijn hoofdpijn, oorpijn en kaakpijn.
Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak? Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen.
Doel van een splint
Dit plaatje past over de tanden en kiezen en kan in en uitgedaan worden. Uw tandarts of kaakchirurg kan een splint om verschillende redenen voorschrijven. Een splint kan uw kaakgewrichten ontlasten, uw kauwspieren ontspannen en het beschermt uw tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen.
Het effect van Botox is na twee tot zes dagen merkbaar, maar na 14 dagen optimaal. Het tandenknarsen is voorbij en de kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling weer veilig te herhalen.
Een nachtbeugel of OIR (Oral Invisible Retainer) is een retentiebeugel. Door middel van een retentiebeugel kunnen tanden en kiezen stabiliseren na de behandeling met een gewone beugel. Omdat het in dit geval over een uitneembare beugel gaat, die alleen 's nachts wordt gedragen, wordt het een nachtbeugel genoemd.
Duw uw duim zachtjes tegen uw wang. Beweeg dan uw duim van beneden naar boven over de spier achter in uw mond. Gebruik de vingers van dezelfde hand om de beweging aan de buitenkant te begeleiden. Ook met de wijsvinger kunt u naar de holte net achter de laatste kies gaan en hier met de tip van de vinger rustig masseren.
Waarom doet mijn kaak aan één kant pijn? Kaakpijn aan één kant kan worden veroorzaakt door de bof, dit is een virusinfectie die zwellingen rond het gezicht veroorzaakt. Het kan ook het gevolg zijn van een gaatje, een abces, temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis of voorhoofdsholteontsteking.
Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus. Ook schiet de kaak 'op slot' wanneer u uw mond te ver open doet, bijvoorbeeld tijdens het geeuwen.
Tussen de 5 en 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de onderzijde. Rond de 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 8 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 10 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de onderzijde.